Étel+Ital

Ribizlis nyalánkságok

9369

Tény, hogy a ribizli nem a legkényelmesebben fogyasztható gyümölcs, ezért sokan csak nézegetni szeretik a fürtökben lógó, élénkpiros bogyócskákat, esetleg dekorációs céllal helyezik egy-egy fogás mellé. Érdemes azonban erőt venni a türelmetlenségen és rászánni az időt a bogyók lecsipegetésére, hiszen kellemesen fanyar ízzel és nem elhanyagolható gyógyhatással hálálja meg a ribizli a belé vetett bizalmat.


A ribizli valamikor a 15. században vált kedvelt kerti cserjévé, Magyarországon pedig úgy kétszáz évvel később bukkant fel a kertekben. Nemcsak üdítő, savanykás íze miatt termesztették, hamar felismerték gyógyító hatását is. A modern tudomány aztán igazolta a népi tapasztalatot, ugyanis kimutatták, hogy rengeteg C-, B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamint tartalmaz. Emellett kiemelkedő a káliumtartalma, de sok nátriumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz, illetve gazdag flavonoidokban és béta-karotinban. Utóbbiaknak köszönheti rákmegelőző hatását. További előnye, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma, hiszen 100g mindössze 29 kcalt tartalmaz. Érdemes hát kísérletezni vele, hiszen sokféle ételt tehetnek pikánsabbá a ribizlik, nem beszélve a vizuális tuningról, amit az élénk színű bogyók jelentenek egy-egy fogásban. Kedvcsinálóul nézzünk néhány kihagyhatatlan, ribizlis finomságot.

Ribizlileves

Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: A ribizlit megmossuk, leszemezzük és felforraljuk annyi vízben, ami ellepi.
Pudingporral, vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük és még egyszer felfőzzük. Lehűtjük, és aki szereti, tejszínhabbal vagy apróra vágott mentával ízesítheti.
Forrás: Gasztrokalandor

Ribizlichutney

Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 gerezd reszelt fokhagyma, 1 teáskanál római kömény, 1/4 citrom leve, 1/2 teáskanál chili (ízlés szerint), 1 ujjnyi reszelt friss gyömbér, 1/2 teáskanál kurkuma, 1/2 teáskanál koriander mag, 3 szem kardamom magjai, 30 dkg piros ribizli, 0,5 dl víz, 2 evőkanál méz, 1 teáskanál őrölt fahéj, kevés őrölt szerecsendió.
Elkészítés: Egy edényben megforrósítjuk az olajat és hozzáadjuk a fűszereket, egyet-kettőt keverünk rajta, és rögtön beleöntjük a ribizlit, vizet és mézet is. A lángot takarékra vesszük, és 15-20 perces lassú forralással besűrítjük a chutney-t. Aki édesebben szereti, több mézet is tehet bele. Sült húsok mellé kiváló.
Forrás: Mindmegette


Ribizliparfé forró chilis-csokoládés öntettel

Hozzávalók a parféhoz: 4 dl tejszín, 1 cs zselatinfix, 5-6 ek. porcukor, 20 dkg ribizli.
Az öntethez: 2 dl tejszín, 5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 1 tojássárgája, 2 ek. porcukor, 1 tk. chilipor (vagy 1 egész, nagyon apróra vágott chili).
Elkészítés: A ribizlit megtisztítjuk a száraktól, majd egy tálban villával szétnyomkodjuk (nem kell teljesen). A tejszínt mixerrel elkezdjük habbá verni, majd hozzáadjuk a zselatinfixet, kemény habbá verjük, és a legvégén hozzáadjuk a cukrot, és jól elkeverjük. Ezután lazán belekeverjük a ribizlit. Nem muszáj teljesen homogénnek lennie, szép, ha kicsit "márványos" marad. A masszát egy alufóliával kibélelt gyümölcskenyér- vagy őzgerincformába töltjük, és mélyhűtőben fagyasztjuk. Közben elkészítjük az öntetet. A tejszínt egy lábosban elkeverjük a tojássárgával és a cukorral, majd beletördeljük a csokit, és addig főzzük, míg mártás sűrűségű lesz (bevonatot képez a kanál hátán). Végül hozzáadjuk a chilit is, és a jeges parfé mellé forrón tálaljuk.
Forrás: NoSalty

Mézes ribizliszörp

Hozzávalók: 1 kg ribizli, ½ l víz, 1-0,5 kg méz.
Elkészítés: A ribizlit összenyomkodjuk, és 1-2 napig meleg helyen erjesztjük. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen légmentesen zárva az edény, amiben erjesztünk, mert akkor bepenészesedhet a gyümölcs. Majd vegyünk egy szűrőkanalat (nagyobbat), és erre helyezzünk rá egy tiszta ruhát (gézlap, textilpelenka, konyharuha). Akinek sok az ideje, és van olyan helye, ahol a ribizlilé nyugodtan csepeghet, folyassa át a gyümölcsöt. Én egy merőkanál segítségével merőkanalanként elkezdtem kipréselni, átnyomni a gyümölcslevet. Kb. 20 perc igen komoly erőkifejtés után, 450 ml ribizlilevet kaptam. A ribizlivelőt ugyan ennyi mennyiség tiszta vízzel felforraltam. Végül belekevertem fél kiló bio mézet (1 kiló is belemehetett volna), és még egyet forraltam rajta. A kész szörpöt kigőzölt üvegbe öntöttem, és száraz dunsztba tettem.
Forrás: Rita Konyhája

Ribizlis joghurtkocka

Hozzávalók: 30 dkg marcipánmassza, 5 tojás, 12 lap vagy 36 gramm zselatin, 1 kg zsírszegény joghurt, 1 zacskó vaníliás cukor, 8-9 dkg cukor, 3 ek. narancslé, 300 g tejszín
15 dkg leszemezett ribizli, 1 ek. piros gyümölcskocsonyapor.
Elkészítés: Robotgép habverőjével a tálba reszelt marcipánt két tojással kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a többi tojást, és sűrűn folyó masszává keverjük (kb. 5 perc). Egy 32x39 cm-es tepsi felét fóliasínnel keresztben leválasztjuk, és kikenjük. A tésztát a kikent részre simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A joghurtot a vaníliás cukorral, meg a 7 dkg cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a narancslevet. Az utasítás szerint feloldott zselatint 3 ek. joghurttal elvegyítjük, majd a többi joghurthoz adjuk, és a hűtőbe állítjuk. A tejszínt habbá verjük, és a dermedő joghurtba forgatjuk. A tészta köré fóliakeretet állítunk. Rásimítjuk a krémet, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük. A maradék cukorral előzőleg elvegyített gyümölcskocsonyaport 2 ek. vízben feloldjuk, majd 1 dl forró vízbe keverjük és felforraljuk. A süteményt a keret eltávolítása után 15 kockára vágjuk. A ribizlit a kocsonyába forgatjuk, és a kockákon elosztjuk. Kb. 30 percre behűtjük.
Forrás: Sütigyár

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások