Közösség

Nők szakállal?

8849

„A régi sokkal nagyobb volt, de ez jobb, mert nagyobb lyuk van rajta, így nem megy tele szőrrel a szám!” - a furcsa mondat egy francia egyetemista lánytól származik, aki az álszakállairól beszél.

Éljen férfiuralom, tiltsuk ki végre a nőket a közügyekből, váltsuk le őket a vezető pozíciókból! Ilyen és ezekhez hasonló jelszavakat hangoztat a francia feminista csapat a La Barbe. Akkor, hogy is van ez? Feministák, akik a nők elnyomásáért és nem az ellen küzdenek? Látszólag pontosan ez a helyzet.

A La Barbe franciául szakállat jelent, illetve azt is, hogy "elég", és nem mellesleg nőnemű főnév. A csoport tagjai a humorban és az iróniában találták meg az egyenjogúságért folytatott harc legjobb fegyverét. A lányok a férfiak által dominált, magas szintű üzleti, politikai, vagy közéleti gyűlésekre szivárognak be, felteszik az álszakállaikat, és lelkesen hirdetni kezdik a nők elnyomásának helyességét. Céljuk, hogy így tartsanak görbe tükröt a férfi dominancia elé, és felhívják a figyelmet a nők helyzetére. Akcióikkal a XIX. századi Franciaországot idézik meg. A harmadik köztársaság vége felé minden jelentős férfi terebélyes szakállat hordott. Akkoriban a nők alsóbbrendűsége természetesnek számított, a La Barbe tagjai szerint, pedig túl keveset fejlődött a társadalom ebben a tekintetben. Szervezetüket a négy évvel ezelőtti francia elnökválasztás idején alapították, amikor történelem során először egy nő is indult a legmagasabb politikai tisztségért. Nicolas Sarkozy, a jobbközép jelöltje ellen a szocialista párt Segolene Royalt indította, de párton belüli támogatottsága korántsem volt egyöntetű. Párttársa Laurent Fabius, aki szintén indulni kívánt az elnöki székért, például a nyilvánosság előtt arról faggatta, hogy vajon ki fogy vigyázni a gyermekeire, míg ő az elnökségért harcol. Ez pedig csak egy kiragadott példa. A sajtóban és a kampányban hihetetlen módon elharapózó hímsovinizmus felháborította a francia nőket. Sajnos annyira nem, hogy mindannyian elmenjenek és Segolene Royalra szavazzanak. Sarkozy nyert, viszont a legdühösebb nők szervezkedni kezdtek, és megalapították többek között a La Barbeot.

A szarkasztikus aktivisták legutóbb a Cannesi Filmfesztiválon hívták magukra a figyelmet. A dizájner ruhákban feszítő világsztároknak fenntartott vörös szőnyegen egyszer csak megjelent öt szakállas nő transzparensekkel, melyekre a „Fantasztikus!”, „Gyönyörű!” „Csodálatos!”, „Köszönjük!” jelszavakat festették. Azért protestáltak, mert a hivatalos versenyben induló 22 film között egy sem volt, amit nő rendezett volna.

A csoport minden korosztálybeli nőkből áll, tinédzserektől a nagymamákig, akiknek koruk mellett társadalmi hátterük is nagyon különböző, de mint mondják, a társadalomban mélyen gyökerező szexizmus elleni harc összekovácsolja őket. Bár viccesek, fontos dolgokra hívják fel a figyelmet, és a humor mögött valódi, jogos harag ég bennük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások