Étel+Ital

Pálinkázik-e a Mikulás?

8733

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, december 6-án, a Mikulás ünnepén valójában a szegény gyermekeket gyámolító Szent Miklós egykori püspök emléke előtt tisztelgünk. Azt viszont már csak kevesebben tudják, hogy ugyanez a Miklós Magyarországon, a pálinkafőzők védőszentje is. Pedig a pálinkás Miklóst jóval régebben ismerte hagyomány, mint a gyermekek csizmájába ajándékot csempésző Mikulást.

A pálinka trendi lett az utóbbi években. Szórakozóhelyeken, baráti összejöveteleken kortyolgatni manapság legalább annyira sikkes, mint régebben whiskeyt, vagy konyakot, brandyt szürcsölgetni, esetleg bedobni egy tüzes tquilát.  Pedig az elmúlt évtizedekben számtalan dolog járult hozzá ahhoz, hogy a köznyelvben minden kicsi, átlátszó, tömény, kicsit büdös és nagyon ütős italt pálinkának hívjunk és az idült alkoholisták mindennapi mérgeként tartsuk számon. Azóta szerencsére tisztult a kép és a piac, 2008 óta pálinkának kizárólag az erjesztett gyümölcsök párlatait lehet nevezni. Azóta az Európai Unió szerint is, a pálinka kiváló minőségű, illatú és ízű hungarikum.

Az égetett szeszes italokat történetük kezdetén gyógyszerként használták, s mint az élet vizét tisztelték, ezért lehet, hogy a magyar pálinkafőzők, a gyógyszerészek patrónusaként is ismert Miklóst választották védőszentjükké.

Később, a gyógyászat fejlődésével vált csak kifejezetten élvezeti cikké a pálinka, kedvező élettani hatásai azonban megmaradtak. Stresszoldó, idegnyugtató hatása közismert, étkezés után fogyasztva segíti az emésztést, és bizonyított tény, hogy a mértékletes fogyasztásával csökken a szív és érrendszeri betegségek kockázata. Nagy mennyiségben viszont, ahogy mondani szokták öl butít és nyomorba dönt. De viccet félre téve, ugye te is tudod, hogy az ivást túlzásba vinni nem igazán menő?

A kulturált alkoholfogyasztásra és a legfinomabb, legnemesebb magyar pálinkák megkóstolására kiváló lehetőségeket kínál a május 10-én, csütörtökön nyíló VII. Budapesti Pálinkafesztivál. A Budai Vár Oroszlános udvaránál jobb helyet aligha találhattak volna a szervezők, hangulatában ötvözi a pálinkákra is jellemző tradíciót és stílust. A pálinka mellett zenekarok gondoskodnak a hangulatról, a fellépők között olyan neveket találunk, mint a Kowalsky meg a Vega, a Pál Utcai Fiúk vagy az Ocho Macho, de fellép a Balkán Fanatik, a Mrs. Columbo és a K2 is, vasárnap délután pedig az Alma együttes várja a gyerekeket.

A fesztivál igazi főszereplője azonban nem zenész, még csak nem is ember, hanem az év gyümölcse a barack. A belőle főzött pálinkakülönlegességeken kívül, minden formájában megtalálható lesz a fesztiválon a barackos udvarban.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások