Szépség

Top 3 illóolaj a szépségért

9156

Az illóolajak áldásos hatásait már évezredekkel ezelőtt felismerték, így már az ókori nők szépségápolási arzenáljában is fontos helyet foglalt el. Manapság, amikor újra felfedezzük a természetes anyagokat, érdemes követni az ókori szépségek példáját, és beépíteni mindennapi szépségápolási rutinunkba. Használhatjuk őket házi kozmetikumok alkotóelemeként, de megszokott kencéinket is felturbózhatjuk néhány csepp illóolajjal, hogy fokozzuk a hatását.

Teafa

Az értékes olajat az Ausztrália tengerparti területein honos növény leveleiből vonják ki. Erős illata annyira jellegzetes, hogy nem lehet összetéveszteni semmi mással. Remekül ápolható vele a zsíros, pattanásos bőr. Arra azonban figyelj, hogy csak külsőleg alkalmazd, ugyanis mérgező.

Így használd!

Adj két csepp teafaolajat egy teáskanál jojobaolajhoz és keverj hozzá egy kevés hideg tejszínt. Kenegesd vele naponta a száraz, cserepes ajkaidat, és hamarosan érezni fogod a kedvező hatást.

Két evőkanál natúr joghurtba keverj három csepp teafaolajat, de ha hozzá tudsz jutni kecsketejhez, azzal még hatékonyabb. Kend az arcodra és hagyd hatni 8-10 percig, majd mosd le meleg vízzel. Remekül ápolja a száraz bőrt.

Ha száraz, töredezett a hajad, adj néhány csepp teafaolajat a samponodhoz vagy vásárolj ilyen tartalmú sampont. Hidratálja a fejbőrt és jót tesz a hajhagymádnak, így hamarosan erős, csillogó hajkoronának örvendezhetsz.

Levendula

Szinte mindenki tudja, hogy nyugtató, lazító hatása van, hiszen talán a legismertebb illóolaj. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy fertőtlenítő és gombaölő hatása van, amit remekül ki lehet aknázni a szépségápolásban.

Így használd!

Cseppents néhány csepp levendulaolajat a samponodba, és ezzel a felturbózott keverékkel moss hajat a szokott módon. Csodálatos illata lesz a hajadnak, és a fejbőrödet is nagyszerűen karbantartja.

118 ml glicerines folyékony szappanhoz vagy olívaolajból készült szappanhoz adj 10-15 csepp levendulaolajat, és ezzel tisztítsd a bőröd, ugyanis fertőtlenítő és gombaölő hatása miatt tisztítja és nyugtatja a bőrt.

Bergamott

Nevét az olasz városról, Bergamóról kapta ez a gazdag, egzotikus, citrusos aromájú olaj, amit a Dél-Olaszországban honos citrusféle héjából sajtolnak. Leggyakrabban Earl Grey teákban találkozhatunk vele, hiszen a fekete teát bergamott olajjal aromásítják.

Így használd!

Keverj össze egy rész bergamott olajat öt rész aloe vera géllel. Ezzel a keverékkel remekül kezelhetsz mindenféle bőrirritációt.

Adj öt csepp olajat egy kád meleg vízhez, és élvezd az illatos fürdőt, ami megszabadít a lelki és fizikai feszültségtől, illetve nyugtatja a bőröd.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások