Mi ez?

Legyen 12 gyermeked!

9387

Mióta világ a világ, fontos szerep jut benne a férfi és a nő egy párrá olvadásának, melyet szimbolikusan mennyegzővel tesznek hivatalossá. Az egybekelésnek nagy kultúrája van tehát, a bolygó minden szegletében. A szokások közt van, ami már rég elenyészett, van, ami modern formában él tovább, és olyan is akad, mely évszázadok óta él. Nézzünk hát egy tucatot a furcsábbak közül!


1. Az ókori Rómában a menyasszonyok fátyla alá egy csokor fűszert rejtettek, például fokhagymát, rozmaringot, ami a hűséget és a termékenységet szimbolizálta, és a gonoszt is távol tartotta. Ezek a csokrok tulajdonképpen a modern csokrok előfutárainak tekinthetők.

2. Mivel a keleti kultúzákban a fehér a gyász színe, ezeken a területeken nem találkozni fehér menyasszonyi ruhákkal.

3. A legtöbb frigy Las Vegasban köttetik, évente száz ezer párt adnak össze. A második helyen Hawaii áll, 25 ezerrel.

4. Azért a bal kezünk gyűrűsujján viseljük a gyűrűt, mert az ősi egypitomiak úgy vélték, hogy innen egyenesen fut egy véna a szívhez.

5. A menyasszony fátyla eredetileg a fiatalságát és ártatlanságát szimbolizálta, illetve elrejtette őt a gonosz szeme elől.

6. Egyes afrikai kultúrákban az esküvőn a legeslegnagyobb jókívánság az volt, hogy „Legyen 12 gyermeked!” Azt nem tudni, vajon az ara is erről álmodott-e.

7. Nagy-Britanniában a menyasszonynak az esküvője napján tanácsos volt megcsókolni egy kéményseprőt – úgy tartották, hogy ahogy a kéményből kisepri a koszt, úgy az ártó szellemeket is eltakarítja a pár életéből.

8. A beduin lányok 9 évesen kezdik el varrni a mennyegzői ruhájukat, hogy biztosan kész legyenek vele az esküvőjük napjáig, 14-15 éves korukig.

9. A görög asszonyok úgy tartották, hogy egy kis cukrot kell elrejteni a menyasszonyi ruha redői közé, és akkor édes házasévek várnak rájuk.

10. A keleti kultúrákban az ara ruháján gyakran jelennek meg az egész életen át tartó hűséget jelképező darvak. A japán esküvőkön ezért gyakran 1001 papírból hajtogatott origami daru a fő dísz.

11. Az 1500-as évek előtt Európában a párok szabadon összeadhatták magukat. 1564-ben a tridenti zsinaton mondták ki, hogy a házasság szent kötelék, és így csak akkor érvényes a frigy, ha arra egy papon keresztül az egyház is az áldását adja.

12. A legénybúcsú szokását Spártából eredetzetik, amikor is a házasulandó férfiút a nász előtt a barátai úgy búcsúztatták eszem-iszommal, mintha csatába indulna.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások