Mi ez?

Legyen világosság!

8932

A jól eltalált világítás hangulatot teremt, elkülöníti a tereket és igazán stílusossá teszi az enteriőrt. Ezzel szemben a rosszul alkalmazott világítás elálmosít, fejfájást okoz és még a háztartási balesetekkel is kapcsolatban lehet. Érdemes hát alaposan átgondolni, hogy hova helyezel fényforrásokat, és azok milyen jellegűek. Természetesen az a leghatásosabb, ha az újonnan épített vagy vásárolt lakás világítását átgondoltan tervezed meg, majd élvezed a végeredményt, de ha erre nincs lehetőség, egy-két jól megválasztott lámba akár egy albérleti szobát is meghitt otthonná varázsol.

Erre figyelj!

Ha tökéletes világítást szeretnél, mindenekelőtt a főbb paramétereket kell végiggondolnod.  Először is határozd meg a szoba fő funkcióját, ha pedig többfunkciós helyiségről van szó, jelöld ki a különféle funkciókra használt részeket, illetve azokat a pontokat, amiket a leggyakrabban használsz. Ha ezzel megvagy, gondold végig, hogy milyen hangulatot szeretnél elérni, illetve érdemes még belekomponálni a tervbe az ülőalkalmatosságokat és a szoba színvilágát. Ha megvagy a paraméterek feltérképezésével, már viszonylag könnyen tudsz dönteni a fényforrások jellegéről és helyéről.

Fő- vagy mellékfényforrás?

Első körben azt kell elhatároznod, hogy egy fényforrással szeretnéd bevilágítani az egész teret, vagy inkább lokális fényforrásokat alkalmaznál, esetleg kombinálnád a kettőt. Többfunkciós terek esetén a lokális fényforrások a legpraktikusabbak, hiszen így könnyen el lehet különíteni a tér részeit, illetve a funkciónak megfelelő hangulatról is gondoskodni lehet. Ugyanez a helyzet intim terek esetén is. Egy hálószobában például nem szerencsés nagy csillárral intenzív megvilágításról gondoskodni, hiszen sem a pihenést, sem az erotikát nem mozdítja elő az erős fény. Az olyan terekben viszont, ahol éberségre és aktivitásra van szükség, inkább az erős, központi fényforrás felel meg a célnak. Az erős, egyenletes fényforrás ugyanis kitisztítja a teret, segíti a koncentrációt és a figyelem tartós fenntartását. Tipikusan ilyen hely a konyha, amit célszerű egy nagyobb lámpával bevilágítani. Izgalmas hatást lehet elérni a fő- és mellékfényforrások kombinálásával. A konyhában például az erős fényű központi lámpa mellett kisebb fényforrással be lehet világítani a munkapultot, illetve az étkező asztalt. Ugyanez a helyzet a dolgozószobával vagy dolgozósarokkal, ahol a szellemi teljesítményt és a figyelmet erős központi világítással lehet szinten tartani, de ezt jól kiegyenlítheti egy asztali lámpa. Ilyen esetben érdemes más típusú izzókat használni a központi és a helyi fényforrásoknál, hogy a különböző típusú fények kiegyenlíthessék egymást.

Erős vagy szórt?

Azt is érdemes végiggondolnod, hogy milyen hatást szeretnél elérni a fényforrással. Ahogy már említettük, az erős, egyenletes fény kitisztítja a teret, segít a figyelem koncentrálásában és fenntartásában, később kezdesz fáradni, ha ilyen fényt használsz. Ha drámai hatásra törekszel, akkor a helyiség néhány fontos pontját kell megvilágítanod éles, erős fénnyel. A kevésbé erős, szórt fény meghitt, intim hatást kelt, olyan terekben érdemes alkalmazni, ahol a pihenés, lazítás, elmélyülés a cél.

Milyen izzót?

Ma már nemcsak stílus szempontjából óriási a választék, hanem technikailag is a bőség zavarával küzdünk, ha lámpákról van szó. Máig a legnépszerűbb megoldás a hagyományos izzó, hiszen könnyen beszerezhető, olcsó, egyszerűen becsavarható, és kellemes, meleg fényt ad. Mielőtt azonban lecsapnál rá, érdemes a hátrányait is számba venni. Legnagyobb hátrányuk, hogy kis hatásfokkal működnek: a bevezetett energiának mindössze 2-5 százalékát alakítják fénnyé, a többiből hő lesz, és lényegében kárba vész. Ennek köszönhetően – az EU határozata alapján - ezeket a hagyományos izzókat fokozatosan kiszorítják az energiatakarékos változatok, melyek lényegesen jobb hatásfokkal működnek.

A halogén izzók annyiban térnek el a hagyományos villanykörtéktől, hogy az izzószálat kisméretű bura veszi körül, melyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogén elem (jód vagy bróm) található. A halogén elemek jelenléte javítja az izzó fényhasznosítását és élettartamát. Igaz, ezeknek az izzóknak kevésbé meleg és barátságos a fényük, viszont sokkal gazdaságosabbak.

A kompakt fénycsöveket legtöbbünk energiatakarékos égő néven ismeri.  A halogén izzókkal ellentétben ezek a hagyományos égő foglalatába csavarhatók, és lényegében ugyanolyan módon használhatók. Előnyük, hogy a jó minőségű példányok élettartama tíz-tizenötszöröse a hagyományos izzókénál, és nagyjából 80 százalékkal kevesebb energiára van szükségük ugyanolyan erősségű fény produkálásához. Legfőbb hátrányuk a magas áruk, ez azonban hosszú távon megtérül, illetve sokan nem tudnak kibékülni éles, kevésbé barátságos fényükkel. Kapható hideg és meleg fényű változatban is, ám a hagyományos izzókhoz szokott felhasználók még a meleg fényű esetén is gyakran kifogásolják, hogy hidegebb, élesebb fényt ad.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások