HotCot

Retró vagy klasszikus?

9094

A hatvanas évekkel, a világ nagy részében beköszöntöttek a boldog békeidők, s a világ csak a kilencvenes években változott újra nagyot. A két időpont közötti időszak az, amit ma retrónak hívunk. Trend attól függetlenül, hogy rajongunk érte vagy értetlenkedve utáljuk...

Magyarországon kicsit más volt a retró, szabályozottabb és irányítottabb a világ nyugatibb feléhez képest. A korszakra jellemző vad szabadság mégis beszivágott a magyar mindennapokba, köszönhetően néhány csatornának, például a zenének.

A retró zene, a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek magyar produkciói több szempontból is sajátosak, csak hazánkra jellemzőek. Talán ezért van az, hogy a már veteránnak számító zenészek és zenekarok produkciói - akár ők adják elő a mai napig, akár az új generációk feldolgozásain keresztül szólalnak meg - még mindig nagyon népszerűek. Az év végén, a Papp László Sportarénában három nagykoncerten is fülig merülhetünk a közelmúlt, avagy a retró életérzésébe!

Cserháti Zsuzsa emlékkoncert, december 27.

A kilenc évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt Cserháti Zsuzsa mindig minőségi dalokkal lepte meg közönségét, egyedi hangjával és stílusával maradandót alkotott a könnyűzene világában. Dalai ma is aktuálisak, naprakészek és fülbemászóak. Egyszóval slágerek.

Olyan előadók közreműködnek a koncerten, akikkel pályája során fellépett és nagy sikert arattak, mint Horváth Charlie és Balázs Fecó, vagy Kökény Attila, aki sokáig volt Zsuzsa kísérő zenekarának tagja. Az est háziasszonya Tóth Vera, akinek eddigi pályafutása elválaszthatatlan Cserháti Zsuzsa dalaitól. Fellép továbbá Keresztes Ildikó és Falusi Mariann is, akikről köztudott Zsuzsa iránti rajongásuk, de nagy izgalommal várja a fellépést Radics Gigi is, aki fantasztikus tehetségével szintén a koncert egyik fénypontja lesz.

 

Charlire 65, december 29.

Horváth Charlie 65. születésnapja alkalmából ad jubileumi koncertet. Bár első, Charlie című szólóalbuma csak 1994 tavaszán került a boltokba, a hatvanas évek végén indult karrierje során alaposan kivette a részét a retró megalkotásában. Azért is van nagy jelentősége ennek a jubileumi koncertnek, mert Charlie évek óta nem lépett az Aréna színpadéra. A koncerten természetesen vendégként fellép Charlie pályafutásának fontos szereplője Tátrai Tibor és ebben a több mint 2 órás programban igazi slágerparádéra számíthat a közönség.

 

Demjén Ferenc, december 30.

Demjén Ferenc Magyarország talán legnépszerűbb, de mindenképpen legtermékenyebb könnyűzenei szerzője, szövegírója, előadója, régebben a Tűzkerék, Bergendy, V’Moto-Rock zenekarok meghatározó alakja. Nemcsak a könnyűzenei élet, hanem az egyetemes magyar kultúra részét képezi. Alkotásain generációk nőttek fel. A koncertprogramból nem maradnak ki azok a felejthetetlen, nagy sikerű dalok, amelyek Demjén Rózsi előadásában lettek sikeresek; valamint, azok a nóták sem, amelyek nagy ívű szerzői pályafutásának darabjai. Sztárvendég: Szörényi Levente!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások