Étel+Ital

Amit eddig nem tudtál a tésztákról – 2. rész

9083

A tegnapi cikkben megmutattuk, hogy miért jó a szervezetednek a tészta, és mutattunk egy alternatívát is az elkészítésére. Ma a tésztával kapcsolatos trükkökkel folytatjuk.

Hogy főzzem meg?

Látszólag meglehetősen egyszerű műveletnek tűnik a tésztafőzés, de azért itt egy pár trükk:

-          Egy kevéske olaj a főzővízbe csodákra képes, de legalábbis megkímél egy pár óra csürüszköléssel teli mosogatástól.

-          Hargitai György mesterszakács a következő módszert ajánlja: a tésztához képest 1,5-szeres mennyiségű vizet forralunk, kis lángon, letakarva főzzük benne a tésztát kb. 5 percig, amíg a lé el nem párolog róla. Megkeverjük, egy konyharuhát teszünk a fedele alá, és így hagyjuk, hogy még öt perc alatt teljesen megpuhuljon.

-          Ha al dente tésztát szeretnél (ez az olasz fajta, aminek még roppanós a közepe), forrald fel a vizet, amikor zubog, dobd bele a tésztát, aztán zárd el a gázt, fedd le, és hagyd párolódni annyi ideig, amennyi a főzési idő lenne.

Melyik mihez?

-          A finomabb tésztákhoz inkább tejszínes mártás dukál, az erőteljesebbeket sűrű, paradicsomos mártásokkal tálaljuk.

-          Az orsó, tollhegy vagy kerek tészta nagyobb darabokból álló, húsos, vagy zöldséges mártásokhoz tökéletes, a spagetti vagy makaróni pedig homogénebb szószokat kíván.

-          De nyugodtan lehet kísérletezni, hiszen annyira nem tudod elrontani.

És végül még egy recept, a tészta ezúttal nem „pasta”, hanem egy thai különlegesség. Már vázolt, kevéssé ambiciózus konyhai ténykedésem ellenére örömmel jelenthetem: megcsináltam! Sőt mi több, maradéktalan sikert aratott. Szó szerint, mert maradék, na az nem volt.

További trükkökért, receptekért, klikk ide!

Csípős csirkés metélt thai módra

- 4 személyre

Hozzávalók:

40 dkg 4 Tojásos Rövidmetélt vagy 8 tojásos boglyás metélt is, só, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 centi friss gyömbér, 2 közepes vöröshagyma (póré is jó), 2-3 sárgarépa, 40dkg csirkemellfilé,  5 evőkanál olaj, 2 tojás, 1 mokkáskanál Erős Pista, 1 csapott kiskanál currypor, 3-4 evőkanál nem túl sós sötét szójaszósz

Elkészítés:

1. A metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a fokhagymát présen átnyomjuk, a gyömbért finomra aprítjuk, a hagymát félkarikákra vágjuk, a répát vékonyan fölszeleteljük. A húst 1 centis kockákra vagy kis csíkokra vágjuk.

2. Az olajat egy nagy serpenyőben – még jobb, ha wokban – megforrósítjuk, a hagymát és a répát rádobjuk, nagy lángon 3-4 percig pirítjuk. A húst hozzáadjuk, 3-4 percig tovább sütjük, a vége felé a fokhagymával és a gyömbérrel fűszerezzük. Sóval ízesítjük, majd a felvert tojást ráöntjük.

3. Kevergetve kocsonyásodásig sütjük, azután a metéltet is hozzáadjuk. Nagy lángon, lapátkanállal folytonosan forgatva megforrósítjuk. Közben a paprikakrémmel, a curryporral és a szójaszósszal fűszerezzük. 2-3 perc elteltével tálalhatjuk is.

Tipp:

Az ételt, amikor a vége felé fűszerezzük, maréknyi lecsöpögtetett kis kockákra vágott ananásszal is gazdagíthatjuk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások