Közösség

Édes a bosszú: a szexuális zaklatás utóélete

8738

Emlékeztek Lisbeth Salander esetére a gyámjával és az ominózus vibrátorral a Millenium Trilógia első részéből? Bár a jelenetsor tényleg sokkoló, a tetovált lány reakciója érthető, és – bár radikális – akár még jogosnak is mondható. De mi a helyzet az online szexuális zaklatással?

Tévedés ne essék, a virtuális térben elkövetett szexuális zaklatás épp annyira valódi, mintha mondjuk a munkahelyeden történne.

A napokban az Ariane Friedrich körül kirobbant botrány is erre mutat rá. A német magasugrónő ugyanis a Facebookon kapott egy „rajongójától” egy enyhén szólva is illetlen levelet, a férfi intim testrészeiről készült fotókkal illusztrálva. Válaszképpen Ariane változtatás nélkül kiposztolta az üzenőfalára a levelet, a férfi nevével, címével együtt. És itt kezdődik a jogi elmebaj, ez ugyanis „személyes adatokkal való visszaélésnek” számít, és jelenleg ott tart az ügy, hogy a hatályos német törvények szerint az olimpikon akár börtönbe is mehet.

Meggyőződésem, hogy az ehhez hasonló eseteket megelőzni nem lehet, egy szolidabb profilkép sem segít, gondoljatok csak az évtizedes vitára, amelyben már annyiszor elhangzott a vélemény, hogy a nemi erőszakot elszenvedett nők „megérdemelték”, amit kaptak, mert kihívóan öltöztek és ezzel „kiprovokálták” a támadást. (A Slut Walk Budapest amiről tavaly számoltunk be, épp ez ellen tüntetett.) Persze az általános adatvédelmi irányelvek szem előtt tartása mindig fontos, ezen kívül viszont nincs mód a megelőzésre. Felmerül viszont a kérdés, hogy ha már megtörtént a baj, mit lehet kezdeni. Bár valószínűleg egyetlen nő sem ítélné el Ariane Friedrich reakcióját, finomabb, és persze mindenképp legálisabb eljárások is léteznek. Első lépésként tiltsd le a felhasználót – minden közösségi portál ad erre lehetőséget, viszont ha a zaklatás elfogadhatatlan mértéket ölt, mindenképp fordulj a rendőrséghez. Ebben az esetben mindenképp mentsd el a zaklatást tartalmazó üzenet(ek)et. Jó hír, hogy a magyar törvények lépést tartanak a kibertér dinamikájával, és az online szexuális zaklatás nálunk is jogi vétségnek számít, akár egy év börtönnel is büntethető. Kérdés, hogy mi történik, ha a delikvens szabadul…

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások