Étel+Ital

Levesre fel!

9019

Nagyanyáink idejében elképzelhetetlen volt egy étkezés leves nélkül, mára azonban egyre többen kihagyják a hétköznapi menüből, és inkább a gyors, egyszerű és laktató egytálételekre fókuszálnak. Nem feltétlenül szerencsés ez, hiszen a leves egyaránt kellemes testnek és léleknek. Az egyre hűvösödő napokon egy hívogatóan gőzölgő, forró leves kellemesen átmelegít és telít, de nem annyira, hogy elnehezülnénk és egyre vágyakozóbb pillantásokat vetnénk az ágy vagy a kényelmes karosszék felé. Az emésztésünknek is jót tesz, és nem utolsósorban segít megőrizni a vonalainkat, hiszen rendszerint alacsony a kalóriatartalma, és ha ezzel indítjuk az étkezést, kevesebbet veszünk magunkhoz a kiadósabb főételből.

Lehet könnyű kedvcsináló, amivel épp csak felcsigázzuk az érzékeinket, hogy még nagyobb odaadással várják a további fogásokat, de lehet testes, laktató is, hogy nem is kívánunk továbblépni, legfeljebb egy kis péksüteményt rágcsálunk utána vagy mellette. Nemcsak a ráérős családi ebédek összetevője lehet, remekül beilleszthető a pörgős életstílusba is, hiszen este pillanatok összeüthető, majd ebédidőben percek alatt elfogyasztható, és lehet is tovább rohanni. Egy jól megválasztott leves a munkaidő végéig ellát minket munícióval, és mivel alapvetően könnyű fogásról van szó, kiiktathatjuk a kajakómát is. A leves tehát jó és hasznos fogás, tessék fogyasztani. Kedvcsinálóul íme a három kedvenc receptünk:

Minestrone firenzei módra

Hozzávalók: 10 dkg halványítózeller-szár, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 4 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 10 dkg burgonya, 1 kis fej káposzta, 10 dkg hámozott, előfőzött konzerv paradicsom, 10 dkg előfőzött, nagy szemű fehérbab, 10 dkg cukkini, 4 ek. olaj, 1,5 dl víz vagy erőleves, só, bors, bazsalikom, a tálaláshoz parmezán.

Elkészítés: A felaprított hagymát, fokhagymát, felkarikázott pórét és zellerszárat az olajon 5 percig üvegesre pároljuk, és egy picit megsúzzuk. Ezután hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kockára vágott burgonyát, káposztát, konzerv paradicsomot és babot. A levest felöntjük a vízzel vagy erőlevessel, egy kicsit megsózzuk, borsozzuk, majd 20-25 perc alatt készre főzzük. Az utolsó 10 percre hozzáadjuk a felkockázott cukkinit is és bazsalikommal fűszerezzük. Tálaláskor reszelt parmezánnal szórjuk meg a tetejét.

Forrás: izletes.hu


Sajtkrémleves

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 db zöldségleves-kocka vagy zöldség alaplé, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. zabpehelyliszt, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg trappista vagy ementáli sajt, 8-10 dkg parmezán, só, bors, szerecsendió, olívaolajon pirított kenyérkockák, víz.

Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, közben a hagymát apró kockára vágjuk. Ha a vaj már meleg, beletesszük a vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk, majd a zúzott fokhagymát is beletesszük. Ezután tesszük bele a 2 evőkanál lisztet, és világos rántást készítünk. A leveskockát felfőzzük 6 dl vízzel, majd beletesszük a lereszelt sajtokat, és lassan főzzük, amíg a sajt felolvad. Lassan hozzáadjuk a rántást, és kevergetve összevegyítjük. Fűszerezzük ízlés szerint. Tálalhatjuk pirított kenyérkockával vagy szeletelt parmezánnal, tökmaggal.

Forrás: NoSalty

Bakonyi betyárleves

Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 20 dkg leveszöldség, 15 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl,2 evőkanál liszt, 1 csokor kapor, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, csipetke, kevés olaj.

Elkészítés: Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd rátesszük a füstölt szalonnát, rá a húst és fehéredésig pirítjuk. Ezután megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük és félpuhára főzzük.  Ezután hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a gombát, a paprikát és a paradicsomot is. Puhára főzzük és ekkor főzzük bele a csipetkét is. A tejfölbe keverjük a lisztet s ezzel habarjuk be a levest. Ekkor tesszük bele a kaprot is, és ha szükséges, még utána ízesítünk.

Forrás: Tutireceptek

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások