Közösség

Kultúrínyencség a Lilaködben

9009

Budapesten lépten-nyomon kávézókba botlunk. Nagy múltú patinás helyektől egészen a kicsi, kedélyes zugokig válogathatunk a színes kínálatból. Felfedezni egy új kávézót mindig nagy kaland, persze nem akkora, mint Kolumbusznak Amerika volt, de valahol el kell kezdeni. Mondjuk, Újlipótváros egyik hangulatos utcácskájában, ami „Lilaködbe burkolódzik” az év minden napján. Bár a lila idén nem a legtrendibb szín, a művészlelkek szeretik, főleg ha egy könyveskávézóban dominál.

Az apró kávézó a Garbo Kiadóból nőtte ki magát 2009 nyarán. „ A múzsáknak szentelt hajlék” nélkülöz minden  könyvtáros kisasszonyi szigort. Kedvére lapozgathat bárki, aki ide téved az irodalmi fikció és a dokumentumkönyvek világában. A líra és a próza szép számmal képviselteti magát a polcokon. Az irodalmi kiruccanás egy gasztronómiai élménnyel is felér, hiszen minőségi kávé, különleges teák és ínyenc örmény sütemények kínálatából válogathatunk.

A könyveskávézó önmagában is kuriózum. Irodalmi estek, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, képzőművészeti kiállítások, örömzenélés (énekhanggal, hangszerrel vagy egyszerűen jókedvvel bárki csatlakozhat), önismereti beszélgetések, stresszoldó tréningek, színjátszás és egyéb kulturális csemegék csalogatják az arra járókat. Szeptember 29-én azonban egy kultúrínyencség is várja az arra éhezőket: „Szeptember 29-én a Garbo kiadó szervezésében maratoni versnapot tartunk a Lilaköd Könyveskávézóban. Délelőtt és délután válogatott kortársköltők olvassák fel a verseiket, illetve adják elő azokat megzenésítve, az este folyamán, pedig három zenei performansszal, továbbá Kukorelly Endrével és Kiss Judit Ágnessel várunk minden kedves érdeklődőt.” – mondta el Vöő Gergő, a kávézó vezetője. Az esemény a Százezer költő a változásért nevű, nemzetközi megmozduláshoz kapcsolódik. „Ezen a napon a világ több mint 100 országában százezer költő szavalja majd versét egy időben, kifejezve ezzel összefogását és szolidaritását. A második alkalommal megrendezésre kerülő kezdeményezés, a Százezer költő a változásért a világ legnagyobb költészeti eseménye, melyhez idén kiadónk is csatlakozik. A program célja, hogy a jelenkor költői megismerjék alkotótársaikat, és együtt, önzetlenül, előítéletektől mentesen osszák meg gondolataikat a változás jegyében.”


És, hogy milyen változásról van szó? „Arról, amelyet egy költő, író, zenész vagy képzőművész a műveivel előidézhet közvetlen és tágabb környezetében. Az elmúlt évekre minden eddiginél erőteljesebben jellemző lett, hogy alig ismerjük azokat az alkotótársainkat, akik egy másik országban gondolják és teszik ugyanazt, mint mi. Miközben közös tapasztalatunk számos negatív kulturális, politikai és gazdasági fejlemény a világban: háborúk, gazdasági világválság, környezeti károk, a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya, fajgyűlölet stb. Szükségünk van tehát a szolidaritásra. Olyan művészeket hívunk meg erre az eseményre, akik el tudják határolni magukat minden olyan intézménytől, társaságtól, szervezettől, melyeknek tagjai. Egyéneket, akik pár percben bemutatják művészetüket minden ellenszolgáltatás nélkül, a köz érdekében"

Bővebb információ és program itt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások