Mi ez?

A függetlenség napja

8846

Az USA-ban ma van augusztus 20! Legalább is az ő július negyedikéjük sokban hasonlít a mi újkenyeres, alkotmányos, államalapító ünnepünkre. Tűzijáték, gagyi vásár, felvonulás meg sör és virsli a dögmelegben mindkét helyen van (Alaszka nyilván kivétel, mert ott ma is alulról nyaldossa a 10 Celsiust a hőmérő higanyszála), a különbség csak annyi, hogy mi viszonylag keveset baseballozunk. Meg néhány apróság.

Az amerikaiak például pontosan tudják, mit ünnepelnek: 1776. július 4-én szavazta meg és hirdette ki a Kongresszus tizenhárom amerikai gyarmat függetlenségét Brit Birodalomtól. Igaz a függetlenséget, már két nappal korábban megszavazták a küldöttek és az elszakadást deklaráló, a Függetlenségi Háborút lezáró Párizsi békét csak 1783-ban írták alá, a hagyomány szerint július negyedikén született meg az Amerikai Egyesült Államok. Nem véletlen, hogy a népszerű sci-fiben is épp a Függetlenség Napján érkeztek a földre városnyi űrhajóikkal a hódító idegenek. Ez a nap minden amerikai számára szent és sérthetetlen, ez a hazafiság és a nemzeti öntudat napja.

Az amerikaiak július negyedikén, leghazafiasabb érzelmeik ellenére sem politizálnak vagy hallgatnak szónokokat. Inkább piknikezni, grillezni, sörözni és meccseket nézni szeretnek a családdal, a barátokkal, lakóhelyük kisebb közösségével és együtt örülnek mindannak, ami az amerikaisággal együtt jár. Az nap elmaradhatatlan kelléke a tűzijáték meg a petárdázás, már az első, 1777-es évforduló óta.

Javaslatunk mára: köszöntsük fel amerikai barátainkat, ismerőseinket (szerencsésebbek rokonaikat) „Happy fourth of July!” üzenetekkel. Érdemes talán estig várni ezzel, mert Amerikában 5 – 9 órával korábban járnak, mint mi. Alaszka (meg Hawaii) nyilván kivétel, mert ott 11 – 12 órával. Budapesten csillagos-sávos zászlókkal és/vagy öltözékben keressük fel az Egyesült Államok erődített nagykövetségét, biztosan lesz valami felhajtás, sötétedés után pedig kémleljük az eget, hátha lesz egy kis tűzijáték!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások