Étel+Ital

Reggel méreg, este gyógyszer?

9332

A hagyomány szerint a retket reggelire inkább kerüljük, vacsorára fogyasztva azonban kifejezetten áldásos hatással bír. Van, amiben a népi bölcsességnek sincs 100%-ig igaza...


A már az ókorban is ismert, manapság pedig az egész világon termelt és fogyasztott retek számos nyavalya ellenszere, a benne lévő rengeteg C-vitaminnak, kéntartalmú illóolajoknak, mustárolaj-glikozidnak és raphanolnak köszönhetően. Azaz: serkenti az epe termelődését és kiürülését, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. Oldja a nyákot, csillapítja a köhögést. Segíti az emésztést, fokozza az étvágyat.

Reggel sem méreg, azonban nem ajánlott magában fogyasztani, különösen a fekete retket, mely nehezebben emészthető.

A legtöbbször a szendvicsek kulináris értékét szoktuk fokozni a retekkel, ám sokkal változatosabban is felhasználható. Nézzünk három variációt, mintegy alapötletként.

Reteksaláta

Hozzávalók: 1 csokor retek vagy 1 közepes nagyságú fekete retek, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál cukor, 1 pohár víz, 10 dkg gépsonka, 2 evőkanál tejföl, 1 kiskanál só.

Elkészítés: A retket megtisztítom, és a nokedliszaggató hátán lereszelem, majd lesózom. Közben elkészítem a cukros-ecetes öntetet és ráöntöm a retekre. Tetszés szerint hagyom állni negyed órát vagy akár többet, majd kinyomkodom. A sonkát felkockázom és a kinyomkodott retekkel összekeverem. Annyi tejfölt adok hozzá, hogy összeálljon.

Tipp: Pirítóssal nagyon finom.

Forrás: Mindmegette.hu


Zöld retekleves

Hozzávalók (4 főre): 3 csomag retek, a levelével együtt, 1 póréhagyma, csíkokra vágva, 2 közepes burgonya, 1 vöröshagyma, felaprítva, 2 ek. olívaolaj, 1 l zöldségalaplé, 2 dl növényi tej.

Elkészítés: Apróra vágjuk a retket és a retekleveleket. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a retket és a póréhagymát, a zöldségalaplével felöntjük. Lefedve 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, a növényi tejjel hígítjuk, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Tálalás előtt csíkokra vágott retekkel díszítjük.

Forrás: Vegagyerek.hu

Retek chips

Hozzávalók: 10-15 nagyobb retek, só és bors ízlés szerint

Elkészítés: Melegítsük a sütőt 375 fokra. Szeljük a retket vékony kerek szeletekre, és tegyük egy tepsibe, alá tegyünk tapadásmentes sütőpapírt. Szórjuk meg a retket a sóval és borssal és tegyük a sütőbe. 10 perc után fordítsuk meg a retek chipseket, és süssük még további 5-10 percig, vagy amíg ropogósak nem lesznek.

Forrás: low-cholesterol.food.com

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások