Test

Edzés a világűrből

8753

Menthetetlenül nyakunkon a bikiniszezon, és ez nemcsak azt jelenti, hogy virágba szöknek az endorfinok, hanem bizony azt is, hogy az eddig ügyesen elhelyezett rétegekkel ellensúlyozott téli bejgli-hájat tényleg semmivel nem lehet takargatni. Igen, tudjuk, senkinek sincs ideje, arról nem is beszélve, hogy inkább feszítsenek keresztre, mint hogy még egyszer végigcsináljak négyszáz felülést és utána minden maradék méltóságomtól megfosztva, négykézláb távozzak az edzőteremből. Akkor mégis hogyan? Alternatívákat kerestem, elsőként a speed fitnessben.

Mi ez?

Mindig is izgatott ez a speed fintess-dolog, hiszen már a hirdetés is elfoglalt, pörgős fiatal nőként pozícionál engem, és mi tagadás, a számítógép által körülhatárolt mikroklímámban a definíció hellyel-közzel klappol. Az elgondolás alapja az, hogy többé nem kell végtelen időkig sínylődnöd ahhoz, hogy pár centivel karcsúbbnak tudd magad, helyette heti két rövidebb, mintegy húsz perces edzés keretében csúcsformába hozhatod a tested, ha a speed fitness izomstimuláló gépre kapcsolva, személyi tréner mellett végzed az edzést.

 

Mit csinál?

A módszert eredetileg Németországban fejlesztették ki arra a célra, hogy az űrhajósok gravitáció hiányában is képesek legyenek karban tartani a testüket. Abból a nem annyira ősi bölcsességből kiindulva, hogy minden technológiai innováció a haditechnikából vagy az űrből jön, hamar rájöttek, hogy a módszer szélesebb közönség számára is érdekes lehet. Az edzésen először is kapsz egy kellemes, fekete pamut felsőt és cicanadrágot, majd elektródák kerülnek a combodra, felkarodra, fenekedre, hátadra, hasadra és igény szerint a mellkasodra (ez utóbbit én vehemensen elleneztem, mondván, hogy még fejlődő szervezet koromban épp elég időt töltöttem a „zoknit a melltartóba”-dologgal ahhoz, hogy most ne akarjam onnan ledolgozni).

 

Hogy zajlik egy edzés?

A Quicktime Fitnessben, a budapesti Arany János utcában jó értelemben vett bordély-hangulat uralkodik. Csengetsz a kapunál, majd egy napfényes nagypolgári lakásba jutsz, ahol egy nagyon kedves fiatal nő fogad. Frissítővel és rövid beszélgetéssel kínál (izotóniás bambi, hogy a vércukorszinted biztosan a helyén legyen), majd az esemény után lezuhanyozhatsz, és még egy protein-turmixot is elszürcsölhetsz. Nincs tumultus, nem érzed mások szagát az öltözőben, ahová már be van készítve a ruhád, egy törölköző, hajszárító és dezodor. Maga az edzés pedig három részből áll. Először magadnak állíthatod be a stimuláció erősségét testrészenként, erre öt percet kapsz. Ezután következik egy nyolc perces kardió-blokk, amikor folyamatosan dolgoznak az elektródák, te pedig közben a lehetőségekhez – és az edződ utasításaihoz – mérten próbálsz helyben futni vagy ugrálni. Nekem közben például bár rengeteg mondanivalóm lett volna, de csak amolyan caesarosan, hüvelykujjam fel- vagy lefelé fordításával bírtam meglehetősen korlátozott jelentésű közléseket adni. Egy minimális pihenés után jön az erősítő blokk, ahol négy másodperces körökben folytatódik a stimuláció, közben pedig látszólag egyszerű gyakorlatokat kell végezni. Látszólag, mert hidd el, egy idő után semmi nem egyszerű, amikor nyaktól térdig zizegsz.

 

Milyen érzés?

Először tényleg meglepő volt, csiklandós, majd, mintha egyszerre feküdtem volna el az egész testemet. Ha a rezgés erőssége túl van a zsibbadási ponton, körülbelül akkor a leghatékonyabb az edzés. És hogy utána milyen volt? Zsuzsi, az edző elmondása szerint sokan nagyon gyengének érzik magukat az első speed fitness edzés után. Én a magam részéről indiánszökdelésben hagytam el a helyet, aztán hazaérve vártam az izomlázat. Semmi. Másnap sem. Na de harmadnap nemhogy feltámadt halottaiból, hanem teljes testszélességben érkezett meg az izomláz, és még csak azt sem mondhatnám, hogy csak ott, ahol az elektródák voltak.

 

És a piszkos anyagiak…

Egy ilyen típusú edzés ára elég húzós, 6.000 forint körül van, de ebben már benne foglaltatik az exkluzív bánásmód, a ruha, a bambi és minden más. Jó hír viszont, hogy szerdánként ennél jóval olcsóbban lehet próbakezelésre jelentkezni. Ha kedvet kaptál, itt regisztrálhatsz!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások