Test

Mi tesz vonzóvá?

9357

Számtalan tényező befolyásolja, hogy milyennek tűnünk mások szemében, mennyire vagyunk attraktívak az ellenkező nem tagjai számára. A tudósok is szorgosan vizsgálják a kérdést. Munkájuk nyomán pedig olyan vonzóbbá tévő elemekre derül fény, melyekre álmunkban se gondoltunk volna. Nézzünk néhányat közülük!

1. Gyűrű-csapda

Ha jobban megnézzük az emberek szemét, észrevehetjük, hogy van, akinek az íriszét határozott sötét gyűrű öleli körül, másokét csak halvány, és olyan is van, hogy semmilyen. A Kaliforniai Egyetem kutatói vizsgálódásaik során arra jöttek rá, hogy a határozott írisz-gyűrűvel rendelkező embertársainkat jóval vonzóbbnak tartjuk.
Az ok valószínűleg az, hogy ez a sötét karika erős kontrasztot alkot a szem fehérjével, azt sugallva, hogy erős, egészséges embertársat sodort utunkba a sors. Az írisz-gyűrű egyébként huszonéves korunkban látszik a legjobban, az idő múlásával fakul, akár végleg el is tűnhet.

2. Mégse a szerelem van a levegőben?

A Berkeley Egyetem kutatóinak kiábrándító hírük van a romantikusok számára. A levegőben nem a szerelem, hanem a hormonok lebegnek. Például az andorstadienone nevű, melyet az urak szervezete termel, és ami a verejtékükkel együtt párolog. Ha a szélirány is kedvez nekik, és a hölgyek úgy 15 percen át lélegzik be a hormonnal dúsított levegőt, akkor ellazulnak, jókedvűbbé válnak. Ez az állapot nagyjából egy órán keresztül fenn is marad.
Mielőtt bárki is arra gondolna, hogy akinek a szervezete többet termel a nevezett hormonból, az könnyebben viszi ágyba a nőket, azt ki kell ábrándítsuk: az endorstadienone csak könnyebbé teszi az ismerkedést, a továbblépéshez bizony már udvarlásra is szükség van.

3. A fokhagyma nemcsak a vérnyomásra jó

A fokhagyma gyógyító hatása közismert, azonban ha tehetjük kerüljük, hiszen az illatát kevesen találják vonzónak. Egy cseh kísérlet azonban arra enged következtetni, hogy segíthet a pártalálásban.
A nevezett kísérletben az alanyokat arra kérték, hogy egy héten át minden nap fogyasszanak egy bizonyos mennyiségű fokhagymás sajtkrémet (ami nagyjából 2-4 gerezdnek felelt meg), a hónaljukon pedig viseljenek izzadtsággyűjtő párnácskákat.
A következő héten fokhagyma nélküli sajtkrémet kellett enniük, továbbra is viselve a párnácskákat.
Vajon a hölgyek melyik izzadtságot fogják vonzóbbnak találni? A meglepetés: a fokhagymás jött be nekik. Miért? A fokhagyma számtalan olyan antioxidánst tartalmaz, melyek segítik a kiválasztást, és így hozzájárulnak a jobb testszag kialakulásához. Ezzel párosul a növény baktériumölő hatása, aminek a következtében például az orrfacsaró hónaljszagot okozó baktériumok száma is jelentősen megcsappan.
Ugye mennyivel vonzóbb lett máris a fokhagyma? Szerencsére manapság már akár tabletta formájában is fogyasztható, és így elérhetjük, az átható „illata” helyett az előnyeit élvezzük.

4. Emeld fel a hangod!

Életünk minden egyes pillanatában, minden egyes rezdülésünkkel kommunikálunk a környezetünkkel, akár tudatában vagyunk akár nem. Testbeszédünk mellett a hangunk is fontos információkat hordoz, és nem feltétlenül abban az értelemben, hogy mit mondunk, hanem, hogy hogyan.
A kanadai McMaster Egyetem munkatársai bebizonyították, hogy amikor a hölgyek jóképű pasit látnak, önkéntelenül is magasabb tartományba kúszik a hangjuk. A férfiak pedig ezt értékelik, sokkal jobban kedvelik a vékonyabb női hangokat, mint a mélyen búgókat.
A hangmagasság az ovuláció környékén éri el a csúcspontját, és láss csodát, a hölgyek hangját a férfiak is ekkor tartják a legszexisebbnek.

5. Hány évesek voltak a szüleid?

Sokszor értetlenül állunk az olyan párok előtt, ahol felek között egy vagy több évtizednyi korkülönbség van. Bizonyos esetekben egyértelműen a társadalmi státusz, a pénz, a biztonság, a felvágás a mérvadó. Azonban mi van akkor, ha valakinek mindenféle egyéb előnyök nélkül is a jóval idősebbek vagy fiatalabbak tetszenek?
Nos, a skóciai Szent András Egyetem szakemberei szerint a válasz a szüleink életkorában keresendő, egészen pontosan azt kell nézni, mennyi idősek voltak a születésünkkor. Ha nagyon fiatalok, akkor a fiatalosabb megjelenésű embereket tekintjük vonzónak, ha pedig már inkább a nyugdíj felé közelítettek, akkor nagy valószínűséggel érettebb korúakba fogunk beleszeretni. Megjegyezzük, hogy az uraknál megfigyelhető, hogy az édesanyjuk kora a mérvadó ezen a téren.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások