Étel+Ital

Kirakós a konyhában

9224

Rakott krumpli, rakott karfiol, rakott kel – mindenki gondolkodás nélkül sorolja a műfaj klasszikusait, ha rakott ételekről van szó, ám ha van egy tepsink és feltúrjuk a hűtőt, illetve a kamrát, pillanatok alatt hihetetlenül változatos és ízletes ételeket kreálhatunk azzal, hogy egymásra rétegezzük a kezünkbe akadó hozzávalókat és összesütjük őket.  Készíthetünk főételt, köretet és desszertet is ezzel a módszerrel, a lehetőségeknek csak az alapanyagok és a fantáziánk szabhat határt.

Számos érvet említhetnénk még a rakott ételek mellett, de inkább bemutatjuk a kedvenc receptjeinket inspiráció gyanánt.

Rakott csirkemáj

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 80 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg kockára vágott szalonna, ételízesítő, só, bors, fokhagyma, fűszerkeverék ízlés szerint, olaj a tepsi kikenéséhez, 1 dl tej. A tetejére: 2 tojás, 2 ek. liszt, 1 dl tej, ½ dl szóda.

Elkészítés: A csirkemájat megtisztítjuk, félbevágjuk, kb. 1/4 órára tejbe áztatjuk. Meghámozzuk a krumplit, a hagymát, utóbbit félkarikákra vágjuk. Egy közepes tepsit kikenünk olajjal, és a hajszálvékony szeletekre vágott krumpli felét elterítjük benne. Sózzuk, borsozzuk, majd rárétegezzük a lecsepegtetett májat, fűszerezzük. Ezután rászórjuk a szalonnát és a hagymát (a hagymát is sózhatjuk), és végül a krumpli másik felét, ugyanolyan vékony szeletekben. Tetejét sózzuk, borsozzuk, alufóliával lefedve, sütőben, közepes lángon addig sütjük, míg a krumpli megpuhul. Tojásból, tejből, lisztből és a szódából palacsintatésztához hasonló masszát keverünk, ízlés szerint fűszerezhetjük is. Ezzel leöntjük a krumpli tetejét, és alufólia nélkül addig sütjük tovább, míg egy kicsit megpirul a teteje. Kockákra vágva - esetleg kenyérrel, savanyúsággal - tálaljuk.

Forrás: Mindmegette

Rakott parajos hal

Hozzávalók: 1 kg mirelit heckfilé, 2 cs. mirelit parajpüré, 2 dl tejföl, 2 tojás, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg trappista sajt, szerecsendió, só, bors.

Elkészítés: A kiengedett halszeleteket jól lecsöpögtetjük, vagy szárazra töröljük, majd sózzuk, borsozzuk és olajozott jénai tálba helyezzük. A hagymát apró kockára vágva rászórjuk, a fokhagymát ráreszeljük. A parajpürét felengedés után ugyancsak lecsöpögtetjük, és a halra simítjuk. A tejfölt a reszelt sajttal, a tojásokkal, és a szerecsendióval összekeverjük, majd a parajrétegre kenjük. Sütőbe toljuk, és addig sütjük közepes lángon, míg megsül, és a teteje szép barna színt kap. Kb. 75 perc.

Forrás: Receptvilág


Túrós-baconös rakott cukkini

Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kisebb cukkini, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, 100 g bacon, 200 g virsli, 3-4 gerezd fokhagyma, 100 g füstölt sajt, 150 g Pannónia vagy trappista sajt, só, bors.

Elkészítés: A bacont felaprítjuk és megpirítjuk. Amíg pirul, nagy lyukú reszelőn lereszeljük a füstölt sajtot, összekeverjük a túrót, a tejfölt, beletörjük a fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk, és a közben elkészült pirított bacont is belekeverjük. (A zsírja is mehet bele nyugodtan, annál finomabb lesz.) Kb. fél centis karikákra vágjuk a cukkinit, és szép vékony szeletekre a hagymát, felkarikázzuk a virslit. Előmelegítjük a sütőt. A cukkini felét egy jénaiba rakosgatjuk egy rétegben, erre mehet a hagyma 3/4 része, majd az összes virsli. Ráborítjuk a túrós-baconös "szószt", rápakoljuk a maradék hagymát, a tetejét pedig teljesen befedjük a maradék cukkinikarikákkal. Vagy lefedve, vagy alufólia alatt sütjük kb. 40-50 percig, hogy jól megpuhuljanak a zöldségek. Fél óra után azért nézzünk rá, hogy nehogy megégjen. Amikor a cukkini rétegen már simán át tudjuk szúrni a villát, a tetejére halmozzuk a sülés közben lereszelt Pannónia vagy trappista sajtot, majd felülről sütve 10 perc alatt megpirítjuk.

Forrás:NoSalty

Rakott mákos kalács

Hozzávalók: kb. 30-40 dkg szikkadt kalács, 15 dkg darált mák, porcukor (pl. nádcukorból) ízlés szerint, 1 citrom leve, 2 szem savanykás alma, sárgabarack lekvár, tej, vagy tejszín.

Elkészítés: A darált mákot a cukorral, a citromlével, és annyi tejjel (vagy tejszínnel), hogy sűrű krémet kapjunk, főzzük fel. Az almákat hámozzuk meg, majd tökreszelőn gyaluljuk le. Vegyünk egy kisebb kapcsos tortaformát, és kenjük ki vajjal. Az alját béleljük ki vékony kalácsszeletekkel. A kalácsokat locsoljuk meg óvatosan tejjel. Erre kenjük a mák felét. Majd tegyük rá a reszelt alma felét is. Ezt a rétegezést ismételjük meg. A felső almarétegre kenjünk pár evőkanál sárgabarack lekvárt.
Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.

Forrás: Rita konyhája

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások