Közösség

Ma van a Kihívás Napja!

8756

Május 23-án ismét Kihívás Napja. A kezdeményezés 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. A verseny lényege az volt, hogy 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeztek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül. A koncepció nyerőnek bizonyult, ugyanis a következő évben már országos mozgalommá duzzadt, és az ország legsportosabb települését keresték. A megmozdulás hamar népszerűvé vált más országokban is, és egyre inkább az egészséges életmódra és a mozgás fontosságára figyelmeztető eseménnyé vált világszerte.

Magyarország 1991-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, és eddig 1590 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vevő települések lakói egyetlen nap alatt több mint hárommillió negyedórás testmozgást végeztek. Idén az a cél, hogy a részvevők együtt elérjék az ötvenmillió perces sportolási rekordot, de egyéb szempontból is különleges lesz az idei alkalom: „Rendhagyó Kihívás Napja lesz az idei, ugyanis 2012-ben úgy bonyolítja le a Magyar Szabadidősport Szövetség, és a helyi szervezetek a rendezvényt, hogy a szabadidősport tagozati szinten bekerült év elején a Magyar Olimpiai Bizottság ’ernyője’ alá. Bízom benne, hogy ezáltal nagyobb figyelmet kap a „Sportol az egész ország” ügye, ami pozitív hozadéka lehet az új sportirányításnak. Sokféle mozgásfajta lesz az idei Kihívás Napján is, kedvére válogathat mindenki” – mondta Monspart Sarolta, a MOB alelnöke.

 

A Kihívás Napjához számos település csatlakozott, ahol a legkülönfélébb programokkal igyekeznek mozgásra bírni a lakosságot, és persze a hírességek és közéleti személyiségek sem maradnak a fotelban ezen a napon, ők is igyekeznek kedvet csinálni a sportoláshoz. Borkai Zsolt, a MOB elnöke például kerékpározni fog a Kihívás Napján, bár azt is hangsúlyozta az egykori olimpiai bajnok, hogy mindennap sportol, így a testmozgás nem korlátozódik erre a napra az életében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkábrányon Katus Attila mozgatja meg a lakosságot egy aerobic óra erejéig. Katus Tamás egy napra börtönbe vonul, ugyanis idén a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet is részt vesz a megmozdulásban. A fogvatartottak Magyarország határvonalát, vagyis 2242 kilométert szeretnének képzeletben körbetekerni kilométer számlálóval felszerelt szobakerékpárokon. Ebben lesz segítségükre Katus Tamás. Ezzel azonban nem merül ki a sportprogram, ugyanis lesz még a nap folyamán asztalitenisz, szkander és fekvenyomó verseny is, illetve közel százötven fogvatartott fog Schobert Norbi és Rubint Réka átmozgató update tornájára mozogni.

A nap talán legszórakoztatóbb programja a Trabanttolás lesz, amit idén nyolcadik alkalommal rendeznek meg Budapesten, és a tiszta levegő fontosságára kívánják vele felhívni a figyelmet. A versenyre öt-hatfős csapatok nevezhetnek, és minden részvevő emléklapot kap a verseny végén. A megmozdulás végén a résztvevők aláírják a Trabi csomagtartóját, amit később elárvereznek, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják.

Ha te is kedves kaptál a mozgáshoz, a résztvevő településekről és a programról itt tájékozódhatsz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások