Lélek

A bostoni robbantó az új szexszimbólum!

9338

Április 15-én két robbanás történt a bostoni maraton célvonala közelében. A házilag barkácsolt bombák három ember életét követelték, és 183-an sérültek meg, többen olyan súlyosan, hogy egész életükben hordozni fogják a nyomát. Hamarosan meglettek a gyanúsítottak is, egy csecsen származású testvérpár, Tamerlan és Dzsohar Carnajev. Tamerlant menekülés közben lelőtték a rendőrök, öccsét, a 19 éves Dzsohart pedig két nappal később elfogták és megindult ellene az eljárás. A kölyökképű merénylőt elnézve nehéz elképzelni, hogy ennyi vér tapad a kezéhez, és valószínűleg ezzel magyarázható, hogy egyre több rajongója van, akik a Facebookon csoportokba szerveződve követelik a szabadon bocsátását és szerelmes üzenetekkel ostromolják.


Tudom, hogy ártatlan, ő túl gyönyörű ehhez”

Dzsohar elsősorban a tinilányok szívét rabolta el, de rajongói között érett nők is vannak szép számmal. A rajongók Facebook-csoportokba tömörülve bizonygatják bálványuk ártatlanságát és követelik a szabadon bocsátását. Összeesküvés-elméletekben nincs hiány, ahogy a kitalált szerelmi történetek és a fiúról készült rajzok, grafikák is elárasztották a közösségi oldalt. Egy 19 éves kansasi lány pedig odáig ment, hogy magára tetováltatja Dzsohar egy Twitteres mondatát: „Ha megvan a tudásod és az inspirációd, nincs más hátra, mint akcióba lépni.” Akár magvas életbölcsességként is felfoghatnánk a gondolatot, de az események ismeretében inkább baljóslatú szöveg ez, és nehéz megérteni, hogy miért akarja valaki egész életében ezt viselni a bőrén. A magyarázat nagyrészt Dzsohar külső adottságaiban keresendő. „Tudom, hogy ártatlan, ő túl gyönyörű ehhez.” - írta egy 16 éves lány, és ezzel rátapintott a lényegre. Bármilyen kiábrándító is, alapvetően a külső alapján ítélünk, az arcvonásokból próbálunk következtetni a személyiségvonásokra, és a csecsen fiú vonásai bizony egyáltalán nincsenek összhangban a rémtetteivel. Szabályos arca és barna kutyaszemei alapján jámbor gimnazistának gondolnánk, ha szembejönne velünk az utcán. Fokozza a helyzetet, hogy a vonzó külsejű emberekhez pozitív jellemvonásokat társítunk, ami sokszor súlyos ellentmondáshoz vezet, ahogy ebben az esetben is.


Akik vonzódnak a bűnözőkhöz

Vajon tényleg csak annyiról van szó, hogy a jóképű merénylő megdobogtatta a női szíveket, és ahelyett, hogy maradéktalanul lesújtott volna rá a népharag, hadrendbe álltak a szerelmes tinik és a tényeket semmibe véve bizonygatják az ártatlanságát? Már csak azért is kérdéses, hogy pusztán ennyiről lenne szó, mert láttunk már ilyet korábban is, igaz, akkor még nem volt Facebook és internet sem. Jellemző tendencia ugyanis, hogy komoly rajongótábor szerveződik az olyan bűnözők köré, akik súlyos, erőszakos tetteket követnek el és kiemelt médiaérdeklődés övezi ténykedésüket. Amikor börtönbe kerülnek, számos rajongói levelet kapnak és szerelmes nők ostromolják őket. A tizenhárom ember megölése miatt halálra ítélt Richard Ramirez például levelezésbe bonyolódott egy nővel, majd hét évvel a megismerkedésük után feleségül is vette a rácsok mögött. Ted Bundyt harminc ember megölésében találták bűnösnek, és még a tárgyalások alatt feleségül vette egyik rajongóját. A házastársi látogatásoknak köszönhetően egy kislány is született a frigyből.

A cseppet sem szokványos érdeklődést hübrisztofíliának nevezik a pszichológusok, ami nem más, mint a bűnözők iránti kóros vonzódás. Elnevezése is ezt fejezi ki, hiszen a görög hübrisz szóból származik, ami bűnt jelent. Ez a különös zavar szinte kizárólag nőket érint. Arról fantáziálnak, hogy megváltoztatják vágyuk tárgyát és békésen élnek együtt, illetve magukban felmentik összes rémtette alól. Igyekeznek kapcsolatba lépni vele, és ha ez sikerül, különlegesnek érzik magukat, hogy sikerült elcsábítaniuk. Tudják, hogy szerelmük kezéhez sok vér tapad, de abba a hitbe ringatják magukat, hogy őket képtelen lenne bántani, és ettől még különlegesebbnek érzik magukat. Természetesen romantikus és szexuális fantáziák itt is ugyanúgy megjelennek, mint 'hétköznapi' szerelem esetén. Hogy mi áll a különös preferencia hátterében, egyelőre nem tudják biztosan a szakemberek. Vannak, akik szerint ezek a nők eleve áldozat típusok, ezért vonzódnak agresszív férfiakhoz. Mások szerint az a kulcsmozzanat a történetben, hogy különlegesnek érzik magukat, ha sikerül meghódítani egy közismert bűnözőt, és ezen keresztül ők is erősnek érzik magukat. Vannak olyan vélemények is, mely szerint evolúciós oka van ennek a vonzalomnak: ezek a nők a szélsőséges agressziót rendkívül férfiak vonásként élik meg, és alfahímet látnak a bűnözőben.

Úgy tűnik, Dzsohar személyében egyesül a kellemes külső, a kiemelt médiaérdeklődés és az erőszakos bűntett, ami egy olyan koktélt alkot, mely sok nő számára vonzó. Mivel fiatal és vonásai inkább femininek, elsősorban a kamaszlányok fantáziáját mozgatja meg, akik talán kevésbé érzik tettei súlyát, és inkább tinisztárt látnak benne, mint sokak életét tönkretevő merénylőt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások