Mi ez?

Moszkvai Loveparade

8731

Hatalmas gépek dübörögnek, lánctalpak csikorognak az aszfalton, a hatalmas tömeg moraján átütnek a lendületes bakancscsattanások, a levegőben vadászrepülők sugárhajtóművei üvöltenek. Magyarországon már 1985 óta nem tartanak katonai parádét, de az oroszok még mai is értik a módját, hogyan ünnepeljék a győzelem napját.

De kinek a győzelme, és főleg ki felett? A náci Németország 1945. május 8-án, éjjel tette le feltétel nélkül a fegyvert, s ezzel véget ért a második világháború Európában. Moszkvában ekkor már éjfél után járt az idő, ezért a Vörös Hadsereg győzelmét hagyományosan május 9-én ünnepelték. Mára azonban a nap jelentése eltolódott a fasizmus felett aratott egyetemes győzelem irányába, s így ezen a napon még Izraelben és – 2007 óta – Angliában is rendeznek megemlékezéseket.

Jevgenyij Khaldei fotója egy szovjet katonáról, amint kitűzi a sarló-kalapácsos zászlót a berlini Reichstagra. 1945. május 2.

 

A mai győzelem napja Vlagyimir Putyiné is, aki éppen tegnap kezdhette meg negyedik (!) elnöki ciklusát. Talán nem véletlen, hogy az négyévenkénti elnöki beiktatási ceremóniát mindig május elejére időzítik Oroszországban. Az új elnök győzelmét így lehet össznemzeti tűzijátékkal és felvonulással ünnepel(tet)ni. Putyin népszerűsége egyébként a választási adatok szerint töretlen, tavaly egy szekta szentté is avatta. A nők természetes férfiassága miatt szeretik, amit az elnök nem is nagyon takargat előlük.

Putyin a legnagyobb az egyik legnagyobb hatalmú macho világon. Ma délután Moszkvában, ha hivatalosan nem is, valójában mindenki tudja, hogy csakis neki dübörögnek  a bakancsok, csikordulnak a lánctalpak, ordítanak a hajtóművek. A mai egy igazi Love-Putyin-Parade.

Ízelítőként nézz meg egy videót a tavalyi parádéról!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások