Étel+Ital

Amit eddig nem tudtál a tésztákról – 1. rész

9082

Az egyetemen szerdánként voltak a partik. Aminek egyenes következménye volt az, hogy csütörtökre elfogyott a pénzem, na ilyenkor jött a tészta. Májkrémes tészta, ketchupos tészta, tejfölös tészta, szendvicskrémes tészta. Aztán később, amikor zombiként értem haza a munkából, és azt hittem, már gasztronómiai szempontból szintet léptem, akkor jött hasonló változatossággal a hús-tészta és zöldség-tészta kombó. Még később, a tészta-projekt gyakorlatilag leegyszerűsödött a „curry vagy oregánó” dilemmára.

Lássuk be, a különböző tésztaféléknek számtalan előnye van: olcsó, laktató, és rengeteg módon el lehet készíteni, még kevéssé ihletett konyhaművészek esetében is. Ugyanakkor még mindig erősen tartja magát az a tévhit, amit legegyszerűbben úgy fogalmazhatnánk meg, hogy „a tésztától kövér leszel”. Az egyik vecsési tésztagyártó cég éppen ennek megdöntésére szervezett kampányt idén ősszel: egy főzőiskolában mutatták be, hogy milyen változatosan és finoman lehet elkészíteni a tésztát. Hargitai György mesterszakács, Vági Zsolt dietetikus és Vígh Alexandra gasztroblogger.

Miért jó a tészta?

Vági Zsolt dietetikus fontosnak tartja, hogy megértsük, önmagában egyetlen élelmiszertípusról sem mondhatjuk el, hogy hizlaló, káros vagy egészségtelen lenne. Ugyanez igaz a tésztafélékre is. Szénhidrát, igen. A táplálkozási szakértők tanácsai szerint az egészséges étkezéshez a napi tápanyagbevitel 58%-át szénhidrátoknak kell kitenniük, ez átlagosan 3-400 gramm. És hogy miért van erre szüksége a szervezetednek? Egyrészt a szénhidrát az üzemanyag, amivel működünk, ez adja az energiát, ráadásul pedig a növényi szénhidrátok a bélműködésben is szerepet játszanak. Persze, a mértékletesség itt is fontos. Egy felnőtt számára ugyanis 75-80 gramm tészta jelentene egy normális adagot, éttermekben, nagymamáknál viszont ennek akár a kétszerese is előfordulhat. Ja, és maga a tészta nem tesz kövérré. Sokkal inkább lehet bűnbak a tejfölös-pirított vajas töpörtyűs „bónusz”, amit mondjuk a túrós tésztára olyan szívesen teszünk.

A tészta mámorító sokszínűségét demonstrálandó, itt egy recept az „úúúúriiisteenn” kategóriából. Értsd, megkóstolod, és néhány „mmmmmmm” kíséretében már-már illetlen hangsúllyal fogsz „úúúúriiisteenn”-t kiáltani.

Milyen tésztát vegyek?

Az alapanyagokat tekintve megkülönböztethetünk durumtésztát (ami tojás nélkül készül), illetve különböző számú tojás hozzáadásával elkészített tésztákat. Ha problémád van a koleszterinszinteddel, a durumtészta lesz a megfelelő választás, de általánosságban igaz, hogy minél több tojás van a tésztában, annál hasonlóbb lesz ahhoz, amit még dédimamánál kóstoltál réges-régen. Ha van a tésztában tojás, akkor jó hír, hogy nemcsak szénhidrátot, de fehérjét, karotint, B1 és B2 vitamint is magadhoz veszel.

Sajtos orsótészta piros pesztóval

- 4 személyre

Hozzávalók:

a pesztóhoz: 15 dkg marinált pritamin paprika (marináltpaprika néven üvegben kapható), 3 közepes szem paradicsom, 5-6 dkg hámozott, szeletelt mandula, 3 gerezd fokhagyma, 3  evőkanál olaj, só, frissen őrölt fekete bors és oregáno, 6-7 dkg reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt (nem kell drága!!!), 1 dl olívaolaj

a főzéshez: 40 dkg Premio Duro orsó, só

 

Elkészítés:

1. Érdemes a pesztó készítésével kezdeni. Ehhez a paprikát lecsöpögtetjük, fölaprítjuk. A paradicsomot néhány másodpercre forrásban lévő vízbe rakjuk, kiemeljük, meghámozzuk, és egészen apró kockákra vágjuk. A mandulát és a zúzott fokhagymát egy teflon serpenyőben, 1 evőkanál olajon 5 percig kis lángon pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, az oregánóval fűszerezzük. Ezután pürévé turmixoljuk. A reszelt sajtot belekeverjük, majd apránként belecsurgatjuk az olivaolajat is. Félretesszük.

2. A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben a csomagoláson olvasható idő alatt megfőzzük, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, de nem öblítjük át hideg vízzel, hanem a pesztóval jól összeforgatjuk.

Tipp:

- A tészta fűszeres sajtos íze a tetejére hintett több reszelt sajttal még intenzívebb lesz, sőt, néhány percre a forró sütőbe is betolhatjuk, hogy a sajt ráolvadjon. Kipróbálhatod füstölt sajttal is.

A cikk folytatása ITT.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások