Mi ez?

A leglazább ország

8855

Tudod a világ melyik országában isszák a legtöbb sört? És azt, hogy hol fogyasztják a legtöbb marihuánát? Szerintem nem!Azt gondoltam, hogy ha a legsörisszább népet akarnám megtalálni, Európában kellene keresnem. A csehek, vagy az írek hatalmas "huzatjáról" legendák keringenek, Németország, Belgium és Hollandia is méltán híres a folyékony kenyér iránti szenvedélyéről, Angliáról pedig, ahol szőlőtermesztés híján a sör a listavezető alkoholfajta nem is beszélve. Jobban belegondolva, szerintem mi magyarok sem lepődnénk meg túlzottan, ha egy statisztikából az derülne ki, hogy nálunk fogy az egy főre eső legtöbb sör a világon, és csak az utóbbi években, a fröccs divathullámnak köszönhetően csappant meg valamicskét.

Néhány esetben nem is járnék messze a valóságtól, de az ENSZ egészségügyi szervezetének (WHO) tavalyi, Alkohol és Egészség jelentése szerint a legtöbb sört a Palaui Köztársaságban isszák. Minden 15 év feletti lakos tiszta alkoholban számolva 8.68 litert fogyaszt évente. (Ekkora mennyiséghez, megközelítőleg minden egyes 15 év feletti lakosnak, tiniknek, öregeknek, betegeknek legalább egy üveg sört meg kellene innia minden nap!) A sörfogyasztási ranglista további helyezettjei: Cseh Köztársaság (8.51 l), Seychelles-szigetek (7.15 l), Írország (7.04 l) és Litvánia (5.6 l).

Ha bárkitől azt kérdezik, vajon hol fogyasztják a legtöbb marihuánát a világban, először biztos, hogy Hollandiára vagy Jamaikára tippelne, később pedig biztosan beugranának a latin-amerikai országok, például Mexikó vagy Kolumbia. De tévednének! Az ENSZ már említett statisztikája szerint a Paului Köztársaság lakói között van a legtöbb füves. Az adatsor szerint a paului felnőtt népesség egynegyede (!) szív rendszeresen marihuánát. A lista további top pozícióiban még mindig nem a drognagyhatlamak sorakoznak: Olaszország (14.6%), Új Zéland (14.6%), Nigéria (14.3%), USA (14.1%).

Tehát akkor mi is ez a Paului Köztársaság? Ott tényleg non-stop a "parti tájm"? Az emberek nagy részét sörösüveggel a kézben, a szája sarkából kilógó spanglival kell elképzelni? Az alig néhány éve (fél)autonóm ország, 241 kisebb - nagyobb csendes-óceáni szigetet foglal magába, Indonéziától, illetve a Fülöp Szigetektől nem messze. Mindössze 12 szigete lakott, összes népessége huszonegyezer fő. Összehasonlításképpen, körülbelül ugyanennyien élnek Keszthelyen vagy Hajdúszoboszlón, turistaszezonon kívül. Az összehasonlítás azért lehet jó, mert Palau számára is a turizmus jelenti az egyik fő bevételi forrást.Történetében minden remekül működött egészen 1523-ig: a matriarchális, vagyis nők által dominált társadalom idilli mindennapjainak egy férfi, név szerint Ruy López de Villalobos, spanyol felfedező vetett véget, amikor partra szállt és közölte a meglepett helyiekkel, hogy innentől a Spanyol Korona fennhatósága alatt állnak. Aztán 1898-ban, mikor a hispánok elveszítettek egy háborút Amerikával szemben, a Palaui szigeteket eladták a németeknek. Az első világháború során japán, a második alatt pedig amerikai fennhatóság alá került az ország. Ennyi különböző és távoli kultúra uralma alatt élni bizonyára fárasztó és zavaró lehetett. A független Palaui Köztársaság 1994 óta létezik, de a had- és külügyeket még mindig az USA irányítja.

A gazdaság húzóágazata az idegenforgalom. Bár folyik kókusz, korpa, meg édesburgonya termesztés is, meg persze van halászat, a legtöbben egyértelműen a turistákból élnek. A Palau-szigeteket a búvárok paradicsomaként tartják számon.

Számomra kicsit érthetelen, hogy a palaui kormány kínos magyarázkodáskodásba kezdett a sör- és fű-statisztikák miatt. Ahelyett, hogy csendben mosolyognának és mintegy kikacsintanának a nagyvilágba: hozzánk gyere lazulni, itt folyik a sör és száll a füst!

Hihetetlen, de azt állítják, mindkét esetben tévedés történt. A sörfogyasztásról szóló legfrisebb WHO jelentés először is 2005-ös adatokon alapul. Palaun pedig valmilyen fura okból kifolyólag abban az évben sokkal több sört ittak, mint általában. Aztán azt sem szabad elfelejteni, mondják a szigetlakók, hogy bár valóban viszonylag sok sört isznak, mást szinte alig, míg a föld többi részén a folyékony kenyér általában valamilyen tömény ital kísérőjének számít.

A palaui kormány azt is cáfolja, hogy festői szigetek folyamatosan marihuána füstbe burkolóznának. A lista valóban gyanúsnak tűnik, hiszen több, mint 10% van az első helyen álló Palau és a második Olaszország között, de utánuk néhány tized százalékonként követik egymást az országok. A könnyűdroggal kapcsolatos felmérést állítólag az vihette félre, hogy a nem túl népes gimnazista lakosság válaszain alapult. A kérdőíveken az állt, hogy fogyasztott-e ön marihuánát valaha, illetve fogyasztott-e egy hónapon belül? A gimnazisták pedig, feltehetően félig viccből, olyan lelkesen húzták be az igeneket, hogy az eleve kislétszámú népességet leíró adatsort teljesen megbízhatatlanná változtatták.

Mindezekkel együtt, vagy épp ezek ellenére Palau álomszépnek tűnik innen, a kánikulából. Érdemes lenne elmenni, és megnézni mi igaz a statisztikából.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások