Test

Laár András megfőzte! (x)

8737

Laár András egy eredeti indiai finomsággal lepte meg a csapatot.

Mióta vagy vegetáriánus és miért tértél át erre az étkezési szokásra?

A helyzet az, hogy jelenleg éppen nem vagyok vegetárius. A múlt év végén, életem legstrapásabb időszakában, amikor is minden nap három műszakban kellett dolgoznom, megkívántam a húsételeket. Ez tíz éve nem fordult elő velem. Inkább viszolyogtam a húsevés gondolatától, mintsem, hogy belekóstoltam volna bármilyen ételbe, ami húst tartalmazott. 2002-ben hagytam abba a húsevést, és ez tavaly októberig tartott, tehát tíz évig. Annak idején elsősorban etikai okokból döntöttem így, és másodlagosan egészségi okokból. Azt gondoltam, hogy ha minden fajta hiányérzet nélkül meg lehet élni növényekből, akkor nem etikus húst enni. Ez az elmúlt évek során problémamentes is volt.

Mit gondolsz a vegetáriánus táplálkozással ugyanúgy bevihető a szervezetbe minden tápanyag, amelyre szükségünk van?

Ezzel kapcsolatban kissé változott a véleményem. Egy olyan ember számára, aki megfelelő időt tud tölteni a főzéssel, és mindig meg tudja oldani, hogy változatosan, és gazdagon táplálkozzon csak növényekből, annak valószínűleg még hosszabb ideig fenntartható a csak növényi, vagy a lakto-vegetárius táplálkozási forma.

Hol vásárolsz élelmiszereket és figyelsz-e arra, hogy jó minőségű alapanyagokat szerezz be egy-egy főzés alkalmával (pl.: előrecsomagolt élelmiszerek kerülése)?

Kedvenc vásárlási helyem a Bosnyák téri piac. Ha tehetem, oda megyek délelőttönként, ott veszem meg a friss élelmiszereket. Zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket.

Mit jelent számodra a környezettudatos vásárlói magatartás?

Mi lehetőleg nem kérünk műanyag zacskókat a csomagoláshoz, hanem saját táskával, kerekes kiskocsival visszük haza, amit vásároltunk. Emellett figyelünk a termékek származási helyére is. Előnyben részesítjük a hazai termékeket, és azokat, amelyek bio-módon lettek termesztve.

Hogyan gyűjtöd, gyűjtitek a háztartásban vagy a ház körül keletkezett hulladékokat?

Szelektíven gyűjtjük a papír, műanyag, és fémhulladékainkat. Itt a közelben van erre lehetőség, öt perc séta, és máris ott van a szelektív gyűjtő.

Mit teszel a vízfelhasználás csökkentésére?

Használjuk a vizet, de nem pazaroljuk. A csöpögő csapokat elzárjuk, és van olyan víz a konyhában, amit többször is használunk. Ebben a gyereknek melegítjük az ételét.

Milyen módon takarékoskodsz a különböző energiával?

A szobákban nálunk gázkonvektoros a fűtés. A magam részéről a tél folyamán is csak a legszükségesebb esetekben, és a legrövidebb ideig gyújtottam be a saját szobámban, mert engem zavar a gázfűtés. A villanylámpák legnagyobb része otthon energiatakarékos izzóval működik.

A közlekedési lehetőségek megválasztásánál odafigyelsz-e a környezetvédelmi szempontokra?

Nem kedvelem a dízel-üzemű autókat, és teherautókat, ezek égésterméke fullasztóan rossz szagú a számomra. Emiatt én magam sem vennék dízel-autót, hogy a mögöttem jövők ne fulladjanak meg.

Te és rokonaid, ismerőseid milyen környezetkímélő megoldásokat használsz, használnak a mindennapi életben?

A leglényegesebb dolog, hogy ne szemeteljünk. Rendkívül fájdalmas számomra, hogy kiránduló helyeink, a Pilisben, a Bükkben, vagy a Mátrában mind tele vannak szemetelve műanyag poharakkal, nejlonzacskókkal, sörös flakonokkal, sőt építkezési, és ipari hulladékokkal is. Emberek sokasága gondolja azt, hogy a háztartási hulladék legjobb helye az erdő.

Hogyan érezted magad a VegaSztár forgatásokon, milyen élményeket vittél haza magaddal?

Szerettem ott lenni. Jó volt megismerkedni azokkal, akik ugyanazért voltak jelen, mint én. A forgatás alaprezonanciája a szeretet volt, és ez a legfontosabb.

Bővebb infó ITT.

Kapcsolódó cikkek: