Test

Gyógyító aszalt gyümölcsök

9005

Az őszi-téli időszakban sokan nassolunk aszalt gyümölcsöt, hiszen fejedelmi csemegéről van szó, ráadásul a változatosságfaktort is biztosítja, hiszen rengetegféléhez hozzájuthatunk. Nemcsak az élvezeti értéke miatt érdemes azonban fogyasztani, hanem az egészségünknek is jót teszünk velük, hiszen számos betegségre jelentenek gyógyírt. Lássuk, melyik nasit mikor érdemes választani!

Csontritkulás: mazsola

A mazsola rengeteg bórt tartalmaz, mely ásványi anyag a menopauzán átesett nőkben bizonyítottan lassítja a csontvesztést. A maximális csontvédő hatás érdekében szórjuk kalciumban gazdag joghurtba.

Kimerültség: datolya

Kimerültség esetén általában nagyon megkívánjuk a cukros ételeket. A datolya azért jó választás, mert viszonylag alacsony a glikémiás indexe, vagyis lassan szabadítja fel cukortartalmát, így édessége ellenére állandó energiaszintet biztosít.

Köszvény: aszalt meggy

A meggyben előforduló antocianinok számos gyulladásos megbetegedés, köztük az ízületi gyulladás, a köszvény és az izomláz ellen is jót tesznek.

Magas vérnyomás: aszalt kajszibarack

Az aszalt kajszi háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, és nagyon kevés só fordul elő benne. A kálium a magas vérnyomás ellen hat azáltal, hogy ellensúlyozza a nátrium folyadék visszatartó hatását. Azért jobb aszalt formában fogyasztani a kajszibarackot, mert így többet meg tudunk enni a gyümölcsből, vagyis nagyobb mennyiségű tápanyagot tudunk bejuttatni a szervezetünkbe.

Húgyhólyag-fertőzés: aszalt áfonya

Ha valaki hajlamos a hólyagfertőzésre (minden ötödik nő évente legalább egyszer tapasztal húgyúti panaszokat), érdemes aszalt áfonyát nassolnia. Egy amerikai kutatás azt mutatta, hogy kétmaréknyi (42,5 gramm) fogyasztása csökkentette az E. coli baktérium „tapadóképességét” a fertőzött nők vizeletmintáiban. Mivel a baktérium így kevésbé képes megtapadni a hólyag falán, ritkábban alakul ki húgyúti fertőzés. Ezt a jótékony hatást a gyümölcsben fellelhető proantocianidin okozza.

Székrekedés: aszalt szilva

A nagyinak igaza volt: a legújabb kutatás szerint naponta kétszer hat darab (50 gramm) aszalt szilva hatékonyabban enyhíti a székrekedést, mint az ispaghula hashajtó hatóanyag. A lazább székletet a gyümölcs szorbitoltartalma biztosítja.

Vérszegénység: füge

Négy szárított füge a vérszegénységet megelőző napi vasszükséglet egynegyedét tartalmazza. A maximális hatás érdekében narancslével készült kompótként érdemes fogyasztani, mert a C-vitamin fokozza a növényi eredetű vas felszívódását.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások