HotCot

Szexi klasszikusok

8887

Ti is élveztétek – Bridget Jones-szal és több ezer nőtársunkkal együtt – azt a jelenetet, amikor Mr. Darcy csurom vizesen jelenik meg? Végigszurkoltátok a Büszkeség és balítéletet? És az Üvöltő szeleket? És a Sherlock Holmes történeteket hány feldolgozásban láttad? Egy angol e-book kiadó vállalat különlegességeket tartogat a 19. századi angol regény rajongóinak.

Vagyis pontosabban talán nem is éppen nekik. A kiadó ugyanis a klasszikus szépirodalomtól idegenkedő fiatalokat célozza új sorozatával. A Clandestine Classics nevű sorozat arra vállalkozott, hogy a klasszikus regények kissé megfűszerezett, erotikus változatát készíti el. Állításuk szerint a szerzők eredeti szövege érintetlen maradt, viszont bekerültek a „törölt jelenetek”, legyen szó például Catherine és Heathcliff kikötözős pajzánkodásáról az Üvöltő szelek kávészünetében, vagy például arról, hogy pontosan hogy is van az, hogy Holmes és Watson együtt élnek.

A kiadó azzal büszkélkedik, hogy a műveket szó szerint kivetkőztették „a régimódi szóvirágok és félénkség hálójából”, hiszen csak nem gondolhatta a kedves olvasó, legyen akár rózsaszín lelkű és gondosan manikűrözött kezű, romantikázásra hajlamos nőnemű, hogy Mr. Darcy tényleg csak Lizzy Bennet kezét akarta megfogni, szegény Rochesternek meg elég volt látni Jane Eyre-t (persze amíg meg nem vakult).

Claire Siemaszkiewicz, a Total-E-Bound kiadó alapítója meglehetősen biztos a sikerben, hiszen a regényekben eddig is hatalmas látens erotikus feszültség volt. A klasszikusok védelmezői erre az érvre nyilvánvalóan azt felelik, hogy a finom utalások és a nem kimondott erotika volt az eredeti szövegek egyik fő mozgatója, nem pedig az, hogy explicitté tegyük a lappangó sejtéseket. És persze szóba kerül a Szürke ötven árnyalata is, az ügyeletes erotikus sikerkönyv, amely magasabb eladási adatokat produkál, mint a Da Vinci-kód vagy a Harry Potter. Mivel a kiadó bevallotta, hogy az ötlet innen jött, a klasszikusok rajongói már jó előre gúnyolódnak azon, amit várhatunk. A Jezebel például azt a jelenetet említi, amikor a Büszkeség és balítéletben Mr. Darcy szerelmet vall Lizzynek. Tehát, vallomás A büszkeség ötven árnyalata módra: „Hiába volt minden vívódásom… nem használt semmit. Nem tudom elfojtani érzéseimet. Meg kell mondanom, mennyire imádom, milyen forrón szeretem magát. Most pucsítson, ki fogom húzni a tamponját.”

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások