Test

Ha túl száraz…

8832

Életében legalább egyszer minden nő találkozik a hüvelyszárazság problémájával. A viszketéssel, szúró, égető érzéssel, néha enyhe vérzéssel járó tünetegyüttes elsősorban a hálószobában okoz problémákat, hiszen kellemetlenné, fájdalmassá teszi az együttlétet, ami hosszú távon az intim helyzetek kerüléséhez és a párkapcsolat megromlásához vezethet, de a természetes hüvelyflórát is károsíthatja, ami fertőzésekhez, kóros elváltozásokhoz vezethet. Nem pusztán kellemetlenségről van tehát szó, hanem olyan problémáról, ami az élet több területén is gondot okoz, ha nem foglalkoznak vele. Ennek ellenére a nőgyógyászok és szexuálpszichológusok tapasztalata az, hogy a hüvelyszárazságot sok nő még mindig tabuként kezeli, nem szívesen beszélnek róla, inkább elfogadják a kellemetlen következményeket vagy olyan házi megoldásokhoz folyamodnak, amik jó esetben kevésbé hatékonyak, rosszabb esetben viszont tovább rontják a helyzetet. Pedig a hüvelyszárazság okai jól körülhatárolhatóak és eredményesen kezelhetők is.

Mitől csúszik?

A hüvely soha nem száraz, hiszen el nem szarusodó mirigyhám béleli, ráadásul a váladék mennyisége is változik a menstruációs ciklus folyamán, de hatással van rá az életkor és az életmód is. Ezek a változások azonban rendszerint nem észlelhetők a mindennapi életben. Épp ezért a hüvelyszárazság relatív fogalom, akkor jelentkezik, ha kevésbé nedves, mint kellene, és ez problémát okoz.

Jellemzően szex közben szembesülnek ezzel a problémával az érintettek, hiszen egy kiadós lepedőgyűrés alkalmával sok múlik a Bartholin-mirigyeken. Ilyenkor ugyanis a hüvely belsejében lévő hám és a hüvelykörnyék vérbősége megnő, a hüvelybemenet körül Bartholin-mirigyek és további több tízezer apróbb mirigy szorgos váladéktermelésbe kezd, hogy a pénisz útja minél simább legyen mindkét fél megelégedésére. Ha ez nem történik meg, az aktus kellemetlen, sokszor fájdalmas lesz mindkét érintett számára.

Már megint az ösztrogén!

A mirigyek működését az ösztrogén szabályozza, így ennek a hormonnak a mennyisége közvetlen kapcsolatban van a hüvelyváladék mennyiségével. Ha csökken az ösztrogénszint, annak szinte törvényszerű következménye a hüvelyszárazság. A csökkenés oka leggyakrabban a menopauza, így a változókorban lévő nők csaknem fele tapasztalja magán a hüvelyszárazság kellemetlen jeleit. Sokszor a különféle gyógyszerek zavarják meg a hormonháztartást és okozzák a tüneteket. A fogamzásgátlók, a vérnyomáscsökkentők, az antidepresszánsok, a gyulladásra és fekélyre felírt szerek és egyes antibiotikumok gyakran járnak ilyen kellemetlen mellékhatással. Bizonyos kezelések, elsősorban a röntgen és a kemoterápia szintén hatással van a hormontermelésre, ahogy a táplálkozási zavaroknak is lehet ilyen következménye.

Egyéb okok

Vannak olyan esetek is, amikor nem hormonváltozás áll a háttérben, hanem a mirigyek működése csökken. Leggyakrabban a nem megfelelő intim higiénia áll a háttérben, ám ez esetben nem a tisztálkodás hiánya okoz problémát, hanem épp ellenkezőleg: a hüvely gyakori öblítése, fertőtlenítő irrigálása befolyásolja negatívan a mirigyek működését.

Sokan nem gondolnak rá, de a stressz és a kimerültség is vezethet hüvelyszárazsághoz, ahogy általában véve is negatív hatással van a szexuális életre.

Ha nincs szervi ok

A hüvelyszárazság leggyakoribb oka a menopauza, a második helyen viszont az olyan esetek állnak, melyek hátterében nem lehet kimutatni hormonális vagy egyéb okot. Ilyenkor a hüvelyszárazság pszichoszomatikus tünetként jelentkezik, ami a szex tudattalan elutasítását jelzi. Leggyakrabban párkapcsolati feszültségek kerülnek felszínre ilyen módon, de azoknál is gyakori, akik a szexualitásukat vagy nőiségüket érintő traumát szenvedtek el, nem dolgozták fel, és a hüvelyszárazság tünetét egyfajta védekező mechanizmusként produkálják.

Mit lehet tenni?

Ha nem átmeneti állapotról van szó, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben. Ha nincs szervi ok, érdemes átgondolni a párkapcsolat minőségét, illetve a lehetséges kiváltó okokat. Van, hogy nyilvánvaló az összefüggés, de az sem ritka, hogy pszichológus segítségére van szükség, ami lehet egyéni vagy párterápia is a probléma jellegétől függően. Menopauza esetén általában a hormonkezelés a megoldás.

Afféle tüneti kezelésként jó megoldás lehet, ha nagyobb hangsúlyt helyeztek az előjátékra. Különösen akkor lehet hatásos, ha párkapcsolati problémák, stressz vagy kimerültség okozza a tüneteket. Szintén sokat javíthat a helyzeten a síkosító. Azoknak a változókorban levő nőknek, akik idegenkednek a hormonkezeléstől, jó alternatíva lehet a síkosító használata, amiből már rengetegféle található a piacon, ráadásul az előjátékba is beépíthető a felkenése.

A kínálat zavarba ejtően gazdag, ami sokszor megnehezíti a választást. Kaphatók kőolaj, természetes olaj, víz és szilikon alapú termékek. A kőolaj és természetes olaj alapú termékek károsítják a latexet, így óvszer vagy pesszárium használata mellett nem szabad ilyet alkalmazni. A víz alapú síkosítók nem okoznak milyen problémát, és allergiás reakciók is ritkábban lépnek fel a használatukkor. Szintén mellettük szól, hogy nem hagynak foltot az ágyneműn és a fehérneműn. Hátrányuk viszont, hogy hosszabb együttlét során megszáradnak, így szükség lehet némi utánpótlásra. A szilikon alapú készítmények szintén nem károsítják a latexet, a szilikonból készült szexuális játékszereket viszont igen, ezért erre érdemes figyelni. Előnyük viszont, hogy nem száradnak meg, illetve akkor is kifejtik a hatásukat, ha vízben történik a huncutkodás. Az újabb generációs termékek pedig víz- és szilikon alapúak, így mindkét típus pozitív tulajdonságait ötvözik.

Nemcsak az összetétel alapján lehet választani, hanem egyéb tulajdonságokat is érdemes figyelembe venni. Kaphatók például ízesített változatok, például élvezhetitek eper vagy vanília ízben, a piña colada és a café latte pedig igazi ínyencség.Gyakoriak az illatosított termékek is, egyebek mellett eper, cseresznye vagy narancs illat kényeztetheti az érzékeiteket. Aki allergiás az íz- és illatanyagokra, az válasszon natúr változatot. Ennél sokkal izgalmasabbak – és hüvelyszárazság szempontjából hatékonyabbak – azok a síkosítók, melyek forrósító, izgató összetevőket tartalmaznak, ugyanis ezek az összetevők elősegítik az orgazmust.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások