Étel+Ital

A sonka ötven árnyalata

9278

Ha húsvét, akkor sonka könnyed, friss tavaszi hozzávalókkal társítva. Ehhez ragaszkodunk, még akkor is, ha az időjárás inkább a karácsonyi halászlét és töltött káposztát indokolná. Mindez persze szerencsés kombináció, hiszen ezerféleképpen elkészíthető, így változatos menüsorral örvendeztethetjük meg az éhes hadakat úgy, hogy mindössze néhány klasszikus hozzávalóval zsonglőrködünk. Inspirációként összegyűjtöttük a kedvenceinket, amik nemcsak remek nyuszivárók, hanem az ünnep után megmaradt sonka újrahasznosításakor is bevethetők.

Húsvéti sonkaleves

Hozzávalók: 1 ek. extra szűz olívaolaj, 20 g vaj, 100 g póréhagyma, 400 g burgonya, 1 tk. fehér mustármag, 1 mk. koriandermag (elhagyható), tört bors, 700 ml sonkalé, 4-500 ml víz, 100 ml tejszín, 30 g dijoni mustár, friss torma, füstölt főtt sonka (fejenként 50 g).

Elkészítés: Egy lábosban felhevítjük az olajat a vajjal. A pórét karikára vágjuk és karamellizáljuk. A meghámozott, apró kockára vágott burgonyát rászedjük a hagymára. Megszórjuk a mustár- és a koriandermaggal, 1-2 percet pirítjuk. Felöntjük a sonkalével, borssal ízesítjük, sót már nem adunk hozzá. Puhára pároljuk a burgonyát. Ha ez megvan, egy botmixerrel leturmixoljuk a felét a levesnek, majd felöntjük vízzel, és beforraljuk. A mustárt kikeverjük a tejszínnel, és pici forró főzőlével. A kész levest lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a mustáros tejszínt. Tovább már nem főzzük. A levest kisebb darabokra tépett füstölt, főtt sonkával, és frissen reszelt tormával tálaljuk.

Forrás: Rita Konyhája

Sonkás alagút

Hozzávalók: 24 szelet sonka,1 kg franciasaláta alap, 3 db savanyú uborka, 10 db tojás, 1 flakon, majonéz, 1 nagy doboz tejföl, 1 ek. mustár, bors, pici porcukor, fél húsleveskocka, 1,5 dl víz, 25 g étkezési zselatin.

Elkészítés: 10 db tojást keményre főzünk. Ha kihűlt, megtisztítjuk. A franciasaláta alapot is megfőzzük, majd kihűtjük. Kb. 3 db savanyú uborkát összevágunk és beletesszük. 1,5 dl vizet fél leveskockával és a zselatinnal összeforraljuk. Szobahőmérsékletűre hűtjük. A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a borsot, a porcukrot kikeverjük, és hozzáöntjük a zselatint, majd összekeverjük a franciasaláta alappal. Két őzgerinc-formát kibélelünk folpack-kal, beleterítjük a sonkaszeleteket, kb. félig megtöltjük francia salátával, és beleteszünk 5 db tojást. Az őzgerincet tejesen megtöltjük a maradék salátával, és sonkával befedjük. Másnap vágódeszkára borítjuk és szeleteljük.

Forrás: NoSalty

Sajtos-sonkás-olívás kenyér

Hozzávalók: vaj a forma kikenéséhez, 4 db tojás, 1.5 dl fehérbor, 0.5 dl olívaolaj, 25 dkg sütőporos liszt, 14 dkg gruyčre sajt reszelve, 20 dkg főtt sonka, kockára vágva, 14 dkg kimagozott zöld olajbogyó, 14 dkg kimagozott fekete olajbogyó, só, bors.

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Kivajazunk egy őzgerincformát. A tojást a borral együtt felverjük, hozzáadjuk az olajat, beleszitáljuk a lisztet, és az egészet jól összedolgozzuk. A többi hozzávalót is belekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. A masszát a sütőformába öntjük, a tetejét egy kanállal lesimítjuk, és 55-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Felszeletelés előtt hagyjuk kihűlni.

Forrás: Receptvarázs


Sonkatorta egyszerűen

Hozzávalók: 1 rozscipó, 2 dl tej, 10 dkg vaj, 2 dkg liszt, 20 dkg főtt füstölt sonka, só, őrölt fehérbors, piros retek, lilahagyma, petrezselyemzöld, zöldpaprika.

Elkészítés: 2 dkg vajból, a lisztből és a tejből besamelmártást készítünk. A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a ledarált főtt sonkát, és a besamellel összedolgozzuk. A rozscipót éles késsel három lapra vágjuk, a sonkakrémmel megtöltjük és bevonjuk. Oldalát zöldpaprikával, tetejét piros retekkel és lilahagyma szálakkal díszítjük. Félórára a hűtőszekrénybe tesszük, majd tortaszerűen felszeleteljük.

Forrás: Mindmegette

Fánk sonkahabbal

Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1/2 csésze víz, só, 1 ek. margarin, 2 tk. keményítő, 1/3 csésze liszt.

Hozzávalók a sonkahabhoz: 1/2 tk. őrölt pirospaprika, 20 dkg ömlesztett sajt, 10 dkg sonka, 15 dkg majonéz.

Elkészítés: A vizet a sóval felforraljuk. A lisztet és a keményítőt belekeverjük és 2 percig keverni. Lehűtjük, a tojást és a sajtot belekeverjük. Sütőlapra kis labdákat nyomunk, és 220 fokon 20 percig sütjük. A töltelékhez a sonkát ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk. Ezután elkeverjük a majonézzel, a sajttal és a paprikával. A fánkok tetejét levágjuk, a nyomózsákba töltött krémmel megtöltjük, majd visszatesszük a tetejét.

Forrás: Sütigyár

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások