Étel+Ital

Megvan Magyarország Cukormentes Tortája!

8938

Bátran állíthatjuk, hogy az Ország Tortája immáron hagyománnyá vált, ám idén megszületett Magyarország Cukormentes Tortája is. A nyertes a Zila Cukrászda Cukormentes almatorta egressel névre hallgató kreációja lett.

Hogy jött a Magyarország Cukormentes Tortája (a továbbiakban: MCT)  ötlete?

A Magyarország Tortája évek óta sikeres program, de az Egy Csepp Figyelem Alapítvány régóta szeretett volna valamilyen alternatívát nyújtani azoknak, akik nem szeretnének cukorral készült édességet enni, vagy nem ehetnek ilyet. Így az Alapítvány saját, levédett ötletével megkereste a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, amely szakmai partnerként csatlakozott a Magyarország Cukormentes Tortája programhoz.

Mennyiben kötődik a Magyarország Tortájához?

A kiírás menete megegyezik mindkét tortánál, azaz az ipartestület tagjai nevezhettek, és a mindkét nyertes tortát egyidőben hirdetik ki a sajtó nyilvánossága előtt, 2012-ben augusztus 14-én sajtótájékoztatón az Országház Vadásztermében. Először az augusztus 20-I ünnepségeken lehet megvenni és megkóstolni mindkettőt augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján. Ugyanúgy, ahogyan a Magyarország Tortáját, bármely erre jelentező ipartestületi tag cukrászat sütheti és árulhatja a cukormentes tortát augusztus 20 után, de nagyon fontos, hogy szigorúan be kell tartani a receptet, ezt a cukrászok egy megállapodás aláírásával is vállalják. A recepttől eltérni nem lehet.

Mennyiben más, mint a Magyarország Tortája?

Lényeges, hogy nem az országtorta cukormentes változatát kell elkészíteni, vagy valamilyen már ismert süteménynek a cukormentes változatát, hanem teljesen új receptet kell kikísérletezni, és létrehozni egy új édességet.
Az alapanyaglistát az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa állította össze szigorú feltételekkel: nem szerepel rajta a fehér liszt, a finomított cukor, tartósítószerek, mesterséges édesítők például, azaz egészséges tortának kell lennie. Más abban is, hogy a zsűriben kézműves cukrászok mellett dietetikus, és gasztroblogger is van. (Mautner Zsófia gasztroblogger, a Chilli és Vanilia blog szerzője, Oláh Ibolya az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa, Pöhm Rudolfné és Pataki János kézműves cukrászok, Nagy Attila a 77Elektronika kft mint a Dcont Trend vércukormérő gyártójának kereskedelmi igazgatója, Erős Antónia az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója)

Hol lehet megvenni a tortát?

Először a Magyar Ízek Utcáján Budapesten augusztus 19-én és 20-án, utána pedig azokban a cukrászdákban, amelyek jelenteznek az ipartestületnél. (most kb 100 ilyen cukrászda van) Megkapják a receptet, szerződésben vállalják, hogy betartják a receptet, megkapják az Alapítvány által elkészíttetett tortatáblákat, és elkezdhetik az árusítást. A táblákon szerepel a szénhidrát és a kalória tartalom egy szeletre kiszámolva, amelyek a legfontosabb információk a tudatosan táplálkozók, cukorbetegek számára.

Mennyi egy szelet tortában a kalória és a szénhidrát?

25,6 gramm szénhidrát és 309 kcal. Ezek az értékek rendkívül jók.

Miért jó értékek ezek?

Egy cukorbetegnek a legfontosabb információ a szénhidrát érték (amellett, hogy tudnia kell, hogy valóban nincs cukor egy süteményben). A 2012-es nyertes, a Cukormentes almatorta egressel értéke azért zseniális, mert egy cukorbeteg megeheti egy úgynevezett kisétkezésre, azaz tízóraira, uzsonnára, vagy desszertként beszámítva főétkezésébe. Azoknak akik egyszerűen csak egészségesen akarnak táplálkozni, kiváló alternative egy torta, ami kevés kalóriát tartalmaz ráadásul lassan felszívódó szénhidrátok alkotják, tehát lassan emeli a vércukorszintet és nem lesz utána gyors vércukoresés, ami rögtön éhségérzetet vált ki. Alapanyagai mind természetesek, egészségesek.

Elkészítheti-e a tortát bárki?

Kis ügyességgel igen, ráadásul a program médiatámogatója, a Laptopkonyha oldalán teljes egészében követhető a torta elkészítése, így bárki nekiláthat.
És minden fontos információ megtalálható ITT augusztus 14-én 14:00 órától.

Miért nem nevezhetett bárki?

A kiírásban követtük a Magyarország Tortája programot. Ez nem zárja ki, hogy a későbbi években (hisz ez mostantól hagyományos augusztusi program lesz) bővíthetjük a jelentkezők körét az ipartestület támogatásával. Ráadásul ősszel új versenyt írunk ki nem ipartestületi tagok számára, azaz akár cukrászok, akár háziasszonyok küldhetik majd a receptjeiket az alapítványnak. A kiírás részleteit nemsokára nyilvánosságra hozzuk, addig is érdemes kísérletezni jó cukormentes receptekkel.

Mi a győztes torta hivatalos neve, és ki készítette?

Cukormentes almatorta egressel. A Zila Cukrászda alkotta meg Zila László vezetésével. Érdekesség, hogy ő nyerte éveken keresztül a Magyarország Tortája verseny, de 2012-ben abban a versenyben nem nyert, viszont a Magyarország Cukormentes Tortája versenyben magasan az ő tortája volt a győztes.

Mivel nyert?

Az alapanyagok tökéletes használatával (például háromféle természetes édesítő is van a tortában vagy például zabpehely és teljes kiőrlésű liszt is), a kreatív recepttel ami illeszkedik a magyar ízvilágba (az alma és az egres is honos Magyarországon), és a tökéletes ízhatással.

Mi lett a Leginnovatívabb recept? Miért?

A “Kapros túrótorta szedervelővel", melyet az Álomsüti Cukormentes Cukrászda nevezett be a versenyre és Augusztin Dóra Sarolta cukrász gondolt ki. Annyira jó ötletnek bizonyult ezeket az összetevőket párosítani, és az ízhatás egészen különleges volt.

Mivel foglalkozik még az Alapítvány?

Erős Antónia hozta létre 2005-ben a cukorbetegség megelőzésére, korai felismerésére. Azóta számos programot végeznek. Hozzájuk kötődik, hogy ma már patikákban bármikor lehet vércukrot, vérnyomást. Koleszterint méretni, ezek az “egycseppes” patikák. Ingyenes szűréseket szerveznek, most épp fut az “Egyszer Élünk” nevű ingyenes szűrőkörút a legnagyobb fesztiválokon. Minden évben megrendezik az Egy Csepp Világnapot ami ingyenes családi egészségnap, ősszel és tavasszal szerveznek “Egy cseppes Patikahetet” amelyen a szűrésekre és akciókra hívják fel a figyelmet. Idén kiadnak egy rendhagyó mesekönyvet “Szárnyak és paták” címmel, amely klasszikus mese a 4-7 éves korosztálynak egy cukorbeteg mellékszereplővel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások