Lélek

Így éld túl az első évet

8758

Az összebútorozás minden kapcsolatban fordulópontot jelent, hiszen új életstílusra kell ráállnotok, ami új szabályokkal, új szokásokkal, és az egész kapcsolat újragondolásával jár. Párkapcsolati szakértők szerint különösen az első év kritikus az összecsiszolódás szempontjából. Lássuk, mik teszik leginkább próbára a kapcsolatot ebben az időszakban.

Készülj fel a változásra!

Hatalmas változások történnek egy kapcsolatban, amikor közös fedél kerül a fejetek fölé. Ezekre a változásokra fel kell készülni, és el kell fogadni, hogy új szakasz kezdődött az életetekben. Különösen a hétköznapok és a korábban nem tapasztalt prózai helyzetek teszik próbára a párokat. A randizás időszakában ugyanis lehetőség van kontrollálni az együtt töltött időt és a közösen megélt helyzeteket, ám az együttélés során fel kell vállalni az addig gondosan palástolt negatív tulajdonságokat és rossz szokásokat is, ami sokszor illúzióromboló vagy konfliktuskeltő. Ugyanígy tudni kell kezelni egymás rossz hangulatait, mélypontjait, ami szintén sok párt állít kihívás elé. A szürke hétköznapok is problémát okozhatnak, hiszen már nem a gondosan megszervezett és egyeztetett, mindkettőtök számára szórakoztató randik teszik ki az együtt töltött idő jelentős részét, hanem a mindennapi élet megélése és menedzselése – ez persze lehet ugyanolyan szórakoztató, de mindenképpen más minőségű együttlétről van szó.

Tisztázzátok a szabályokat!

A legtöbben konkrét elképzelésekkel vágnak bele az összebútorozásba, hiszen szinte mindenkiben van egy kép arról, hogyan szeretne élni, milyen életstílus és életritmus lenne megfelelő a számára. Aztán amikor gyakorlati megvalósításra kerül sor, sokszor újratervezés lesz a projekt vége. Fontos ugyanis a kompromisszum, az igények és elképzelése összehangolása. Érdemes hát még a legjelentéktelenebb kérdést is megvitatni, és tisztázni, hogy mit vártok a másiktól, majd megfogalmazni a szabályokat. Sokan elkövetik ugyanis azt a hibát, hogy természetesnek veszik a saját álláspontjukat, esetleg a békesség kedvéért nem teszik szóvá az őket zavaró dolgokat, vagy úgy vélik, hogy beáll magától is a rend, nem kell ilyen jellegű tárgyalásokba bocsátkozni. Ez első év azonban épp az ilyen jellegű tárgyalásokról szól.

Ne fojtsd meg!

Nem kell minden időt együtt töltenetek, és nem kell mindent együtt csinálnotok. Mindenkinek más az igénye ilyen téren, vannak, akik akkor érzik jól magukat, ha szinte sziámi ikerként élik az életüket, mások pedig azt szeretik, ha szabadon jöhetnek-mehetnek. A legtöbb ember igényei viszont valahol középen vannak: kell együtt töltött idő, közös élmények, ezért sok olyan programra és tevékenységre van szükség, ahol párként működtök, de érdemes időnként csajos/pasis programokat is beiktatni. Mindenki máshogy működik a párja jelenlétében, hiszen ott megéli a partnerszerepet, és máshogy, amikor a barátaival van. Ugyanígy más témák és programok kerülnek terítékre páros és baráti összejövetelek alkalmával, és mindkettőre szükség van. Az is nagyon fontos, hogy ne csak közös élményeitek legyenek, hanem olyanok is, amiknek nem részese a másik, viszont el lehet mesélni neki.

Ingoványos területek

Rengeteg olyan dolog van, ami konfliktusforrást jelent közös háztartás esetén, és vitát generál. Tipikusan ilyen a házimunka, a pénz és a személyes higiénia. Ezeket a köröket sajnos le kell futni minden kapcsolatban, és érdemes már az elején megállapodni a házimunka felosztásában, a pénzügyek kezelésében, a higiéniai szabályokban és az intim zóna határaiban.

Nosztalgiázz!

Idézd fel a kapcsolatotok történetét! Emlékezz vissza, hogy milyen volt, amikor összejöttetek, milyen volt az első közös nyaralásotok vagy az első évfordulótok. Jó ötlet apró emlékeket, fotókat gyűjteni, amik egy-egy kellemes emlékhez vagy jelentős eseményhez kötődnek, és időnként elővenni, nézegetni ezeket és átadni magad a nosztalgiának.   Sokat segíthet, ha egy-egy nehezebb helyzetben képes vagy felidézni a szép emlékeket, hogy mi mindent éltetek át együtt. Igyekezzetek felidézni ezeket az időket úgy is, hogy minőségi időt töltötök együtt. Érdemes havonta legalább egy estét randizással tölteni, hogy kiszakadjatok egy kicsit a mindennapokból, és újraéljétek a kapcsolatotok egy korábbi stádiumát.

A vita jó dolog

Ne ess pánikba, ha problémáitok vannak, hiszen a boldogan éltek, míg meg nem haltak csak a mesékben létezik. Ez a koncepció azt sugallja, hogy az összeköltözés/házasság után mindenki révbe ér, nincsenek problémák, nézeteltérések, és nem kell dolgozni a kapcsolaton, pedig de. A java ugyanis a ezután jön. A közös élet rengeteg megoldandó problémát és kihívást rejt, és az első évben különösen intenzíven bukkannak ezek a felszínre. Teljesen normális, ha vannak nézeteltéréseitek, az a lényeg, hogy dolgozzatok a megoldáson, a struccpolitika ugyanis ebben az esetben abszolút kapcsolatromboló.

Tekintsetek a jövőbe!

Amint lezajlott az összeköltözéssel járó nyüzsgés, lecsengett az ezzel kapcsolatos stressz, és kicsit nyugvópontra jutott az életetek, érdemes új, közös célokat kijelölni. Szinte bármi lehet ez, a lényeg, hogy a közös jövőtök része legyen. Fogalmazzátok meg tisztán és világosan a céljaitokat, azt, hogy merre akartok haladni, mit kell tennetek ezért, és mennyi időn belül szeretnétek megvalósítani. A közös célok és az elérésükért kifejtett erőfeszítések és a konkrét jövőkép ugyanis megerősíti a kapcsolatot és remekül összekovácsolja a párokat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások