Lélek

Szeretnél plusz egy órát?

8776

Mihez kezdenél az extra hatvan perccel, ha holnaptól 24 helyett 25 órából állna a nap? A családoddal töltenéd? Egészséges vacsorát főznél? Olvasnál? Egyelőre még szó sincs a napok meghosszabbításáról, azonban azt megteheted, hogy felülvizsgálod jelenlegi időgazdálkodási rendszered, és kiiktatod belőle az időrabló mozzanatokat.
Így valóban nyerhetsz akár egy kerek egész órát (vagy még többet is) naponta, és míg mások rohannak, idegeskednek, addig te akár még a hobbidra is tudsz rendszeresen időt szakítani!

Okosan számítógépezz!

A számítástechnika csodás dolog, az internet pedig még izgalmasabbá tette ezeket a masinákat, arról nem is beszélve, hogy olyan csatornák nyíltak meg előttünk, melyekről nagyszüleink még álmodni se mertek volna. Például az e-mailezés, a közösségi oldalak. Mennyi időt töltesz el naponta a postafiókod tartalmát, az ismerőseid adatlapját böngészve? Mennyit a különböző weboldalak böngészésével, tulajdonképpen különösebb cél nélkül? Mennyit játékkal? Kiszámoltad? Meglepődtél? Akkor ideje megzaboláznod számítógépezési szokásaidat! Szabd meg naponta hányszor és mennyi időre ülhetsz le a gép elé – és tartsd is be a szabályaidat!
Ugyanígy a tévénézési szokásaidat is vizsgáld felül. Ezután csak a kedvenc műsoraidat nézd meg, ha vége, kapcsold ki a készüléket, nehogy ott ragadj előtte.
Elalvás előtt egy órával pedig lehetőleg már inkább ne használd ezeket a csodakütyüket, készülődj, olvasgass, ne bombázd már az agyad fölösleges ingerekkel, és meglátod így könnyebben merülsz álomba, és reggel pihentebben ébredsz majd.

Egyszerre csak egy dolgot csinálj!

Szeretjük azt hinni magunkról, hogy képesek vagyunk egyszerre két-három dologgal is foglalkozni. Igen, csak az a kérdés, hogyan és milyen gyorsan? Aki chatelés közben próbál levelet írni, az soká fejezi be. Inkább egymás után végezzük el a feladatainkat. Ugyan elsőre úgy tűnik, mintha pontosan így pazarolnánk az időnket, ám a nagy figyelemkoncentrációt igénylő feladatoknál a látszat csal, mert így rövidebb idő alatt végzünk velük, ráadásul kisebb eséllyel hibázunk, tehát a javítás nem rabol el tőlünk újabb értékes perceket, ne adj isten, órákat.
Természetesen vannak olyan típusú tevékenységek is, melyeket egyszerre is nyugodtan végezhetünk. Például a ruha összehajtogatása közben nyugodtan lehet tévézni. Míg fő a leves, a gép is kimoshat, és közben még fel is tudunk porszívózni. Hallgass a józan ítélőképességedre, mikor eldöntöd, hogy egy tevékenység teljes koncentrációt igényel-e, vagy egy másikkal párhuzamosan is folytatható.

Ne mártírkodj!

Megdöbbentő, hogy nap mint nap mennyi mindent végzünk el egyedül, amihez segítséget is kérhetnénk. Például vacsoránál: mi főzünk, terítünk, tálalunk, mosogatunk. A család többi tagja? Tévét néznek? Akkor kérd meg őket, hogy segítsenek, például teríteni, vagy törölgetni a mosogatásnál. Nem nagy dolog, de értékes perceket nyerhetsz vele.
A kamaszok különösen ellenállók tudnak lenni ezen a téren. Nógatni kell őket, duzzognak, és Te érzed rosszul magad. Azonban ne feledd, így megtanulják, hogy van közös teherviselés is a világon, ami összességében mindenki életét könnyebbé teszi.

Ne rohangálj, csoportosíts!

A hét folyamán rengeteg tennivalónk van. Ügyintézés, bevásárlás, elmenni a gyerekekért az oviba, suliba és még hosszasan lehetne sorolni. Rengeteg időt vesz el, ha közben felesleges köröket futunk. Például, ha módunkban áll, de mégsem úgy tervezzük meg az útvonalat, hogy az egyik nap a város egyik részén elintézhető dolgainkat tudjuk le, a másik nap pedig a másik részén lévőket. A bevásárlás pedig több szempontból is aknamező. Naponta, kétnaponta leugrani a boltba, válogatni, kivárni a sor végét – rengeteg idő. Inkább vedd számba, mire lesz a következő héten szükséged, írj listát, és a segítségével egy körrel tudd le a vásárlást. Így az idő mellett üzemanyagot is spórolhatsz, ráadásul nem vagy kitéve a hirtelen felindulásból elkövetett pénzköltésnek.

Főzz meg előre!

Minden estét a konyhában tölteni? Mi lenne, ha inkább kétnapi adagot főznél, vagy egyszerre többfélét, ami eláll? Sőt, bizonyos ételeket le is lehet fagyasztani. Igaz, így lehet, hogy egyszerre több időt töltesz a konyhában, azonban ha lebontod napi átlagra a főzésre fordított időt, nyerő pozícióba kerülsz – és időt spórolsz.

Intézd otthonról!

Online átutalással például néhány perc alatt be lehet fizetni a számlákat, nem kell végigvárni a sort a postán. Ugyanígy egyéb banki tranzakciók is könnyedén lebonyolíthatók otthonról a fotelből, anélkül, hogy időt és energiát kellene szánnod a pénzintézet meglátogatására. Ezenkívül vásárlásaid egy részét is intézheted az interneten keresztül. Ha nem bízol az átutalásban, akkor utólag is kifizetheted a terméket, mikor átveszed a csomagot (a kiszállítást egyébként a munkahelyedre is kérheted). Ha ügyes vagy, nem kell szállítási költséget se fizetni, sőt, akár a bolti ár alatt juthatsz hozzá egyes termékekhez (egyre többhöz). Mennyi időt spórolhatsz így? Órákat, melyeket sokkal, de sokkal örömtelibb dolgokra fordíthatsz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások