Lélek

Kutya teszi az embert!

8732

Nem tudni, hogy a kutyák idomulnak a gazdikhoz vagy fordítva, de az biztos, hogy egy idő után határozottan hasonlítani kezdenek egymáshoz. Egy friss kutatás szerint az a hasonlóság oka, hogy személyiségünk befolyásolja, milyen kutyát választunk. Az ölebek tulajdonosai rendkívül nyitott személyiségek és minden új élményre fogékonyak, a labradorok gazdái pedig igen kedves és szeretetreméltó emberek.

Párválasztáskor rendszerint magunkhoz hasonló személyiséget választunk. Nincs ez másképp akkor sem, amikor arról döntünk, hogy milyen kutyával osztjuk meg az életünket – magyarázta az eredményeket Lance Workman pszichológus, a kutatás vezetője. Workman és munkatársai a Kennel Clubbal együttműködve ezer fajtatiszta kutya tulajdonosával töltettek ki egy online kérdőívet, melyben az öt fő személyiségvonásra összpontosítottak, nevezetesen a nyíltságra, a lelkiismeretességre, a zárkózottságra, a szeretetreméltóságra, valamint a neurotikusságra.

Hogy egyszerűbbé tegyék a dolgukat, a kutyafajtákat hét kategóriába osztották: vadászkutyákra, kopókra, pásztorkutyákra, terrierekre, ölebekre, haszonkutyákra és végül a valamilyen munkára, emberi segítésre befogható kutyákra. A kérdőívek eredményeiből egyértelműen kiderült, hogy a kutyák és tulajdonosaik személyisége közt rengeteg a hasonlóság, a pásztor- és haszonkutyák gazdái a legextrovertáltabb típusúak, a vadászkutyák és ölebek gazdái a legszeretetreméltóbbak, míg a lelkileg legstabilabbnak a kopótulajdonosok bizonyultak. Az ölebek gazdái emellett a legnyitottabb és legfantáziadúsabb személyiségeknek is mutatkoztak.

Workman szerint a friss felfedezések segíthetnek a kutyára vágyóknak abban, hogy a hozzájuk legjobban illő fajta mellett döntsenek, és így talán kevesebb olyan kutya fog majd kóborolni az utcákon, akiket megunt a gazdájuk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások