HotCot

Mágia Budapesten, 1986-ban

8895

Lázas vibrálásban élt Magyarország huszonhat évvel ezelőtt, július 27-én. Akkor még úgy tűnt, rendíthetetlenül áll a nyugat felé zárt, nehéz vasfüggöny, de szövete már foszladozott. Annyira, hogy egy résén át a népköztársaságba szivárgott a kapitalista dekadencia egyik zászlóhordozója. A feltételek nélküli szabadság fékevesztett hangulatát hosszú évtizedek óta először élhette meg az ország. Leginkább az a hetvenezer ember aki, bejutott a Népstadionba, a Queen koncertjére.

Nehéz ma már elképzelni mit jelentett egy budapesti Queen koncert 1986-ban. Az sem lehetett volna nagyobb szenzáció, ha az akkori amerikai elnök, az idősebb Bush érkezik látogatótóba a keleti-blokkba (ám arra még három évet várni kellett). A zenekar körül forogtak hírek, és a magánbeszélgetések. Nem csak a hazai, de a nemzetközi sajtó is a nyugati rockbanda keleti kirándulásával foglalkozott, aminek maga a koncert csak egy apró részlete volt. A Queen segítségével mutattuk meg nyitottságunkat a világnak, velük kezdett el fújdogálni a szél, ami később magával hozta a rendszerváltást.

 

Hat évvel később, néhány Queen rajongó, ugyanazon a helyszínen megismételte a híres jelenetet. A Guns N’ Roses „Tavaszi szél” feldolgozása azonban már egészen másról szólt: ők így tisztelegtek az akkor alig hat hónapja elhunyt legenda, Freddy Mercury emléke előtt.

 

Magyarországon akkor elvileg már három éve tombolt a demokrácia. A Queen azonban még a kommunizmusba érkezett, mint a szabadság első nyugat-európai nagykövete. Ma huszonhat éve a brit zenekar felforgatta Magyarországot! It was a kind of magic!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások