Test

Mellimplantátum – egy életre szóló törődés (x)

8997

Ha elszántuk magunkat és meghoztuk a nagy döntést, hogy „kés alá fekszünk”, és nagyobb, formásabb melleket szeretnénk, tisztában kell lennünk azzal, hogy a teljes gyógyulás után még nem ért véget a törődés. A mellplasztikán átesett mell és a mellimplantátumok egy életre szóló odafigyelést jelentenek. No, azért ne ijedjünk meg, célunk nem az elrettentés, hanem a felhívás. A mellek és az implantátumok éves ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint az éves nőgyógyászati szűrés.


A mellnagyobbító műtét után újonnan kapott melleink iránti felelősségünk ott kezdődik, hogy a plasztikai sebészünktől kapott zárójelentést és a beültetett implantátum típusát igazoló papírt gondosan megőrizzük, hiszen ha később valamilyen oknál fogva nem a régi plasztikai sebészünket keressük fel, ahol nyilvántartásba vettek, akkor is tudjuk, hogy implantátumunk milyen gyártású, méretű, felszínű, stb.
Ne feledjük, hogy nemcsak egészségünk megőrzése végett kell testsúlyunkra, alakunkra ügyelnünk, hanem melleink állapota miatt is. A mell bőre nemcsak a kor előrehaladtával, hanem nagyobb súlyingadozás miatt is megereszkedhet, veszíthet rugalmasságából. A mellszöveteket leginkább két nagy hormonális változás teszi próbára: a terhesség és a menopauza. Ez nincs másként az implantált mellek esetében sem, bár kevésbé feltűnő lehet, mint azoknál, akik nem estek át mellnagyobbításon. Így el kell fogadnunk, hogy ezen események előrevetítik az implantátumok cseréjét, vagy a mellek felvarrását.
Javasolt a mell önvizsgálat rendszeres végzése, valamint az éves plasztikai sebészeti kontrollvizsgálat. Orvosunk kérhet mellultrahang és mammográfiai vizsgálatot, de akár MRI vizsgálatot is, hogy 100%-ban megbizonyosodjon a mellimplantátumok épségéről. Amennyiben bármilyen problémát, például fájdalmat, redőzést, keménységet, csomót, alaki deformálódást, stb. tapasztalunk, minél hamarabb keressük fel plasztikai sebészünket, aki igazolja vagy cáfolja a fennálló problémát.
A legtöbb mellimplantátum nem tart élethosszig, szükség lehet a cseréjére. Az 1960-70-es években gyártott, illetve a sima felszínű, nem a legmodernebb mellimplantátumok élettartama 10-15 év. A modernebb, kohezív géllel töltött, valamint a texturált implantátumok élettartama 20-25 év. Ez idő után gyakoribb kontrollvizsgálat szükséges, majd a plasztikai sebész javaslata alapján az implantátum cseréjére is sor kerülhet.
A legújabb, poliuretán hab bevonatú implantátumokat általában nem kell cserélni, akár egy életen át tartós formát biztosítanak.
Bátran vállalkozzunk mellplasztikára, de ne feledjük egészségünkkel, testünkkel, mellplasztikán átesett mellünkkel egy életen át törődni kell!

További információ ITT.

Kapcsolódó cikkek: