Test

Így készülj a télre!

9029

Bár még nyoma sincs a hűvös, latyakos ősznek, a csípős reggelek figyelmeztetnek rá, hogy hamarosan szembe kell nézni vele, és mindennel, ami vele jár. Érdemes hát előrelátó módon felkészíteni a szervezetünket a hideg, fénytelen hónapokra, hogy lehetőleg elkerüljük a megfázást és az év ezen szakában szinte törvényszerű fáradékonyságot, nehézkességet. A legfontosabb ilyenkor az immunrendszer erősítése, amit célszerű most elkezdeni, ugyanis megelőző jelleggel sokkal hatékonyabb.

Méregteleníts!

Első körben érdemes megtisztítani a szervezetünket a felhalmozódott méreganyagoktól, hiszen ezektől megszabadulva, megkönnyebbülve könnyebben tudja felvenni a harcot a rá leselkedő baktériumokkal és vírusokkal, de az általános energiaszintünkön is megérezzük, hogy nem hordozunk annyi mérget. Nem kell veszélye és megterhelő procedúrákban gondolkodni, ugyanis bármelyik drogériában kaphatunk remek gyógynövényeket, amik igen hatékonyan likvidálják a nem kívánatos anyagokat a májunkból és a vesénkből. A máriatövismag nagyszerű májtisztító, már egy hét elteltével érezhetjük a hatását. A mezei zsurló a vesét tisztítja eredményesen, a belőle készült teával a teljes húgyúti rendszer kitisztítható. Összeállíthatunk teakeveréket is, ami a máj és a vese rendbetételét egyszerre végzi el: a benedekfű, katángkóró és csalán például kitűnő kombináció.

A szezon ajándékai

Ha megszabadultunk a méreganyagoktól, érdemes az immunerősítésre koncentrálni. Mivel immunrendszerünk 70 százaléka a beleinkben található, érdemes innen megközelíteni a problémát. Mindenképpen használjuk ki az ősz nyújtotta gazdag lehetőségeket, hiszen a természet ilyenkor ellát minket minden olyan földi jóval, ami segít felkészülni a ránk váró zord hónapokra. Együnk sok káposztát, céklát, gyökérzöldségeket, almát, körtét, sütőtököt! Bátran nyúlhatunk a citrusfélék felé is, hiszen ezek a gyümölcsök rendkívül gazdagok C-vitaminban, amire ilyenkor még nagyobb szüksége van a szervezetünknek, mint az év egyéb részén. Szintén nagyon fontos, hogy minél több savanyított tejterméket fogyasszunk, hiszen ezek köztudottan jó hatással vannak a bélflórára, ami nem elhanyagolható tényező, ha immunerősítésről van szó.

Pezsdítő fűszerek

Jó szolgálatot tehetnek a friss fűszernövények is, amiket akár egész télen termeszthetünk az ablakban. Ezek az üde növények egyrészt felpezsdítik az egész szervezetünket, másrészt pedig többségük gyógynövény is, így hatékony fegyverek az ilyenkor támadó kórokozók ellen. Szintén jót teszünk magunkkal, ha melegítő hatású ételeket fogyasztunk a hideg beköszöntével. Bevethetünk gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, tormát és erős paprikát, ugyanis ezek nemcsak kellemesen átmelegítenek, hanem immunrendszerünket is stimulálják.

Hadrendbe állítható gyógynövények

A méregtelenítéshez hasonlóan az immunerősítésben is bevethetők a gyógynövények, hiszen sok olyan van közöttük, amiknek bizonyított az immunerősítő hatása. Ilyen célra a legjobb a bíbor kasvirág, ami még a megfázásos tüneteket is képes visszaszorítani. Ezenkívül még hadrendbe állítható a fagyöngy, a cickafarkfű, a körömvirág, a kamilla, a pemetefű és a gyermekláncfű. Remek házi szer készíthető kakukkfűből, ami megelőzésre, és köhögés, megfázás esetén is jó szolgálatot tesz. Ehhez karamellizáljunk 20 dkg cukrot, adjunk hozzá fél üveg mézet, majd főzzük fel kb. 3 dl vízzel. A forró szirupba tegyünk egy friss kakukkfűvel jól megtömött teatojást és hagyjuk így egész éjszakára. Az ízek és a hatás tovább fokozható, ha rakunk bele  egy kis szegfűszeget vagy fahéjat. Reggel szűrjük le és tegyük üvegbe, hűtőben hosszú ideig eltartható.

Iszol te eleget?

Nyáron mindenhonnan azt halljuk, hogy milyen fontos a megfelelő folyadékbevitel, ám ahogy hűvösödik az idő, mintha megfeledkeznénk erről. Igaz, ilyenkor nincs szüksége annyi folyadékra a szervezetünknek, mint a tikkasztó hőségben, de a megfelelő mennyiségű folyadék ugyanúgy fontos. A hűvösebb napokon általában jobban esnek a meleg italok, így érdemes rászokni, hogy különféle gyógyteákat kortyolgassunk napközben, melyek ízesítésére érdemes mézet használni cukor vagy mesterséges édesítőszerek helyett.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások