Divat

„A nagymamám nagy hatással van rám”

8999

16 évesen normális, ha egy fiatal divatmárkát álmodik a születésnapjára. Simon Gusti azonban meg is valósította. A 17 éves divattervező 2011-ben alapította a G U S T I fashion design-t, azóta harmadik kollekciója is napvilágot látott. Az új kollekció maga az elegancia, a sikk, a múlhatatlanság, a klasszikus nő ruhatára. Gusti pedig a szemtelen és kicsattanó fiatalság. Vele beszélgettünk munkáról, trendekről, nőkről, és természetesen magáról is mesélt.

Fotó: Balla Vivienne, Make-up: Kökény Judit, Haj: Kozma Norbert, Modell: Eneh/Trendattack

Ha azt kérnék tőled, hogy mutasd be magad, mit mondanál el?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert én nem szoktam magamról gondolkodni. De nagyon céltudatosnak érzem magam. 17 éves vagyok, divatmegszállott. A női divat megszállottja, de azért szeretek magamnak is vásárolni.

Átlagos tinédzsernek tartod magad?

Nyilván nem vagyok átlagos abból a szempontból, hogy sokkal több programom van, mint egy átlagos tinédzsernek, de nem tartom magam különlegesnek. Teljesen normális gimibe járok, nyelvi tagozaton tanulok, de semmifajta művészeti képzést nem kapok. Természetesen efelé orientálódom: társadalomismeretet, művészettörténetet is tanulok, és a későbbiekben divattervezést szeretnék tanulni.

Honnan jött neked a divattervezés?

Kiskorom óta ezzel szerettem volna foglalkozni, tényleg, mióta az eszemet tudom.Soha nem szerettem autózni, mindig is az öltözködés érdekelt. Nagyon szerettem az anyukám és a nagymamám bundái között játszani, és nézni, ahogy ők öltözködnek. Kaptam is olyan öltöztetős babákat, amikre papírból kellett a ruhákat rárakni.

Nem is tanultad ez a szakmát?

Nem, szándékosan nem. A technikai részét persze magam összeszedtem. Van egy szabászom és egy varrónőm, akiktől megtanulom a fortélyokat, de szabni és varrni sosem tanultam.

Az olvasható rólad, hogy 'a női formák, a finom anyagok és a klasszikus, mégis különleges szabásvonalak megszállottja' vagy. Miért pont ez a klasszikus stílus?

A nagymamám nagy hatással van rám. Ő egy nagyon-nagyon klasszikus, jól öltözött hölgy, az ő hatása ez, sokat láttam ilyen öltözékben, és innen merítem az inspirációt.

A mostani kollekciód múzsája azonban Lady Bond, a pezsgő, modern nő karaktere. Miért éppen ő?

Mikor elkezdtem készíteni a kollekciómat, úgy gondoltam, hogy úgy lesz a legegyszerűbb, ha találok egy múzsát, akire ezt rá tudnám adni. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a Bond-filmekből ismert nőalakra terveznék, az ő szempontjait körbejárva készítenék ruhákat. A kollekciómat általában egy színésznő vagy más ismert személy inspirálja, a ruhák nevei is innen jönnek. Például a Khloe ruhámat Khloe Kardashian inspirálta. Nem személy szerint ő, de az ő típusa és alakja. Attól függ, hogy milyen filmet nézek, mit látok az utcán. Nyitott szemmel járok, és lehet, hogy látok ezer olyan nőt, akit fel tudnék öltöztetni.

Milyen ez a nőtípus belsőleg?

Mindenképpen nagyon céltudatos, tudja, hogy mit szeretne. Olyan nő, aki ki szeretne fejezni valamit azzal, ahogyan öltözködik. Nem csak csinos akar lenni, hanem meg akarja mutatni, hogy milyen státusú, hol dolgozik, milyen a beállítottsága.

Érdekes, hogy nálad 10-15 évvel idősebb karaktert választottál múzsának. Honnan tudod ilyen biztosan, hogy milyen ez a nő?

Ez egy kép, és persze azokból, akikkel körül vagyok véve, akik rendeltek tőlem, vagy akiktől visszajelzést kaptam, belőlük rakom össze ezt a női képet. Elvégre nem a szakmámnak tervezek, hanem nekik. Aztán, hogy ez tényleg így van-e, majd kiderül, amikor a kollekciómnak visszhangja lesz.

Fotó: Balla Vivienne, Make-up: Kökény Judit, Haj: Kozma Norbert, Modell: Eneh/Trendattack

Hogyhogy nem a saját korosztályodnak tervezel?

A saját korosztályomat a múlandó dolgok érdeklik, ha divatról van szó, én pedig szeretek örök darabokat készíteni. Egy bizonyos rétegnek ez a trend mindig és mindenhol megtalálható.

Nagyon elüt az aktuális trend ettől?

Szerintem nem. Idén nagyon nagy divat lesz a military stílus szegecsekkel, és a nagyon klasszikus vonal, például a peplum szoknya, amiről sokan nem tudják, hogy a régi magyar divatban is jelen volt seszli néven. Ez egy nagyon kedvelt szabászati formám, amit idén is használtam.

Hogyan érzed magad a szakmában? Milyen csapatmunkában dolgozni? Te irányítasz, és megmondod, hogy mit szeretnél?

Jól érzem magam, köszönöm szépen! Igen, mindig megmondom őszintén. Egy út van, az őszinte út, mind a munkában, mind a magánéletben. A munkában is csak akkor lehet jót csinálni, ha őszinte vagy, és megmondod, hogy ez a beállítás nem tetszik, csináljuk máshogyan. Szerencsére olyan emberekkel dolgozom, akik ezt elfogadják, mert ők is a tökéletesre törekszenek.

Suliba jársz, divattervezel, ezt szeretnéd tanulni a jövőben. Megvan a kikövezett út előtted. Hogyan képzeled el magad a közeli és távoli jövőben?

A közeli jövőben mindenféleképpen szeretnék leérettségizni, most kezdtem a 11. osztályt. Be szeretnék kerülni valamelyik külföldi egyetemre, és szeretnék egy nagy divatcégnél dolgozni. Ha kitűzök magam elé egy célt, akkor addig megyek, míg el nem érem. De nem szeretek mindent nagyon megtervezni, és túlhajtani. Ha jön, akkor jön, ha nem, nem.

Jönni fog az, mi biztosak vagyunk benne!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások