HotCot

Olyan izgatottak vagyunk!

9169

A The Pointer Sisters „I’m so excited” (Nagyon izgatott vagyok) című, immár harmincegy éves dalát mindenki ismeri. Ha máshonnan nem is, az egyik budapesti bevásárló központ reklámjaiból biztosan. Márciustól azonban nem a soft-erotikával megtűzdelt retróvideó, vagy a pláza fog elsőként eszünkbe jutni róla, hanem a Szeretők, utazók.

 

Ha egy kellemes estét mozizással szeretnénk eltölteni, de nem igazán tudjuk, milyen filmhez lenne kedvünk, válasszuk Almodóvart, vele nem lehet mellényúlni.

Legismertebb munkái: az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról, a Beszélj hozzá, a Volver, vagy a tavalyi év egyik legjobb filmje, A bőr, amelyben élek egytől-egyig kultikus alkotások, olyasmik a filmrajongóknak, mint könyvmolyoknak a kötelező olvasmányok, az átlag szórakozni vágyóknak meg erősen ajánlottak. A spanyol rendező olyan a mozivásznon, mint Marquez nyomtatásban: valódi történeteket mesél, hétköznapi emberekről, de lebilincselő stílusban, egyéni szemszögből. Filmjei nem csak műfajukat tekintve drámák: narratívjukban számtalanszor visszaköszön a színház. A hétköznapi emberek szenvedéllyel, gyarlósággal és esetlenséggel teli véresen komoly történeteit könnyed természetességgel tárják a néző elé.

A mozikban március elejétől látható, legújabb Almodóvar alkotás, a Szeretők, utazók (Los amantes pasajeros) igazi csemegének ígérkezik: vérbeli, a XXI. század furcsaságait a végletekig karikírozó vígjátéknak, Almodóvar kedvenc színészeivel, többek között Antonio Banderassal és Penelope Cruzzal.

A rendező a következőket írja a filmről:

- A Szeretők, utazók egy csapat emberről szól, akik egy repülőgépen ragadnak, a külvilágtól elzártan. A forgatókönyvet úgy kezdtem el írni, mint egy komikus szösszenetet, és végül egy morális, verbális és irreális vígjáték lett belőle. Igyekeztem a realitást félretenni, bár az időnként belopódzik anélkül is, hogy észrevennéd. Az én utasaimnak szánt kihívás abban áll, hogy meg kell küzdeniük saját izgalmukkal, félelmeikkel, szellemeikkel a technológia segítsége nélkül. Lemeztelenedve, iPhone, videó vagy film, Internet, iPad nélkül, magukra hagyatva, idegenek gyűrűjében. A csapdába esettek egyetlen fegyvere a szó: a szavak segítségével kapcsolatot teremthetnek, kiereszthetik a gőzt, hazudhatnak, akár maguknak is, és elismerhetik, hogy hazudtak; csábíthatnak és elcsábulhatnak, megoszthatnak egymással dolgokat, harcolhatnak a félelem ellen, a magány ellen és a halál ellen…

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások