Szépség

Szexi tincsek télen is!

9078

A téli időjárás különösen megviseli a hajat, hiszen a sajátos időjárási körülményeknek köszönhetően legtöbbünk egyszerre küzd száraz és zsíros hajjal. A hideg hatására ugyanis a hajszálakat tápláló hajszálerek összeszűkülnek, így kevesebb tápanyag jut a hajszálakhoz. Ennek az lesz az eredménye, hogy a hajszálak elvékonyodnak, élettelenné válnak, szélsőséges esetben pedig kihullanak. A fejbőrnek sem tesz jót a zimankó, hiszen könnyen korpásodik ilyenkor. Fokozza a helyzetet a száraz levegőjű, fűtött szoba, ami szintén szárítja a hajat. A hideg ellen a legcélszerűbb védekezés a sapka, amivel viszont azt érjük el, hogy zsírosodik és lelapul a hajunk. A végeredmény tehát minden szempontból katasztrófa lesz, ha nem ápoljuk körültekintően a fürtjeinket.

A zimankósabb hónapokban az ártalomcsökkentés a legtöbb, amit tehetünk a hajunkért. Mivel a külső körülmények amúgy is szárítják a fürtjeinket, minimalizáljuk az olyan eszközök használatát, amikkel tovább ronthatnánk a helyzeten. Bármekkora is a kísértés, ne ugorjunk neki mindennap hajvasalóval, ahogy a hajsütőt is érdemes különleges alkalmakra tartogatni ebben az időszakban. Ha mégis elkerülhetetlen, ne feledkezzünk meg a hővédő szérumok használatáról.

A bölcsen végrehajtott hajszárítással is sokat tehetünk az egészséges üstökért: inkább alacsonyabb hőmérsékleten szárítsuk, még ha tovább is tart, de ha tehetjük, szárítsuk inkább levegőn. Bármilyen csábító is a lehetőség, hogy frissen belőtt frizurával vonuljunk az utcára, tanúsítsunk önmérsékletet, ugyanis a hirtelen hőmérsékletkülönbség felér egy merénylettel és egy csúnya arcüreggyulladással. Legalább félórát várjunk, de az a legjobb, ha este szárítjuk meg a hajunkat, és reggel már csak kijavítjuk a párna okozta károkat.

Ezzel már nagyon sokat tettünk az egészséges fürtökért, de nem szabad megfeledkezni a sapkáról sem. Sokan lemondanak a fejfedőről esztétikai okokra hivatkozva, ez azonban súlyos hiba. Egyrészt ma már annyiféle csinos sapka kapható, hogy mindenki megtalálhatja azt, ami igazán előnyös, másrészt akár a hajhullást is kockáztatják azok, akik eltekintenek tőle. Persze, a sapka alatt lelapuló és zsírosodó haj minden nő réme, de a körültekintően megválasztott fejfedővel jelentősen csökkenthető a probléma. Fontos, hogy természetes anyagból készüljön, ne legyen túl szoros, és laza szövésű legyen, hogy tudjon alatta szellőzni a fejbőr.

Megelőzésképpen érdemes hajmosáskor két-három percig ujjbeggyel masszírozni a fejbőrt, ugyanis így felpezsdül a vérkeringés, és a korpától is megszabadulhatunk. Szintén sokat javít a fejbőr állapotán, ha a samponba néhány csepp menta-, rozmaring- vagy borókaolajat cseppentünk. A növényi olajas pakolások is ellenállóbbá teszik a hajat a hideggel szemben, hiszen táplálják a fejbőrt és a hajszálakat. Hajöblítéshez mindenképpen langyos vizet használjunk, mert a meleg víztől kitágulnak a fejbőr erei, és fokozódik a faggyútermelés. A bátrabbak a hideg vízzel is megpróbálkozhatnak a hajmosás utolsó fázisaként, hiszen ez hasonló hatással van a fejbőrre, mint a váltózuhany a test egyéb tájaira.

Belsőleg is táplálni kell a hajat, hiszen télre kiürülnek a vitamin, ásványi anyag és nyomelem raktáraink, ami a hajunkon is meglátszik. Különösen az A-, B-, E- és H-vitamin, valamint a vas, cink, jód és folsav hiánya okoz látványos romlást a fürtjeinkben, ezeket ajánlatos tehát pótolni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások