Szépség

Segítség, leégtem!

8920

A perzselő nyári napsütés egyre jobban sokkolja a bőrünket, a jól ismert 10 és délután 3 közötti intervallum egyre szélesedik, és ma már azt tanácsolják a szakértők, hogy azzal tesszük a legjobbat magunknak, ha reggel 8 és délután 5 között egyáltalán nem megyünk napra. Értjük mi az egészségügyi szempontokat és az óvó szándékot is, de be kell látnunk, hogy ez szinte kivitelezhetetlen, mindennapi életünk menedzselése során általában sokkal hosszabb és intenzívebb viszonyba kerülünk a napfénnyel, mint szeretnénk. Adódik hát a kérdés: hogyan lehet megelőzni, hogy menthetetlenül leégjünk, és mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Gondos előkészületek

Ha napégésről van szó, akkor érdemes az előkészületekre helyezni a hangsúly, ezzel ugyanis sok kellemetlenségtől és hosszú távú bőrproblémától megkímélhetjük magunkat. A napégés ugyanis valóságos traumát jelent a bőrnek, a gyulladt, hólyagos állapot másodfokú égési sérülésnek felel meg, tehát nem érdemes félvállról venni. Hosszú távon pigmentációs zavarok, súlyos bőrgyulladások léphetnek fel, de szélsőséges esetben akár a bőrrákot is megkockáztatjuk.

A megelőzésre számos lehetőség kínálkozik. Ott van mindjárt a sárgarépa, amitől nemcsak fütyülni lehet kiválóan – bár ezt empirikus adatok egyáltalán nem támasztják alá -, hanem a bőrünknek is barátja. Béta-karotin tartalma ugyanis remekül felkészíti a bőrünket az erős napsütés okozta traumára. Fogyaszthatjuk természetes valójában vagy kapszula formájában, a lényeg, hogy a nyári időszakban vegyünk magunkhoz minél többet. Érdemes már tavasszal betervezni egy kúrát, de nyáron sem késő ezzel megtámogatni a bőrünket, például nyaralás előtt megejteni egy intenzív kúrát. A béta-karotin ugyanis védi a bőrt a leégéstől, és segíti az egyenletes, gyors barnulást.

Ha mégis kimerészkedünk a napra, fontos, hogy magas faktorszámú napvédő szerekkel védjük magunkat. A legtöbb arckrém ma már UV-szűrős, de érdemes ellenőrizni az összetételét, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk. Testünk egyéb részeit pedig naptejjel tegyük védett övezetté.

A napfény és a smink kapcsolatáról megoszlanak a vélemények. Ma már vannak olyan alapozók és egyéb kozmetikumok, amik erős napfénnyel kapcsolatba lépve sem károsítják az arcbőrt – legalábbis ezt állítják a gyártók. Érdemes azonban csínján bánni ilyenkor a dekorkozmetikumokkal, és lehetőség szerint smink nélkül menni a napra. Bármennyire 21. századi terméket választunk is, a sminkben lévő vegyi anyagok jó eséllyel beleégnek a bőrbe, és olyan gyulladást, illetve pigmentációt okoznak, amitől nem szabadulunk meg egyhamar.

Mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Ha mégis sikerült lesokkolni a bőrünket, hajlamosak vagyunk beugrani a zuhany alá, és hűs vízzel enyhíteni az égő, viszkető érzést. Ideig-óráig segít is a megoldás, de sokkal jobb eredményt érhetünk el, ha valamilyen tejkészítményt, például tejfölt kenünk a bőrünkre. Az ezekben található kazein ugyanis remekül enyhíti a napégés tüneteit, és megnyugtatja a bőrt. Szintén sokat javíthatunk a helyzeten némi aloéval, ugyanis ezt a növényt egyebek mellett kifejezetten bőrirritációra alkotta meg a természet. Ma már rengetegféle jó minőségű aloe gél kapható, de az is célravezető – és költséghatékony – megoldás, ha tartunk otthon egy példányt, és szükség esetén levágunk róla egy levelet, kettétörjük és a benne található zselét a bőrünkre kenjük.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy kárenyhítés címszó alatt nekiesnek gyulladt, hólyagos bőrüknek és mindenféle kozmetikai procedúrának vetik alá. Sokan vetemednek például bőrradírozásra, hogy ezzel a módszerrel távolítsák el minél gyorsabban a nem túl esztétikus, hámló bőrt. Ezzel azonban inkább rontanak a helyzeten, ugyanis napégés után a legjobb békén hagyni a bőrt, és csak a nyugtatásra, regenerálásra fókuszálni. Épp ezért szigorúan tilos mindenféle kozmetikai kezelés, amíg el nem múlt a gyulladás és le nem hámlott a bőr.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások