Mi ez?

A második legkedvesebb szerv

8919

"Az agyam a második legkedvesebb szervem" - mondta Woody Allen, s bár nem fejtette ki, hogy melyik szervet tette az első helyre, ez most nem is annyira érdekes.

Mindig tudtam, hogy optimális esetben a választottunk agyába ugyanúgy beleszeretünk, mint a csinos pofijába. És bár egy ideig előszeretettel ütöttem el az időt azzal, hogy idegsejtecskéket rajzolgattam a füzeteim margójára, azt még én sem gondoltam komolyan, hogy az emberi agy tényleges esztétikai élményt képes nyújtani. És akkor akadt a billentyűzetembe Greg Dunn.

A pennsylvaniai polihisztor tavaly doktorált ideggyógyászatból, közben fest, és néha énekel és gitározik is. Eddig az elismerő hümmögésen kívül semmi komoly. Igen ám, de egy ízben úgy döntött, hogy a tudomány és művészet iránti szenvedélyét összeköti, és elkezdte megfesteni mindazt, amit a mikroszkóp alatt lát. Elmondása szerint a koreai és japán mesterek keresetlen egyszerűségét próbálja beépíteni műveibe, mivel az idegsejtek kecses formái egyébként is a keleti tekercsek kertképeit idézik. Az eredmény (lásd a galériában) lélegzetelállító. Neuron-ligetek és piramidális pitypangpihék arany háttér előtt. Azt kell mondjam, az agy tényleg szép.

 

És ha már a szépségnél tartunk, vessetek egy pillantást magára a művészre is!

Greg Dunn

A diákoknak egyébként kedvezményt ad a műveiből, mert tudja, milyen érzés csóró egyetemistának lenni. Ilyenkor elgondolkodom, milyen hibája lehet a tetszetős fizimiskájú, művészi érzékkel megáldott és nagylelkű doktor úrnak. Az agysejtjei biztosan csúnyák...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások