Mi ez?

Sétáltunk a mellrák ellen!

9058

Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület 11. alkalommal rendezte meg a hagyományos budapesti sétát a Lánchídon vasárnap este. A séta a mellrák elleni küzdelemre, a szűrések fontosságára és az egészséges életmódra hívta fel a figyelmet, melyen az egyesület vezetősége mellett közéleti személyiségek, támogatók, művészek és politikusok is részt vettek.

Az üzenetek ünnepe

Hit, bizalom, kurázsi, biztonság és kitartás. Ezek lehetnének a tagnapi lánchídi séta legfontosabb fogalmai, melyeket Körtevélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke fogalmazott meg a Sofitel hotel előtti színpadon a résztvevőknek. Az idei nemcsak a mellrák elleni összefogás, hanem az üzenetküldés és bátorítás ünnepe is lehetne, ugyanis az egész évben tartó „Szalagcímem a mellrák ellen” kampány alatt az ország minden részén emberek ezrei írták fel üzenetüket rózsaszín szalagokra, illetve küldték el virtuálisan egy Facebook alkalmazás segítségével. Közel 200 kilométernyi valóságos és virtuális szalagüzenet született majd’ 3000 ember tollából, melynek egy részét a séta résztvevői önkéntesek segítségével végighúztak a Lánchídon.

Együtt a mellrák ellen

„Mindenkinek az életében van legalább egy fontos nő, ezért ez nem csak a nők ügye, hiszen ha egy nő megbetegszik, az az egész családot érinti, ezért beszéljünk a szeretteinkkel erről a témáról!”Ez a cél: beszélni róla, felhívni a figyelmet, és ami a legfontosabb, támogatni egymást.

A sétán résztvevők között anyák, nagymamák, lányok és unokák, barátnők, kolléganők és az őket támogató férfiak vettek részt, egyszóval mindenki, aki fontosnak tartotta, hogy ezzel a sétával tegyen valamit az ügy érdekében. „Mi kolléganők vagyunk” – mondja egy fiatal hölgy a tömegben – „szerencsére senki nem beteg a családjainkban, de eljöttünk, hogy szolidaritást vállaljunk”.

A találkozó

A közönség a Sofitel Hotel előtt gyűlt össze, ahol a Strokes ütőegyüttes remek hangulatot teremtett.A dobok hangjára önkénytelenül is mozogni kezdett a csípős időben álló tömeg. A hotel alkalmazottai forralt bort és meleg teátkínáltak, többek termoszokból kortyolgatták a meleg italt. Majd megérkeztek a színpadra az egyesület vezetői, támogatói, a kampány arcai: Ungár Anikó, Sebestyén Márta és Detre Diána, a hírességek között Wolf Kati, Peller Anna, Náray Erika, és az ügy pártsemlegességét alátámasztva a politikai élet mindkét oldalának több szereplője is, így Szili Katalin, Talabér Márta, Bangóné Borbély Ildikó, Ertsey Katalin, és dr. Lanczendorfer Erzsébet, és köszönetet mondtak a támogatásért.

A kampány legfőbb támogatója a GE vállalat önkéntesei közben rózsaszín lapokat osztogattak a közönségnek. Aki megkapta a lapot, a rajta lévő szövegből meg is tudta: részese lesz a Széchenyi téren lévő flashmobnak, amely a mellrák nemzetközi jelképét, a szalagot formálta meg. A tömeg ezzel át is vonult a fotózásra, majd az első szalag kihúzásával megkezdődött a séta a Lánchídon Buda felé a Magyar Légierő zenekarának vezetésével. Vidám beszélgetés volt hallgató mindenfelől, a résztvevők integettek a fotósoknak és kameráknak. Néha egy-egy anyuka nyugalomra intette a szaladgáló gyerekeket. Az idősebb hölgyek összekapaszkodva beszélgettek. A fiatal lányok harsányan fecsegtek. Egy család arról mesélt, hogy minden „lány” itt van a famíliából az unokától a nagymamáig: „Az édesanyám átesett a betegségen, ezért az a legkevesebb, hogy itt vagyunk.” – mondja az anyuka.Vidám hangulatban telt a séta, a kihúzott egészségszalagon olvasgatták az üzeneteket, gyönyörködtek a kilátásban, beszélgettek. Visszatérve a pesti hídfőhöz táblán olvashattuk: 3000-en írták alá a 200 kilométernyi szalagot, aki pedig kedvet kapott az üzenésre a Sofitel hotelhez visszatérve még megtehette.

Az üzenet

„Mindenki figyeljen oda saját magára, és ne egyen a McDonald’s-ban.” – mondja Detre Diána nevetve. A szörfversenyző már harmadik éve a kampány arca, és saját elmondása szerint őszintén hisz abban, hogy a megmozdulás eredményes, ösztönzi az idősebb hölgyeket arra, hogy elmenjenek a szűrésekre, a fiatalabbakat pedig arra, hogy rendszeresen elvégezzék az önvizsgálatot.

„Az egészséges életmód a legfontosabb. Sikk a sport, a bio ételek fogyasztása. Maradjuk ezen az úton!” – mondja Körtevélyes Éva. Az elnöknő arra biztat minden beteget, hogy legyen erős és kitartó, mert ez egy olyan betegség, amelyből meg lehet gyógyulni. Sebestyén Márta a családtagokat kérte, vigyázzanak szeretteikre, vigyázzanak az édesanyákra, akik mindig előbbre helyezik a családot, mint saját magukat.

A szalagokon is hasonló üzenetek olvashatóak, bíztatások, köszönetek, rövid történetek, de a legtalálóbb talán ez: „Önző leszek: a férfiaknak szüksége van Önökre. Menjenek szűrésre”.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások