Mi ez?

Szexi vagy szexista?

9183

A hímek nők köré szőtt fantázia-játszótere kiskamasz korban elkezd körvonalazódni és színesedni. Akkoriban, amikor szuperhősökért és epikus kalandjaikért szokás rajongani. S mit kapnak kézhez rögtön az elején?

A legdurvább, egyben legáltalánosabb szexuális sztereotípiákat, vagyis kosztümös pornó színésznőket, akik egyelőre ugyan nem vetkőznek (teljesen), inkább csak verekszenek, de így is beindítják a srácok bőséges nyáltermelését. Ugyanazok az izmos, felfújt mellű nők jönnek-mennek bőrtangában és vasmelltartóban a sárkányos, varázslós fantasykban, bikiniben, köpennyel és álarcban a képregény kockákon, meg testhez simuló, lakkbőr cuccban az intergalaktikus sztorikban, akikhez majd egy szép, ám magányos délutánon bekopogtat a kigyúrt vízvezetékszerelő.

Örök vita tárgya, hogy a médiumok alakítják-e a társadalom ízlését, vagy éppen fordítva: ők csak a társadalom többségének elvárásaihoz igazítják a tartalmat? Az elsősorban kissrácoknak szánt termékekre gondolva, ez talán nem kérdés: ugyan melyik 8 – 12 éves fiúcska (vagy melyik szülei) várnák el a grafikusoktól, hogy szex-istennőket fessenek a hőskölteményekhez?

Egy amerikai science fiction és fantasy szerző, Jim C. Hines (könyveit még nem fordították magyarra) is úgy érezte, túlzottan szexisták a fantázia világának nőábrázolásai, ezért úgy döntött, viccet csinál belőle. Blogjára feltöltött néhány fotót, amiken felveszi néhány sci-fi és fantasy könyv borítóin szereplő hölgyek pózait (és néha öltözékét). Ötlete annyira elnyerte rajongóinak tetszését, hogy újabb és újabb fotókat követelnek tőle, a pózos posztjai pedig egyre több látogatót vonzanak.

Hines úgy aknázta ki a váratlan népszerűséget, hogy gyűjtést rendezett pózfotó rajongói körében, a befolyt összegből pedig egy ritka, kizárólag a lányok körében előforduló genetikai rendellenességben, az Aicardi-szindrómában szenvedőket támogatja. Vagyis a szexizmus ellen folytatott humorhadjárat segítségével támogat betegeket!

Nem ő azonban az egyetlen, akit a pornós hősnők ügye foglalkoztat. Egy blogger például kitalálta a Sólyomszem tesztet. A lényege, hogy egy grafikusnak, miután lerajzolt egy női karaktert, meg kell próbálnia a Bosszúállók íjászát a hölgy helyébe képzelni. Ha a férfi karakter nevetségesen néz ki a nő pózában, úgy a kép túl van terhelve sztereotípiákkal, így jobb megsemmisíteni, semmint kiadni. Bár a világ internetes közösségének tagjai közül sokan ráharaptak témára, nem valószínű, hogy az ipari fantáziák hősnői a közeljövőben az egyetlen szükséges lépésnél távolabb kerülnének a felnőtt, vagy „xxx” kategóriába sorolástól.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások