Mi ez?

Negyven éve nyitotta ki a száját Mélytorok

8808

Negyven évvel ezelőtt, 1972 júniusában, a Washington Postban megjelent egy rövid hír. A lap arról számolt be, hogy öt férfi ismeretlen okból megpróbált betörni a Watergate irodakomplexumba. Akkor még figyelemre sem méltó, piti bűntettnek tűnt az egész ügy, leszámítva egy-két jelentéktelen apróságot.

A Watergate épület

Az öt férfit egy éjjeliőr fülelte le, és értesítette a rendőrséget. A nyomozóknak az tűnt fel először, hogy egyszerű tolvajokhoz képest meglehetősen jól szabott öltönyöket viselnek, az egyikük noteszében pedig a hivatlaban lévő, republikánus Nixon elnök újraválasztásáért dolgozó kampánycsapathoz tatozó kapcsolatok szerepeltek. A Wasington Post című napilap két agilis újságírója, Bob Woodward és Carl Bernstein úgy döntött, nem hagyják elülni a történetet. Később kiderült, a betörők nem akartak elvinni semmit, sőt ők vittek magukkal "lakberendezési kiegészítőket". Lehallgató készülékeket akartak elhelyezni a demokraták kampányközpontjában. Lassan fény derült a történet minden összefüggésére. A lehallgatós csapat Nixon elnök tudtával, legbizalmasabb tanácsadójának utasítására dolgozott. A legtöbb dologra azonban nem derülhetett volna fény, ha nincs a legendás Deep Throat, vagyis Mély Torok. Az újságírók a szigorúan titkos, magas rangú informátor segítségével gönygyölítették fel a Watergate ügyet és érték el, hogy a történelemben először le kelljen mondania a hivatalban lévő elnöknek. Igaz, Nixon sohasem ismerte el érintettségét és a vádlottak között sem szerepelt, amikor a lehallgatási ügy a bíróság elé került.A botrány legutolsó titka Mély Torok kiléte volt. A két riporter a Watergate lecsengése után is évtizedeken át védte az informátort. A titok köré számos összeesküvés-elméletet szőttek az évek során. Voltak, akik a CIA puccsra gyanakodtak, mások a későbbi elnököt, az idősebb George Bush-t vélték a titokzatos informátornak,  és voltak akik meg voltak győződve, hogy Nixon külügyminisztere, Henry Kissinger a Mély torok. Látszólag túl sok embernek állhatott érdekében az elnök leleplezése.

 


Robert Redrod és Dustin Hoffman a Watergate-ről szóló "All the presidents men" című filmben

 

Mély Torok végül tíz éve önmagát fedte fel. Az akkor 91 éves Mark Felt a hetvenes években az FBI második embere volt. Miután alig néhány héttel a Watergate betörés előtt meghalt az FBI alapítója és retteget vezére, J. Edgar Hoover, sokan szerették volna Feltet látni a Szövetségi Nyomozóiroda élén, Nixon azonban saját emberét, L. Patrick Gray-t ültette a pozícióba. Felt pedig kettős játékba kezdett, egyrész vezette a Watergate nyomozást, másrészt folyamtosan informálta az újságírókat.


Mark Felt a 70-es években

A Mély Torok fedőnevet a sajtó aggatta rá, egy 1972-es pornófilm címe alapján. A kultikussá vált felnőtt-moziról következő cikkünkben olvashattok.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások