Mi ez?

Mi lapul az árnyékban?

9075

Mindenkiben ott lapul a nagyszerűség csírája mellett egy kevésbé vonzó lehetőség is, egy amolyan árnyoldal. Sok mindentől függ, végül melyik tör a felszínre, itt és most nem is ezt szeretnénk boncolgatni, hanem abba szeretnénk belekukkantani, hogy a csillagjegyünk milyen sötét lehetőségeket rejt magában.

Kos

Karizmatikus, határozott, úttörő alkat. Ezzel együtt a Kos jegyű ember hajlamos rá, hogy úgy parancsolgasson, mint egy őrmester. Ha valaki nemet mer mondani, úgy éimeg, mintha mellbe vágnák, majd hirtelen fellobban a haragja, és jaj az ellenkezőnek. Tanuljon meg elszámolni tízig mielőtt robban, sok kellemetlen helyzettől kímélheti meg magát.

A jegy szülötteiből a célok hozzák ki a legjobb tulajdonságokat. A magasztos, értelmesekért igazi harcosként küzdenek. Azonban ha nincs miért felkelniük reggel, akkor folyamatos elégedetlenség, düh kezd bennük munkálkodni, amit a környezetük leghamarabb arról vesz észre, hogy mindenkit „leugatnak”, aki az útjukba kerül. Erre rámehet a párkapcsolatuk, értékes barátságaik.

Bár nehéz elhinni a Kosról, mikor tankként halad előre, de mélyen legbelül van egy hihetetlenül gondoskodó, gyengéd énje is. Nehezen mutatja meg a világnak, de ha gyermekek, állatok vagy növények vannak a gondjaira bízva, akkor ez óhatatlanul feltör. Jó lenne, ha többször mutatná meg a világnak ezt az arcát.

Bika

Hitvallása zászlajára nyugodtan ráhímezhetné a „Lassan, de biztosan.” mottót. Mindegy mi történik körülötte, az általa kigondolt ösvényen halad a céljai felé, melyeket gyakran el is ér. Sajnos a Bika jegyében születetteknél előfordulhat, hogy a kitartásuk és elszántságuk makacssággá merevedik, ami már nem segíti, hanem hátráltatja őket az előrehaladásban.

Akkor érzi magát a legjobban, ha úgymond épít: házat, családot, üzletet stb. Azonban vigyázzat, kinek is épít? Ha csak saját magának, úgy hogy abban a szerettei nem lelik örömüket, akkor tévúton jár, aminek elszigetelődés, magány várja a végén.

Gyakran uralkodik rumli a Bika jegyűek körül, ami egész egyszerűen annak tudható be, hogy biztonságot adnak nekik a kedvenc tárgyaik. A kaotikus állapotoknak pedig fejfájás, ingerlékenység lehet a vége – persze fogalmuk sincs, hogy mi okozza ezeket a tüneteket. Rakjanak hát rendet, a nyitott polcok, üveges vitrinek, a kosarak, tároló üvegek segítségével kordában tarthatják a rumlit, méghozzá úgy, hogy szem előtt maradnak a dolgaik.

Ikrek

Karizmája vitathatatlan, mindenkit elbűvöl, leesett állal szemléljük, hogyan térül-fordul fáradhatatlanul. Mindeközben árad belőle a szó, vég nélkül. Azonban a sok beszéd veszélyeket is hordoz magában. Különösen akkor, ha az Ikrek kellemetlen, idegesítő helyzetbe kerül, melyből nem látja a kiutat. Ekkor a történeteiben ferdíteni, színezni kezdheti a valóságot. A történet vége pedig egy hatalmas hazugságháló lehet, melyből már nem tud szabadulni. Hangsúlyozzuk, nem törvényszerű, hogy ez be fog következni, hiszen az itt leírt árnyoldalak a legtöbb esetben nem törnek felszínre, vagy ha időnként elő is bukkannak, jó eséllyel kevésbé élesen, és hamar utat engednek a jobbik énnek.

A kóros hazudozás tehát a legrosszabb forgatókönyv. A beszédesség viszont szinte minden Ikrek jegyű emberre jellemző (kivételek természetesen akadhatnak, mondjuk egy csendesebb aszcendens hatására), és ezzel párhuzamosan az is, hogy személyükben nem találhatunk valami jó hallgatóságra. Igaz, a hallgatás művészete elsajátítható, és valóban arany néha csendben lenni, hiszen ha az emberek nyitott fülekre találnak olyan dolgokat is elmondanak, melyeket egyébként tüzes fogóval se tudnánk kihúzni belőlük.

Rák

A hold felhízik, majd elfogy, megint felhízik, és megint elfogy – a Rák jegyűek hangulata is körülbelül így változik. Ingatagságát pedig görcsös kapaszkodással próbálja ellensúlyozni: a végsőkig ragaszkodik emberekhez, emlékekhez, receptekhez… Soha semmit nem enged el, ami az „ollói” közé került.

Ráadásul rettenetesen félénk, és ha ez eluralkodik rajta, akkor otthonülővé válhat, egész álló nap nézi a TV-t vagy bűvöli a számítógépet. …és ez még lehet, hogy csak a kezdet. Súlyos esetekben a Rák családtagjai, barátai köré is védőburkot növeszt, ami tulajdonképpen egy aranykalitka, melynek a határai a Hol voltál? Ki hívott? stb. kérdésekkel vannak kijelölve. Ez a helyzet senkinek se jó, mindenképpen fel kell oldani, akár szakember bevonásával is.

A fenti csak ritka eset, az viszont annál gyakoribb, hogy az egyébként nagyon is szerethető Rák jegyű embernek szépen vastagodni kezd a dereka. Az ok: az édesség. Csokika, cukorka, sütike… inkább válasszon cukormentes rágót, aszalt gyümölcsöt az előbbiek helyett. Azonban nem ez a végső megoldás, hanem hogy olyan tevékenységet végezzen, legalább a szabadidejében, ahol szóbeli elismerést kap. Erre ugyanis rendkívül ki van éhezve, és ha nem jön, akkor édes finomságokkal kompenzál.

Oroszlán

Sugárzik, játékos, maga a napfény. Mitől kellene tartanunk? A karmaitól! Alapjában véve nem szereti használni őket, azonban időnként kitör belőle a vadállat. Nem is kell sok hozzá, elég ha fáradt és ekkor valaki nem ért vele egyet, megjegyzi, hogy kiáll egy hajszála… Ezek azonban csak egyszeri alkalmak, helyi viharok.

Az Oroszlán képviselőit az elismerés élteti, a messzemenőkig hajlandóak elmenni érte. Mi történik, ha nem kapják meg, mondjuk a szülőtől, tanáruktól, főnöküktől? Még jobban elkezdenek teperni. Szélsőséges esetben odáig fajulhat a dolog, hogy a nagy igyekezetükben átlépik a józan ész határait, és beindul az ördögi kör. Vágynak az elismerésre, de közben mindenkit elmarnak maguk mellől, egyre magányosabbá válnak, egyre rosszabb pszichés állapotba kerülnek.

Mit lehet tenni, hogy megkapjuk a hőn áhított elismerést? A legtöbb esetben a titok nyitja, hogy megtanuljuk őszintén megdicsérni embertársainkat. Minél többet gyakoroljuk ezt, annál több pozitív visszajelzést kapunk majd.

Szűz

A zodiákus eme jegyének képviselői örülhetnek, hogy a modern korban születtek, amikor már nehéztüzérséggel pusztíthatjuk a bacikat, mindenféle csodaszerekkel pillanatok alatt bármilyen felületet ragyogón tisztává varázsolhatunk. A Szűz jegyűek rend és tisztaság, valamint tökéletesség utáni vágyukat szeretnék a környezetükbe is beleplántálni – ami nem feltétlenül szokott osztatlan sikert aratni.

Mi történik, ha a Szűznek nem sikerül perfekcionizmusával megfertőzni a körülötte lévőket? Önmagát kezdi el hibáztatni, és hogy még tökéletesebbé váljon képes a messzemenőkig elmenni, amivel akár a saját jólétét is veszélyeztetheti – például veszélyes fogyókúrába kezd.

Egyik legnagyobb feladata megtanulni, hogyan érezze magát jól úgy is, ha nincs minden katonás rendben körülötte, és nem fertőtlenített mindent végig háromszor a lakásban.

Mérleg

A Mérleg jegyű ember folyamatosan azon van, hogy egyensúlyt teremtsen az életében, bár a legtöbbször nincs ennek a tudatában. Ezen törekvést érhetjük tetten például kedvenc szófordulataiban is, mint az „egyrészt, másrészt”, „ebből a szempontból… abból a szempontból…” stb.

A folytonos egyensúlykeresés miatt a környezet a Mérleget bizonytalannak tarthatja, ám ez csak a látszat. A határozatlannak tűnő külső mögött ugyancsak határozott belső van, a Mérleg nagyon is jól tudja, mit akar. El is éri azt, mire a környezete felocsúdott, már úgy táncolnak, ahogy ő fütyül.

Ha Mérlegnek nem tetszik valami, azt sajnos hajlamos magában tartani, és a düh, megbántottság, frusztráció így akár évekig ott forronghat benne. Észre se lehet venni, hogy valami bántja, hiszen kívülre nagy elégedettséget sugároz. Akár az is előfordulhat, hogy a Mérleg hosszú éveken keresztül másnak mutatja magát, mint amilyen valójában. Ez a szerepjátszás pedig előbb-utóbb megbosszulja önmagát, hiszen egyrészt belülről emészt, folyamatos stresszt generál, másrészt, ha lebukik, akkor nagyon értékes kapcsolatokat veszíthet.

A jegy szülötteinek egyik irigylésre méltó tulajdonsága a kiváló stílusérzék. Ami viszont már kevésbé irigylésre méltó, hogy hajlamosak túlköltekezni, mondhatni, „boltkóros”-sá válhatnak, ha nem vigyáznak. Ezt elkerülendő, keressenek olyan kellemes tevékenységeket, melyek minimális anyagi befektetéssel keltenek bennük jó érzéseket: egy séta a parkban, szombat délutáni galérialátogatás, stb.

Skorpió

Sötét oldal! Ugyan már! Nekem nincs ilyen! – gondolja a Skorpió, miközben belemélyeszti apró ám annál veszedelmesebb fullánkját valakibe, aki évekkel ezelőtt megbántotta.

Ez a misztikus jegy egyrészt rendkívül vonzó tud lenni, szabályosan megbűvöli azokat, akikkel találkozik, másrészt viszont nagyon veszélyessé is válhat. Valós vagy vélt sérelmeit évekig cipeli magában, és mikor eljön a megfelelő pillanat, visszavág.

Sajnos a sok felgyülemlett negatív érzés hatására elfelejtheti, hogyan kell szeretni. Aki pedig nem szeret, azt nem is szeretik… Ha megtanulja elengedni a dühét, akkor viszont varázslatos élete lehet. Hogyan tegye ezt? Mondjuk havi egy masszázs vagy naplóírás formájában, de alkalmanként az is segíthet, ha kimegy a határba és kiüvölti magából a fájdalmat.

Nyilas

Mi kell a boldogságához? Nagy mozgástér. Ha ez nincs meg, akkor a Nyilas megvadul. A félig ember, félig ló kentaurral szokták szimbolizálni, nos, mikor elpattan nála a húr, akkor pont olyan, mint egy megbokrosodott patás: üt, rúg, harap. Ilyenkor nyersen a szemünkbe vágja, mit gondol rólunk.

Egyébként nemcsak felfokozott idegállapotban van a száján, ami a szívén. Alapjáraton is ilyen őszinte. Az már mondjuk persze más kérdés, hogy akarjuk-e hallani, hogy szerinte kövérít a nadrágunk...

Bár általában sziporkázón jókedvű, időnként akár ok nélkül is letargia uralkodik el rajta. Ilyenkor nem húzza fel a redőnyt, ki se lép a szobájából és egész nap „bőgős” számokat hallgat. Csak bele ne ragadjon ebbe az állapotába. Bármilyen nehéz is, pontosan ekkor kell emberek közé mennie, térülni-fordulni, dumcsizni, és észre se veszi, már újra a pezsgő Nyilas áll előttünk.

Bak

Munka, munka, munka… Mottója, mantrája. Ráadásul hihetetlenül kitartó és szívós. Sok Bak jegyűt találni magas pozícióban. A kérdés már csak az, hogy valóban ezt akarta-e… Miközben ugyanis feldolgozza magát a csúcsra elfelejt megállni és megszagolni a virágokat az út szélén. Így ugyan lesz nagy ház, nagy autó, vezérigazgatói íróasztal, csak éppen nem lesz harmonikus család, egészség, kiegyensúlyozottság.

A Baknak tehát meg kell tanulnia lazítani. Persze tud ő bulizni, imádja a drága éttermeket, szórakozóhelyeket. Ez azonban nem feltétlenül ideális a feltöltődéshez. Azt nem lehet pénzen megvásárolni, hiszen olyan dolgok is hozzátartoznak, mint egy mosoly, egy ölelés… egy szabadság, amit nem kurtítunk meg két nappal a munka miatt.

Vízöntő

Rendkívül kreatív, kedves, szimpatikus embert ismerhetünk meg a Vízöntők személyében. Álmunkban se jutna eszünkbe, hogy hadilábon állnak az emberi lélek rejtelmeivel, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne kelljen az emóciókkal foglalkozniuk.

Ez, párosítva azzal, hogy rendkívül féltik függetlenségüket, kapcsolataik mélységére gyakorol nagy hatást: rendkívül nehezen létesítenek intim viszonyokat. Ebbe a körbe nemcsak a párkapcsolatok tartoznak bele, hanem a barátságok is. Akinek pedig nincsenek ilyen meghitt kapcsolatai az életben, az óhatatlanul üressé fog válni. Szerencsére a Vízöntő kísérletező típus, fogja fel az intimitás megélését egy nagy kalandként!

A közösséghez a Vízöntő vagy úgy viszonyul, hogy elfogadja a szabályait, ami ha túl jól sikerül, akkor bábbá is válhat, vagy mindenekfelett ki akarja hangsúlyozni az egyediségét. Feltűnő hajszín, orrpiercing, extrém ruhák, és akár még durva balhék is jellemezhetik.

Halak

Azt mondják, hogy az állatöv mind a 12 jegyének az esszenciáját magában hordozza a Halak. Ennek köszönhető, hogy annyira át tudja érezni mások problémáját, annyira rá tud rezegni a másik emberre. Azonban elmosódhatnak a határok, és nem lehet tudni, hol ér véget a Halak ember, és hol kezdődik a másik.

A Halak jegyében születettek szeretnek fantáziavilágokat építeni. Ez bizonyos mértékben jó, hiszen van hova menekülni a hétköznapok búja-baja elől. Azonban ha már nem tud kilépni az egyén ebből a világból, nem akar szembenézni a valósággal, akkor kezdődnek a gondok – sokszor alkohol és drog formájában.

Hogyan kerülhetik el a Halak a függőséget? A meditáció és a jóga sokat segíthet nekik ebben, vagy akár úszhatnak is, mivel vízjegy lévén a folyadékok megnyugvást jelentenek a számukra (és valljuk be az úszás jóval egészségesebb, mint az alkoholos feszültségoldás...).

Szeretnél még többet megtudni magadról? Kíváncsi vagy, milyen eseményekre készülj fel? Csatlakozz a HoroszkópPluszhoz a Facebookon napi horoszkóp és bioritmus előrejelzésedért, vagy kattanj rá a horoscopeplus.hu-ra, ahol iPhone-ra és iPadre letölthető kínai, azték, kelta horoszkópok, perui jóskövek (hogy csak néhányat említsünk a kínálatból) mesélnek rólad és a sorsodról.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások