Közösség

Minden atomra 100 internet cím juthat!

9155

Napjainkban 20 átlagos háztartás internetforgalma nagyobb, mint 2008-ban az egész világé volt. Hamarosan nem csak mi emberek fogunk az interneten kommunikálni, hanem szinte minden a világhálóhoz fog csatlakozni: utak, autók, hűtőgépek, napelemek, gyógyászati eszközök is. A növekvő adatforgalomnak köszönhetően 2011 és 2016 között a számítástechnikai felhők forgalma világszinten hatszorosára növekszik. Az internethasználatba már beleszülető Y generáció a munkaerőpiacra való belépésekor új munkavégzési szokásokat hoz magával. Az okos mobileszközöket egyre gyakrabban használják munkavégzésre, így az úgynevezett BYOD – „Hozd a saját eszközöd” trend kézzelfogható valósággá válik. A hálózati piacvezető Cisco szerint ilyen, és ehhez hasonló folyamatok kezdődtek el 2012-ben és folytatódnak 2013-ban.

Mobil eszközök térnyerése

A 2012-es év egyik legfőbb, a mindennapokban is jól érzékelhető jelensége volt az okos mobileszközök, okostelefonok, táblagépek széleskörű elterjedése. Ez alapvetően befolyásolta a munkahelyi eszközhasználatot is, a munkavégzés helyét és módját, illetve a mobilhálózatok adatforgalmát. A Cisco Visual Networking Index előrejelzése szerint 2016-ra a világszintű mobil adatforgalom körülbelül 90 százalékát a mobil, hordozható eszközök adják majd. A szolgáltatók a mobilinternet használatának növekedéséből adódó terhelés miatt az adatforgalom egy részét Wi-Fi hálózatokra irányítják át.

A mobil adatforgalom a következő öt évben az előrejelzések szerint 18-szorosára növekszik. Ezen belül 2016-ra a teljes internetforgalom több mint 90 százalékát, a mobil adatforgalomnak pedig több mint a kétharmadát a videók teszik majd ki.

„Internet of Everything” - minden a hálón

A Cisco előrejelzése szerint az internethez csatlakozó dolgok száma 2020-ra eléri az 50 milliárdot. Napjainkban 20 átlagos háztartás internetforgalma nagyobb, mint 2008-ban a világ teljes internetforgalma volt. Pontosan ezért van szükség az új internetprotokollra. Az új címzési rendszer, az úgynevezett IPv6 elegendő internetcímet tud biztosítani, ki tudja elégíteni a megnövekedett igényeket. Szemléltetésképpen, az IPv6 protokoll használatával földünk felszínének minden egyes atomjára 100 internetcím juthat. „Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy nem csak a felhasználók és a számítógépek, hanem folyamatok, adatok és a legkülönfélébb tárgyak, eszközök is csatlakoznak az internethez. Ezek a tendenciák az „Internet of Everything” jelenséghez vezetnek, fontos lehetőségeket kínálva az olyan méretű országoknak, mint például Magyarország, amelyek kiváló tesztlaborjai lehetnek az új érzékelő alapú technológiáknak vagy például az intelligens elektromos hálózatok kifejlesztésének.” – mondta György László, a Cisco Magyarország ügyvezetője.

BYOD – „Hozd a saját eszközöd” és az Y generáció

Az okos mobileszközöket egyre gyakrabban használják munkahelyi és magáncélra egyaránt, amelynek eredményeként az úgynevezett BYOD – „Hozd a saját eszközöd” trend kézzelfogható valósággá válik. A BYOD nagy hatással van a szervezeti kultúrára, a mobileszközök használatától az alkalmazottak munkaidején keresztül az „irodai munkavégzés” fogalmának átértelmezéséig. A Cisco egyik világszintű kutatása szerint a szellemi foglalkozásúak 60 százaléka használ mobileszközt és a vállalatok 63 százaléka számít arra, hogy az alkalmazottak tulajdonában lévő mobil eszközök száma növekedni fog.

Az interneten felnövő Y generáció a munkaerőpiacra való belépésekor új munkavégzési szokásokat hoz magával: a felsőoktatási hallgatók kétharmada az internetkapcsolat és az autó közül egyértelműen az előbbit választaná, és több mint felük inkább veszítené el a pénztárcáját, mint az okostelefonját. Az Y generáció semmiről nem akar lemaradni. A napjuk azzal indul – gyakran még azelőtt, hogy kikelnének az ágyból –, hogy ellenőrzik mobileszközeiken üzeneteiket és a közösségi oldalakat. Számukra az információ  minden esetben valós idejű. Világszerte tízből kilenc megkérdezett az iskolába vagy munkába készülődés alatt, a reggeli rutin részeként, a fogmosás és öltözködés mellett ellenőrzi okostelefonját is. A „mindig elérhető” generáció számára a felmérések szerint egyetlen mobileszköz – legyen az vállalati vagy személyes tulajdonban levő – elegendő az igényeik kielégítésére. Ez pedig komoly kihívás elé állítja a vállalati eszközök és az információ biztonsága felett őrködő informatikai szakembereket.

Növekvő adatforgalom és felhő-trendek

Az adatforgalom növekedése, továbbá az üzleti- és adat analitika erősödő szerepe egyre hangsúlyosabb a magánszektorban és a közszférában egyaránt. Ez az adatközponti kapacitások és infrastruktúrák átgondolását és újfajta megközelítését teszi szükségessé.

A felhőalapú adatforgalom a Cisco Global Cloud Index legfrissebb kutatása szerint 2011 és 2016 között világszinten hatszorosára növekszik, miközben a nemzetközi adatközponti forgalom a jelenlegi négyszeresére nő. 2014 lesz az első olyan év, amikor a terhelések mérlege a felhők felé mozdul el – a teljes terhelés több mint fele ekkor már felhőkörnyezetben kerül feldolgozásra.

Az adatközpontok forgalmának túlnyomó részét nem a végfelhasználók, hanem maguk az adatközpontok és a felhőben zajló műveletek generálják, a végfelhasználók számára jellemzően láthatatlan tevékenységekkel. A Cisco előrejelzése szerint 2011 és 2016 között az adatközponti forgalom körülbelül 76 százaléka az adatközpontokon belül marad, és tárolási, hitelesítési illetve fejlesztési adatokból tevődik majd össze. Az adatközponti forgalom további 7 százaléka a különböző adatközpontok között keletkezik majd, elsősorban a biztonsági mentési és  adatreplikációs eljárások, valamint a szoftver- és rendszerfrissítések révén. Az adatközponti forgalom fennmaradó 17 százalékát a felhasználók felé irányuló műveletek – internetes böngészés, elektronikus levelezés és videófolyamok – teszik ki.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások