Mi ez?

A világ leggazdagabb nője

8856

Nem Oprah Winfrey, nem II. Erzsébet és nem is a L’Oreal örökösnője, Liliane Bettencourt a világg leggazdagabb nője, hanem egy alig ismert ausztrál bányászbirodalom vezetője.  Szóval ki az a Gina Rinehart?

Amikor egyszer a szépségről alkotott fogalmáról kérdezték, Gina Rinehart nem a gyöngyökről beszélt, melyek oly gyakran keretezik nyakát. Nem is gyönyörű, ám kegyetlen szülőföldjét, az Ausztrália észak-nyugati csücskén fekvő Pilbarát emlegette, hanem egy földbe ásott hatalmas lyukat. „A szépség egy vasbánya” – szól a sokat idézett mondása.

Édesapja, Lang Hancock fedezte fel a világ egyik legnagyobb vasérckészletét jelentő lelőhelyet, még az ötvenes évek elején. A vas kivitele Ausztráliából akkor még tiltott volt, mivel annyira ritka nyersanyagnak tűnt, ám a türelem és a kitartás meghozta gyümölcsét. Az üzletasszony jelenleg 29 milliárd ausztrál dolláros (kb. 7250 milliárd forint) vagyona, egy amerikai elemző cég óvatos becslése szerint hamarosan 100 milliárd dollárrnyira duzzadhat (ez összeg körülbelül megfelel a teljes magyar államadóságnak).

Persze mindez már nem csak a papa bányájából befolyó nyereség, Gina egész cégbirodalmat épített örökségéből. Más, ausztrálai bányaérdekeltségei mellett a Channel Ten résztulajdonosa, amely a három nagy kereskedelmi televíziós vállalat egyike Ausztráliában, és a Fairfax Media – Ausztrália második legnagyobb újság-csoportja – részvényeinek többségét is birtokolja.

Jó neki, gondolnánk, de nem! Gina Rinehart hatalmas árat fizet nap mint nap a hatalmas vagyonnal járó, pozícióért és hatalomért. Az a legkevesebb, hogy éjjel nappal dolgoznia kell, így alig van ideje arra, hogy élvezze a pénzét. A legsúlyosabb terhe azonban mégsem ez, hanem a gazdasági ellnfelekkel folytatott mindennapos harc. Legnagyobb gazdasági ellenfelei pedig a családtagjai: apja, első férje, és anyósa után, most saját gyermekei is.

Négy gyermeke közül, jelenleg hárommal áll perben. A bányalapító papa végrendelete szerint, az unokák (vagyis Gina gyermekei) öröklik a cég egy részét, ha betöltötték 25. életévüket, a szigorú üzletasszony azonban nem hajlandó elfogadni, hogy birodalmát feldarabolják.


Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások