Étel+Ital

Nem csak nyulaknak!

9031

Manapság egész évben ott vigyorognak a káposztafejek a hipermarketek polcain, mégis az ősz a valódi szezonja a káposztás ételeknek, ilyenkor kívánjuk igazán a belőle készült, rendszerint testes és gazdag ételeket, és persze a savanyú káposztát. Nem kell azonban feltétlenül nehéz ételekben gondolkodni, ha káposztáról van szó, hiszen a nyulak kedvence rendkívül sokoldalú alapanyag, amiből könnyű előétel és falatnyi desszert is készíthető, ha könnyed élvezetekre vágyunk.

Hirdetés

A fejes káposztát már több mint ötezer éve termesztik, már az egyiptomiak és a rómaiak is kedvelték, sőt gyógyhatásait is felismerték, ugyanis az ókori források kitérnek arra is, hogy fogyasztása jó hatással van az emésztésre és a bélműködésre. Hazánkban sem csak gasztronómiai okokból becsülték, hiszen a népi gyógyászatban sokféle nyavalya ellen bevetették. Belsőleg használták hörghurutos betegségek kezelésére, külsőleg pedig enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések esetén összetört vagy savanyított leveleit helyezték a problémás területre.

Persze, a modern tudomány ízekre szedte a káposztát is, ahogy minden mást is, így ma már pontosan tudjuk, hogy milyen összetevőknek köszönheti kedvező hatásait. Kiderült, hogy rendkívül magas az A-, B- és C-vitamin tartalma, illetve tekintélyes mennyiségű kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat és folsavat tartalmaz, emellett magas a rosttartalma, kalóriatartalma viszont alacsony. Ennek köszönhető, hogy erősíti az immunrendszert, így az őszi/téli időszakban különösen jót teszünk magunknak, ha gyakran fogyasztjuk. Emésztési problémák ellen javasolják a természetgyógyászok. Gyomorfekély, gyomorégés esetén a leve a leghatásosabb, rosttartalma pedig az emésztést normalizálja, és megelőzi a vastagbélrák kialakulását. Külsőleg gyógyítja a harapást, a csípést, pattanást, herpeszt és az ótvart. A leveleket a mellkasra helyezve elmulasztja a köhögést, a hasra téve pedig enyhíti a hólyaggyulladást. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, ám azt is hozzá kell tennünk gyorsan, hogy kedvező hatásai leginkább nyers vagy savanyított formában érvényesülnek, mert hő hatására a benne található értékes anyagok nagy része megsemmisül.

Persze azt se felejtsük el, hogy a káposztának remek íze van és nagyon jól fűszerezhető, így komoly gasztronómiai potenciál is rejlik benne. Az olyan klasszikusokon túl, mint a töltött káposzta, a székelykáposzta vagy a korhelyleves és a káposztás tészta, számos egyéb módon is felhasználható. Íme néhány lehetőség:

Almás káposztasaláta

Hozzávalók: fél fej káposzta, 2 jonatán alma, 1 dl tejföl, 1 evőkanál ecetes reszelt torma, 1 teáskanál porcukor, só.

Elkészítés: A káposztát nagyon vékony csíkokra metéljük. Besózzuk és állni hagyjuk. Az almát héjastól lereszeljük. A tejfölt kikeverjük az ecetes reszelt tormával, majd sóval és porcukorral ízesítjük. A káposztát kicsavarjuk, összevegyítjük a reszelt almával és a tormás tejföllel. Azonnal fogyasztjuk, nem kell érlelni. Sült kolbász mellé kínáljuk.

Forrás: Mindmegette

Bajor káposztaleves

Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt tarja, só, őrölt bors, babérlevél, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor friss kapor.
Elkészítés: A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és az olajon kiolvasztjuk. A megtisztított, finomra aprított vöröshagymát hozzáadjuk, aranysárgára pirítjuk, és a csíkokra vágott füstölt tarjával összekeverjük, majd vízzel felengedjük. A savanyú káposztát (ha szükséges) átmossuk, kissé összevágjuk és beletesszük. Sóval (a füstölt szalonna és a tarja miatt óvatosan bánjunk vele!), őrölt borssal, babérlevéllel ízesítjük, és 35-40 percig főzzük. A végén tejfölös habarással enyhén sűrítjük. Frissen vágott kaporral, esetleg még egy kanálka tejföllel tálaljuk.

Forrás: Receptindex

Fügés párolt káposzta

Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta, 1 fej vöröshagyma, 4-5 evőkanál méz, 2 dl édes fehérbor, csipet só, 2 db babérlevél, 10 dkg aszalt füge, olívaolaj.

Elkészítés: A káposztát vékonyra leszeleteljük, majd enyhén besózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, és vékonyan felcsíkozzuk. Egy edénybe beletesszük a mézet, habosodásig melegítjük, majd beleöntünk egy kevés olívaolajat. Ezután hozzáadjuk a felcsíkozott vöröshagymát, és elkezdjük párolni. Amikor már kicsit összeesett, hozzáadjuk a jól kinyomkodott káposztát. Jól összeforgatjuk, majd felöntjük a borral, beletesszük a babérlevelet, és lefedve elkezdjük párolni. Közben ízlés szerinti méretűre feldaraboljuk a fügét, majd a félig megpárolódott káposztához keverjük. Lefedve, néha óvatosan átkeverve, szép lassan puhára pároljuk. Közben - ha szükséges - még egy kicsi bort öntünk alá, és ízlés szerint mézzel vagy egy pici cukorral utána ízesítünk. Tálaláskor sültek mellé, köretként kínáljuk.

Forrás: Mindmegette

Káposztás-hagymás pogácsa

Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl,1 db tojás, 70 g édeskáposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 ek. napraforgó olaj, fél cs. sütőpor, só, bors, őrölt kömény (vagy mag), csipet cukor.

Elkészítés: A káposztát lereszeljük, az olajon a hagymával és a fűszerekkel megpároljuk, hagyjuk kihűlni. Ez kb. 30 perc. A lisztet összekeverjük a sütőporral, az olvasztott margarinnal, a tojással, a tejföllel, majd hozzákeverjük a kihűlt, párolt édeskáposztát. 2 cm vastagra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk a tetejét, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben középső rácson sütjük kb. 15-17 percig, majd hőlégkeverésre kapcsoljuk és 5-8 perc alatt készre sütjük.

Forrás: NoSalty

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés
Hirdetés