Közösség

Vedd könnyedén az utazást!

8816

Ha utazásról van szó, hajlamosak vagyunk bezsúfolni a fél szekrényt és a fél fürdőszobát a bőröndökbe, sőt még a konyha bizonyos elemeit is becsomagoljuk biztos, ami biztos alapon. Aztán amikor hazaérkezünk, bosszankodva megállapítjuk, hogy a magunkkal cipelt holminak jó ha tíz százalékát használtuk, és teljesen feleslegesen cipekedtünk. Ebben a fázisban persze már masszív irigységet érzünk azon ismerőseink iránt, akik képesek elélni egy hétig egyetlen közepes hátizsákból, és semmilyen szükséget nem szenvednek emiatt. Vajon mi lehet a titkuk?

Személyiségtől is függ

Ha az okokat kutatjuk, személyiségbeli és módszertani tényezők is felmerülnek. Akik szeretnek biztosra menni és problémát jelent számukra, hogy otthonuk komfortzónájából kimozduljanak, hajlamosak túlbiztosítani magukat és mázsás pakkokkal útnak indulni. Akik inkább kalandot látnak az utazásban, azok lazábban veszik, és úgy vannak vele, hogy csak a legszükségesebb holmikat viszik magukkal, és szükség esetén majd improvizálnak a helyszínen.

Tájékozódj!

Ha a cuccolós típusba tartozol, nem kell kétségbe esned, ugyanis némi módszertani ismerettel felvértezve radikálisan csökkentheted a csomagok mennyiségét. Az első lépés a tájékozódás: érdeklődj, hogy milyen paraméterei vannak a szállásnak. Különösen az olyan háztartási kisgépek terén spórolhatsz rengeteg helyet, mint a hajszárító vagy a vasaló. Szintén érdemes megérdeklődni, hogy van-e mosási lehetőség a szálláson, hiszen ha van ilyenre lehetőség, elég csak néhány napi ruhát becsomagolnod. Szintén érdemes a helyi árakról tájékozódni – különösen külföldi úti cél esetén -, hiszen ha ugyanannyiért, vagy épp olcsóbban megkapod például az élelmiszereket a helyszínen, felesleges magaddal cipelni a fél spájzot.

A méret a lényeg!

Amikor bőröndöt vagy egyéb utazó alkalmatosságot választunk, hajlamosak vagyunk megalomániába esni és a legnagyobbat megvásárolni abban a reményben, hogy abban biztosan kényelmesen elfér az összes szükséges holmi. Érdemes azonban felülvizsgálni ezt az álláspontot, ugyanis a legtöbb ember akkora bőröndöt rak tele, amekkora a rendelkezésére áll. Ha tehát eleve kisebbet választasz, kevesebb holmit fogsz belerakni. Elsőre butaságnak tűnhet, de a csomagolás pszichológiája tényleg így működik.

Ha már felmerült a méret kérdése, gyorsan megjegyezzük, hogy kozmetikumok esetén érdemes kihasználni az utazó kiszerelések előnyeit. Teljesen felesleges ugyanis egy nagy flakon tusfürdőt vagy egy családi csomag fogkrémet magaddal cipelni, ha viszonylag olcsón hozzájuthatsz egy hétre kiporciózott adagokhoz is, amivel szintén radikálisan csökkentheted a csomagjaid méretét. További redukciós tényezőt jelentenek a 2 in 1 készítmények. Ezeket sokan kerülik a mindennapokban, mert rendszerint nem  lehet velük olyan profi hatást elérni, mint a speciális kozmetikumokkal, de átmenetileg nyugodtan lehet rájuk támaszkodni, hiszen további helyet lehet megspórolni velük.

Írj listát!

Ha indulás előtti este dobálod be a cuccaidat, annak rendszerint két következménye lesz: egy csomó szükséges holmit otthon felejtesz, egy csomó feleslegeset viszont magaddal viszel. Célszerű ezért néhány nappal az indulás előtt listát készíteni, így egyrészt biztosan azt csomagolod be, amire valóban szükséged van, másrészt pedig időben kiderül, ha valamit még be kell szerezni.

Ne pakolj be rögtön!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy rögtön a bőröndbe rakodnak. Így azonban nehezebb ellenőrizni, hogy minden megvan-e, illetve könnyen elszámítják magukat a mennyiséget illetően. Épp ezért célszerűbb, ha először az ágyra vagy a szőnyegre rakod ki a listán szereplő tételeket, hiszen így könnyebben össze tudod vetni a listával, illetve rögtön látod, ha szelektálni kell, mert túl sokat vállaltál. Ha már mindent bepakoltál, emeld meg a csomagot, próbáld ki, hogy tudsz vele közlekedni, ne az induláskor derüljön ki, hogy két méter után le kell raknod az egészet, mert a súlyod többszörösét próbálod magaddal cipelni. Ha repülővel utazol, érdemes megmérni a csomagokat, mert kellemetlen, ha a helyszínen derül ki, hogy túllépted a megengedett súlyt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások