Étel+Ital

Mint a nyulak!

9259

Ahogy az első tavaszi napsugarak elűzik a téli zimankót és sarjadni kezdenek a rügyek, a föld mélyén pedig csírázni kezdenek a magok, a testünkben is megindul valami: követelni kezdi az új energiákat, hogy a téli hónapokban megfáradt sejtjeink új erőre kaphassanak. Mindez rendszerint úgy csapódik le, hogy megőrülünk a friss, szezonális zöldségekért és gyümölcsökért, és legszívesebben felfalnánk a piaci standokon zöldellő halmokat. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha salátákkal csillapítjuk frissen támadt éhségünket, hiszen változatosak, egyszerűen és gyorsan elkészíthetők és viszonylag olcsón előállíthatók. Összedobhatjuk este és egy kellemes vitaminbombával zárhatjuk a napot, de egy tartalmasabb változat akár ebédként is megállhatja a helyét. Inspirációként bemutatjuk a kedvenceinket.

Egészséges kleopátra saláta

Hozzávalók: 1/2 csirkemell filé, 1 kisebb jégsaláta, 2 nagyobb vagy 3 kisebb szem paradicsom, 1 kisebb kígyóuborka, 1 szelet kenyér, 1 dl balzsamecet, olívaolaj (extra szűz).

Elkészítés: A csirkemellet csíkokra szeljük, meglocsoljuk olívaolajjal és egy csipet tetszés szerinti, sültekhez való fűszerrel meghintjük, jól átkeverjük és állni hagyjuk. A jégsalátát vékony csíkokra szeljük.vAz uborkát és a paradicsomot felszeljük és összekeverjük a jégsalátával. A kenyérszeletet felkockázzuk és forró (száraz) serpenyőben ropogósra pirítjuk. Enyhén beolajozzuk a serpenyőt és megsütjük a csirke csíkokat. Száraz, forró serpenyőbe öntjük a balzsamecetet és forraljuk pár percig, amíg besűrűsödik. A salátát meglocsoljuk olívaolajjal, a mézsűrű balzsamecettel, ráhalmozzuk a húst és a kenyérkockát. Parmezánforgáccsal is lehet tálalni.

Forrás: Ötletkonyha

Tavaszi saláta

Hozzávalók: 4 csokor hónapos retek, 1 csokor zöldhagyma, 4 keményre főzött tojás, 20 dkg feta sajt, 1 fej saláta, 4 db paradicsom, egy marék olajbogyó, 1/2 csokor friss petrezselyemzöld.

Az öntethez: ízlés szerint só, bors, 1-2 kanál olívaolaj, 1/2 citrom leve.

Elkészítés: A hozzávalókat megtisztítjuk, felaprítjuk, beletesszük egy tálba és meglocsoljuk az öntettel.

Forrás: Tutireceptek


Kefíres-lazacos uborkasaláta

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g kígyóuborka, 30 g füstölt lazac, 30 g feta sajt, 60 ml kefir, pici friss kapor, csipet só, csipet frissen őrölt rózsabors.

Elkészítés: Az uborkát kis kockákra vágjuk. A lazacot vékonyan felszeleteljük. A feta sajtot apróra morzsoljuk. A hozzávalókat egy kisebb keverőtálba tesszük, ráöntjük a kefirt, sóval, kaporral, rózsaborssal ízesítjük.

Forrás: Rita Konyhája

Tésztasaláta gazdagon

Hozzávalók: 25 dkg penne vagy fussili, 2 kis vagy 1 nagy doboz tejföl, ízlés szerint majonéz, 1 ek. kechup, 2 ek. dijoni mustár, oregánó, bors, só ízlés szerint, 1 közepes alma, fél csomag retek, 6-8 db csemege uborka, 1 szál újhagyma, 1 kukorica-vörösbab konzerv, olívaolaj.

Elkészítés: A tésztát sós vízben olaszosra főzzük. Ha kész, leszűrjük, egy nagyobb tálba tesszük, olívaolajat keverünk hozzá, hogy ne ragadjon össze. Amíg a tészta kicsit hűl, összekeverjük egy nagy edénybe a szósz hozzávalóit: először a tejfölt és a majonézt keverjük össze. Akkor jó, ha egyik íze sem nyomja el a másikét. Mehet bele a ketchup, a mustár és a fűszerek, ízlés szerint. Az almát meghámozzuk, és a retekkel, a hagymával és az uborkával együtt apró kockákra vágjuk. A konzervet lecsöpögtetjük. A zöldségeket apránként az öntetbe keverjük, majd az öntetet a tésztára öntjük, és jól elkeverjük. (Nem baj, ha nem hűlt ki teljesen a tészta.) Néhány órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor meghinthetjük reszelt sajttal vagy petrezselyemzöldjével.

Forrás: NoSalty

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások