Mi ez?

Rettegsz?

8862

Az egész nyugati civilizáció retteg tőle, ez a legelterjedtebb és legmélyebben a társadalomba ivódott babona.

Tudományos neve is van: triszkaidekafóbia. Aki retteg a tizenhármas számtól, az ebbben a betegségben szenved.  A hagyomány szerint a péntek és a tizenhármas szám, ugyanis alanyi jogon is rettenetesek. A péntek azért, mert a megszentelt hétvégi napok előtt legaktívabbak a démonok, a boszorkányok és a pokol egyéb szolgái. A tizenhármas pedig azért, mert a már ókorban is varázsszámnak tartott tizenkettes után következik. A kereszténység aztán még több negatív tartalommal töltötte meg őket. A Biblia szerint Jézust pénteken feszítették meg, az utolsó vacsorán pedig tizenhárman vettek részt.

 

 

Arra, hogy a két babona mikor és hogyan olvadt össze nincs egyértelmű válasz, de általában 1307. október 13.-át szokták emlegetni. Szép Fülöp francia király ezen a napon foglalta a Templomos Lovagrend vagyonát, tagjait pedig bebörtönözte, megkínoztatta és többjüket máglyára küldte.

 

 

A péntek tizenharmadika babona, mégis csak évszázadokkal később, a tömegtájékoztatás és a szórakoztatóipar fejlődésével terjedt el igazán. Semmi sem nagy ár azért, hogy egy show, vagy egy sztori eladható legyen. Pedig a péntek tizenhárom nem kevés pénzébe kerül a világnak. Felmérések szerint a félelem miatti koncentráció hiány, a teljesítmény és termelés kiesés dollármilliós veszteségeket jelenthet egy normál hétköznaphoz képest.

Nem csoda, hogy sokan próbálkoztak már megtörni az átkot. New York befolyásos emberei tizenhármas klubbot alapítottak, és hogy bizonyítsák mennyire nevetséges a babona, 1883 január 13-án, pénteken, hat óra tizenhárom perckor, tizenhárman ültek le vacsorázni egy klub tizenhármas termébe, az ajtón pedig egy létra alatt léptek be. Mindannyian karcolás nélkül túlélték a kalandot, de a babona makacsul megragadt a köztudatban.

Olyannyira, hogy számos hotelben nincs tizenhármas szoba, nincs tizenhármas rajtszám a formula 1-ben, a BMW müncheni főhadiszállásának pedig hiányzik a tizenharmadik emelete.

 

 

Július tizenharmadika, ha nem péntekre esik is eléggé baljós: 1793-ban ezen a napon ölte meg Charlotte Corday Marat francia forradalmárt, 1849-ben ezen a napon szállta meg csapataival Budát Haynau, 1969-ben pedig szintén ezen a napon csapódott leszállás közben a Holdba a Luna-15 Holdszonda.

Tehát jobb félni, mint megijedni, nem árt néhány óvintézkedést betartani! Ma mindenképpen kerüljük el a fekete macskákat, a létrákat és az inkvizítorokkal körbevett francia királyokat. Vigyázzunk a sóra és tükrökre, munkába menet pedig tegyünk kitérőt a helyi kéményseprő vállalat telephelye felé! A jövőre tekintettel pedig ne feledjük, mit tanított Fülig Jimmy, aki azért nem hisz a babonákban és a badarságokban mert tudja: "aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás."

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások