Test

Noémi egy igazi vegatündér (x)

8722

Mióta vagy vegetáriánus és miért tértél át erre az étkezési szokásra?

NV: 1997-ben – már korábban is át akartam térni a húsmentes életmódra, de mivel még fejlődésben volt a szervezetem, édesanyám évekig nem engedte.  Elsősorban azért lettem vegetáriánus, mert imádom az állatokat és akkoriban nagyon sok felvételt láttam arról, hogy milyen embertelen körülmények között tartják őket.  Nem akartam támogatni az ilyen tenyésztést, ezért döntöttem úgy, hogy többé nem eszem húst.Mit gondolsz a vegetáriánus táplálkozással ugyanúgy bevihető a szervezetbe minden tápanyag, amelyre szükségünk van?

NV: Ebben biztos vagyok, hiszen saját magamon tapasztalom, hogy teljesen egészséges vagyok.  Minden évben kivizsgálnak, és hála az égnek még soha semmi probléma nem volt.

Hol vásárolsz élelmiszereket és figyelsz-e arra, hogy jó minőségű alapanyagokat szerezz be egy-egy főzés alkalmával (pl.: előrecsomagolt élelmiszerek kerülése)?

NV: Piacon és szupermarketben is szoktam vásárolni, ami frissen elérhető, azt soha nem veszem előrecsomagoltan.  A mi bevásárlókosarunk általában úgy néz ki, mint egy konyhakert – tele rengeteg friss zöldséggel és gyümölccsel.  Egyébként a kertünk tele van gyümölcsfákkal, úgyhogy nyáron és ősszel végig saját termést fogyasztunk, illetve lekvárokat készítünk, a maradékot pedig lefagyasztjuk téli süteményekhez, nassoláshoz.

Mit jelent számodra a környezettudatos vásárlói magatartás?

NV: Az egyik alapelvem, hogy mindig csak annyit vásároljunk, amennyit meg bírunk enni.  Mi minden héten elmegyünk beszerezni a következő pár napra való friss ennivalót, és büszkén mondhatom, hogy szinte soha semmi nem romlik ránk.  Ez azt jelenti, hogy ha kinyitod a hűtőnket, akkor nem fog rád omlani a tartalma, de pont arra elég, hogy egy hétig kényelmesen elfogyasszuk.  Vásárlásnál pedig nagyon kevés zacskót, csomagolót használunk, mindig elvisszük a bevásárlótáskánkat, hiszen nem akarjuk nylonnal elárasztani a világot.

Hogyan gyűjtöd, gyűjtitek a háztartásban vagy a ház körül keletkezett hulladékokat?

NV: A háztartásban keletkezett hulladékot szelektív gyűjtjük.  A kertben a kutyáink segítenek az eltakarításban (az összes diót, lehullott gyümölcsöt megeszik az én okos ebeim), a levelek egy részét komposztáljuk, a maradékot pedig zöldhulladék zsákokba tesszük.

Mit teszel a vízfelhasználás csökkentésére?

NV: Nekem ez az egyik legnagyobb kihívás, mivel imádom a vizet, nagyon szeretek forró vízzel, hosszan zuhanyozni.  A férjem az, aki szinte naponta figyelmeztet, hogy milyen fontos, hogy ne pazaroljunk.  Valamint a konyhánkat is felújítottuk az elmúlt évben, víz- és energiatakarékos mosogató- és mosógépünk van, és akkor használjuk, ha valóban tele van.

Milyen módon takarékoskodsz a különböző energiával?

NV: Energiatakarékos izzókat használunk, a lakásban pedig az ablakokat megnagyobbítottuk, hogy több napfény jöjjön be és kevésbé intenzíven kelljen fűteni.  Nálunk 20-21 fok körül van, ha fáznánk (márpedig én mindig fázom, nagyon fázós vagyok), akkor felveszünk még egy pulóvert és egy mamuszt ahelyett, hogy felfűtenénk a lakást 24-26 fokra.  Teljesen felesleges pazarlásnak tartanám.

A közlekedési lehetőségek megválasztásánál odafigyelsz-e a környezetvédelmi szempontokra?

NV: A férjemmel próbáljuk összehangolni az időrendünket, hogy ne kelljen minden nap két autóval menni dolgozni.  Általában ő szokott munkába elvinni, illetve hazafelé is felvesz.  Néhány évig tömegközlekedéssel jártam, mivel a forgalmat elviselhetetlennek tartottam – valójában rengeteg előnye van, hetente kiolvastam egy-egy könyvet úgy, hogy csak útközben volt rá időm.  Mivel a lak- és a munkahelyem között 20 km a távolság, a bicikli sajnos nem jöhet szóba.  Hétvégenként pedig sokat gyalogolunk – egészséges és praktikus.

Te és rokonaid, ismerőseid milyen környezetkímélő megoldásokat használsz, használnak a mindennapi életben?

NV: Lehet, hogy kis dolognak hangzik, de én már szinte egyáltalán nem használok papírt.  A bevásárló listát a telefonomba írom, a kalendáriumomat is ott vezetem, illetve nem nyomtatok ki soha semmit, csak ha valóban elengedhetetlen.  Kevesebb fát kell kivágni és kevesebb hulladék is keletkezik.  Ezen kívül évek óta kizárólag olyan kozmetikumokat használok, amelyek tesztelésénél nem kísérleteztek állatokon.  Valamint nem szeretem a szintetikus dolgokat, vitamin helyett pl. inkább eszem gyümölcsöket vagy goji bogyót.

Hogyan érezted magad a VegaSztár forgatásokon, milyen élményeket vittél  haza magaddal?

NV: Nagyon jó volt a forgatás, mert úgy éreztem, hogy az a közösség valóban elfogadja az én életformámat, sőt, kíváncsi a részletekre.  Sokat nevettünk és mindenki segítőkész volt.  Szilviától rengeteg hasznos tanácsot kaptam az egészséges táplálkozásra, főzésre vonatkozóan.  Nagyon izgultam, hogy az ételeim ízlenek-e majd Csabának, Betyárnak és Szilviának, de szerencsére minden elfogyott.

VegaSztár»

VegaSztár a Facebookon»

Kapcsolódó cikkek: