Étel+Ital

A világ kedvenc étele

9237

Bolognai, mexikói, négysajt, magyaros, Hawaii és persze a klasszikus Margherita – hosszan lehetne sorolni a különféle pizzafajtákat, hiszen az egyik legnépszerűbb és legváltozatosabb ételről van szó. Szinte nincs is olyan ember, aki nem szereti, hiszen annyiféle feltéttel készíthető, hogy mindenki megtalálhatja a leginkább foga alá való változatot.

Ősi ételről van szó, hiszen az első írásos említése több mint kétezer éves: Vergilius emlékezik meg róla az Aeneisben, de minden bizonnyal sokkal korábban került először az asztalokra. A 3. században Cato a Róma történetéről írt munkájában említ egy lapos kelt tésztát, amit olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel ízesítenek, majd köveken sütnek meg. Ez lehetett a ma ismert pizza elődje, amit Pompeji városában is feltártak a régészek, így valószínűleg már ekkor közkedvelt étel volt.  Ezek a pizzák azonban még nem sokban hasonlítottak a mai változatokra leginkább azért, mert a két legfontosabb hozzávalót, a paradicsomot és a mozzarellát még nem ismerték. A pizzatésztát ekkor még tejföllel vagy zsírral kenték meg, és erre kerültek a feltétek. Az a fehér pizza máig megmaradt, ám a paradicsomos alap sokkal népszerűbbé vált. A paradicsomot a 15. században ismerte meg Európa, ám sokáig mérgezőnek tartották, így egészen a 18. századig dísznövényként termesztették. Hasonló volt a helyzet a mozzarellával is, hiszen az indiai vízi bivaly és a tejéből készült sajt csak a középkorban vált ismertté az öreg kontinensen.

A ma ismert pizza a legenda szerint 1889-ben született meg Nápolyban és Raffaelle Espositónak tulajdonítják. I. Umberto szavojai király és felesége Margherita di Savoia királyné a városba látogattak és az tiszteletükre alkotott meg egy nemzeti színű lepényfélét Raffaelle, amit a királyné tiszteletére Margheritának nevezett. Ez a ma is ismert, klasszikus Margherita pizza első példánya, amin a piros a paradicsom, a fehér a mozzarella, a zöld pedig a bazsalikom. A kreáció nagy sikert aratott, és innentől megállíthatatlan volt a pizza térhódítása – egyelőre csak Olaszországban. Az olasz bevándorlók azonban magukkal vitték a pizzát Amerikába is, ahonnan elindult világhódító útjára, és szinte valamennyi nép megalkotta a saját pizzáját.

Pizzatészta

Hozzávalók: 30 dkg liszt,1 tojás,2 dl tej,2 evőkanál olaj,1,5 dkg élesztő,1 teáskanál cukor,1 mokkáskanál só.
Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, az elmorzsolt élesztőt és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük, és egy kis tejet öntünk hozzá. Hagyjuk, hogy megkeljen. Ha felfutott az élesztő, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. 30 percig langyos helyen pihentetjük. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük. A tepsit előtte kikenjük olajjal és megszórjuk liszttel! Félig megsütjük, rátesszük a tölteléket és a sajtot, és visszatesszük a sütőbe. Ha a sajt ráolvadt, kivesszük, és már tálalhatjuk is.

Forrás: Tutireceptek

Sűrített paradicsomos alapszósz

Hozzávalók: 3-4 kanál sűrített paradicsom, 1 kanál olaj, 2 kanál ketchup, egy kis víz, 1 gerezd fokhagyma, pizzafűszer vagy oregano, bors, só, kakukkfű, zsálya.

Elkészítés: Az alapanyagokat összeöntjük egy lábosban és néhány perc alatt összefőzzük. A tepsiben kinyújtott, már megkelt pizzatésztán egyenletesen szétkenjük.

Forrás: Pizza Receptek


Tonhalas pizza

Hozzávalók: pizzatészta, 1 tonhalkonzerv, 2-3 ek. paradicsompüré, egy kevés lila hagyma, pár szem olívabogyó, sajt.

Elkészítés: Pizzatésztát készítünk a fent bemutatott módon. Megkenjük a paradicsommal, mehet rá a tonhal, hagyma, az olívabogyó és a sajt. Szép aranybarnára sütjük.

Forrás: Sütigyár

Juhtúrós pizza

Hozzávalók: pizzatészta, 25 dkg juhtúró, 20 dkg sonka vagy füstölt tarja, 1 kis pohár tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db hegyes erős paprika, 2 fej lilahagyma, 20 dkg reszelt trappista vagy mozzarella sajt.

Elkészítés: A fent leírt módon pizzatésztát készítünk. A tejfölt elkeverjük az átnyomott vagy lereszelt fokhagymával. A sonkát és a paprikát apró kockákra, a lilahagymát karikákra vágjuk. A tepsinket kikenjük olajjal. A tésztát a méretére nyújtjuk, megkenjük a fokhagymás tejföllel. Rászórjuk a sonkát, rámorzsoljuk a juhtúrót, ezután a hagymakarikák és az apróra vágott csípős paprika következik. A végén megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Forrás: Mindmegette

Fügés, baconös, sajtos pizza

Hozzávalók: 10-11 dkg pizzatészta, 10 dkg cottage cheese, 6-7 kisebb zöld füge befőtt, 3-4 szelet bacon, egy kis marék zsenge rukkola, 5 dkg füstölt sajt, só, bors, 1 tk. olaj.

Elkészítés: Egy kapcsos tortaformát kikenünk olajjal. A megkelt pizzatésztát kihúzogatjuk a megfelelő méretre. A cottage cheese-t leterítjük a tésztára, rátekerünk ízlés szerinti mennyiségű frissen őrölt borsot, esetleg sózzuk egy kicsit, majd ráterítjük a baconcsíkokat, a félbevágott fügét és a rukkola leveleket. A tetejére füstölt sajtot reszelünk. Előmelegített sütőben megsütjük.

Forrás: NoSalty

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés